Wednesday, November 25, 2009

Προειδοποίηση για σοβαρή ατμοσφαιρική μόλυνση


23-11-2009

[insert caption here]

Η Αθήνα είναι γνωστή για την μόλυνση της ατμόσφαιρας της για το νέφος της αιθαλομίχλης της και τους λόγους που την δημιουργούν στο λεκανοπέδιο. Αν κάποιος ακούσει όμως πιο συγκεκριμένα ότι κινδυνεύει από τα αιωρούμενα σωματίδια PM 10, όπως είναι η επίσημη ονομασία τους, δεν θα καταλάβει ότι πρόκειται για σωματίδια με διάμετρο 10 μικρόμετρα, δηλαδή 10 χιλιοστά του χιλιοστού που μπορούν να περνούν κατ ευθείαν μέσα στους πνεύμονες. Αποτέλεσμα προκαλούν άσθμα, καρκίνο του πνεύμονα, καρδιαγγειακά προβλήματα κι ότι άλλο σχετικό με το αναπνευστικό σύστημα.

Από το 2005 υπάρχει η οδηγία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την λήψη μέτρων για τα σωματίδια αυτά, αλλά η Ελλάδα και μαζί της η Αυστρία, το Βέλγιο, η Δανία, η Γαλλία, η Ουγγαρία, η Σλοβακία και η Ρουμανία δεν έχουν συμμορφωθεί. Για το λόγο αυτό η Κομισιόν με επιστολές της προς όλους χτύπησε προειδοποιητικό καμπανάκι πριν προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Τα σωματίδια αυτά προέρχονται κυρίως από τα αυτοκίνητα, τις βιομηχανικές εγκαταστάσεις και τις εγκαταστάσεις θέρμανσης.

Βέβαια ανάμεσα στα 27 κράτη-μέλη υπάρχουν και αυτά που δεν αδιαφορούν, αλλά ζήτησαν ήδη παράταση για την ολοκλήρωση των μέτρων μέχρι το Ιουνίου του 2011 προκειμένου να φθάσουν στα απαιτούμενα όρια.

Ο απερχόμενος επίτροπος υπεύθυνος για το Περιβάλλον Σταύρος Δήμας έκανε από τις Βρυξέλλες μια τελευταία έκκληση « Καλώ», είπε, «τα οκτώ κράτη μέλη να αντιμετωπίσουν αυτές τις ελλείψεις και να βελτιώσουν την προστασία των πολιτών το συντομότερο δυνατόν. Η ανθρώπινη υγεία είναι υψίστης προτεραιότητας».

No comments: