Δύο νεκρές γυναίκες, 8 τραυματίες, σοβαρές ζημιές και μεγάλο πανικό άφησαν πίσω τους τα 6,1 ρίχτερ που συντάραξαν λίγο μετά τις 9 το πρωί της Τρίτης τη Λευκάδα. Παλιά σπίτια κατέρρευσαν, δρόμοι υπέστησαν καθίζηση, κατολισθήσεις σημειώθηκαν σε πολλά σημεία του νησιού, ενώ σημειώθηκαν και εκτεταμένες διακοπές ρεύματος. Στην ΕΡΤ μίλησε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ καθηγητής Γεωλογίας Ευθύμιος Λέκκας.
Ο σεισμός των 6 ρίχτερ είχε διάρκεια και μεγάλη βοή που τρομοκράτησε τους κατοίκους της Λευκάδας. Τα 6 ρίχτερ ταρακούνησαν τα Επτάνησα στις 09.10 το πρωί και έγιναν αισθητά από την Ήπειρο έως την Πελοπόννησο. Άφησαν πίσω δύο γυναίκες νεκρές στη Λευκάδα, καταστροφές σε Αθάνι, Δράγανο, Βασιλική, Κομηλιό και Άγιο Πέτρο και ανέσυραν μνήμες από το σεισμό του 2003.
Η 69χρονη γυναίκα, ο σύζυγός της και ο 20χρονος εγγονός τους κάθονταν στην αυλή του σπιτιού τους στην περιοχή Πόντη Αγίου Πέτρου όταν ο ισχυρός βράχος αποκολλήθηκε από το βουνό. Ο βράχος πέρασε μέσα από το σπίτι, διέλυσε τα πάντα και βγήκε από το πίσω μπαλκόνι το οποίο και γκρέμισε.
Στο Αθάνι, ένα χωριό με παλιά σπίτια ο σεισμός βρήκε μία 82χρονη κοντά στο στάβλο της. Στο χωρίο Δράγανο, η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής κατέρρευσε, όπως και σπίτια και μαγαζιά του χωριού.
Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Αστεροσκοπείου Αθηνών το επίκεντρο του σεισμού ήταν στο θαλάσσιο χώρο 13 χιλιόμετρα δυτικά της Λευκάδας με εστιακό βάθος μόλις 5 χιλιομέτρων και κράτησε αρκετά δευτερόλεπτα.
Ψαράδες κατέγραψαν την ώρα του σεισμού το σύννεφο σκόνης που είχε σκεπάσει τις ακτές του νησιού.
Το οδικό δίκτυο του νησιού έχει πληγεί, ιδιαίτερα στην περιοχή του Αγίου Νικήτα, ενώ παραλιακοί δρόμοι έχουν κοπεί, όπως εκείνοι που οδηγούν στο Πόρτο Κατσίκι και στους Εγκρεμνούς.
Οι σεισμολόγοι συνιστούν ψυχραιμία. Θα χρειαστεί να περάσει καιρός για να είναι σίγουροι ότι ο σεισμός των 6 ρίχτερ ήταν ο κύριος.
Στο νησί έχει μεταβεί κυβερνητικό κλιμάκιο υπό τον υφυπουργό Υποδομών Παναγιώτη Σγουρίδη, κλιμάκια σεισμολόγων και μηχανικών, ενώ ο ΟΑΣΠ είναι σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα. Ζημιές έχουν καταγραφεί και στην Ιθάκη και την Κεφαλονιά.
Πηγή: ΕΡΤ1
Αποστολή: Αθανασία Σταμοπούλου