Tuesday, November 10, 2009

Υπό εξέταση η ελληνική οικονομία


09-11-2009

Joaquin Almunia, EU Commissioner for Economic and Monetary Affairs, 28 Nov. 2007
Χοακίμ Αλμούνια
Τα μάτια όλων, κυβέρνησης, αντιπολίτευσης δημοσιογράφων και των ίδιων των φορολογουμένων ελλήνων πολιτών είναι στραμμένα σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες. Η αποψινή συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ, όπου ο υπουργός Οικονομίας κ. Παπακωσταντίνου παρουσίασε στους 15 το προσχέδιο του προϋπολογισμού, το Εκοφίν σήμερα όπου θα συζητηθούν τα ασφαλιστικά συστήματα των 27 κρατών-μελών και η βιωσιμότητά τους, ιδιαίτερα σε χώρες σαν την Ελλάδα με υψηλό χρέος. Επίσης θα εξεταστεί η φθινοπωρινή έκθεση με τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα δημοσιονομικά την Τετάρτη. Η Επιτροπή αναμένεται να τονίσει κραυγαλέα ότι δεν υιοθετήθηκαν στην Ελλάδα στο εξάμηνο που πέρασε τα σωστά διαρθρωτικά μέτρα για την μείωση του ελλείμματος και του χρέους. Όλες οι εκθέσεις και τα στοιχεία που θα εξεταστούν είναι καθοριστικά για την εξέλιξη της οικονομίας, για τα μέτρα που θα παρθούν, τους φόρους που θα επιβληθούν, την αγοραστική ισχύ του ευρώ και κατά συνέπεια την αγοραστική δύναμη του Έλληνα εν όψει των Χριστουγέννων.

Τα πυρά των ομολόγων του και του επίτροπου Χοακίμ Αλμούνια θα αντιμετωπίσει ο κ. Παπακωσταντίνου, ο οποίος πήγε στις Βρυξέλλες προετοιμασμένος, προβάλλοντας την απόφαση του για «επιθετικές μεταρρυθμίσεις», να πείσει ότι ο νέος προϋπολογισμός είναι ρεαλιστικός και εφικτός παρ όλες τις αναγκαίες παροχές και θα επιτευχθεί η μείωση του ελλείμματος σε μονοψήφιο αριθμό στο τέλος του 2010.

Τα μέσα που θα χρησιμοποιήσει για να το πετύχει λίγο πολύ γνωστά. Βασικά είναι η πάταξη της φοροδιαφυγής, η μείωση των δαπανών η απελευθέρωση των επαγγελμάτων κάθε είδους, οι αλλαγές στο ασφαλιστικό και η φορολογική μεταρρύθμιση.

Αυτός που εμφανίστηκε όμως το απόγευμα της Τρίτης επίσης αυστηρός και επικριτικός για την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα ήταν και ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ζαν Κλώντ Τρισέ ο οποίος ζήτησε «σοβαρότερο σχέδιο ανάταξης της ελληνικής οικονομίας»From VOA

No comments: