Wednesday, November 4, 2009

o Stamatatos grafei ston Ypourgo k.Geroulano

Επιστολή του Γ. Σταματάτου στον υπουργό Πολιτισμού Π. Γερουλάνο

Αργοστόλιον 29
Οκτωβρίου 2009
Κύριον
Παύλον Γερουλάνον
Υπουργόν Πολιτισμού
και Τουρισμού
Μπουμπουλίνας 20-22
106 32 Αθήνας
Θέμα: Συγχαρητήρια. Διάσωσις καταπατηθέντος παρανόμως οικοπέδου Μνημείου Παλαιοχριστιανικής Φισκάρδου Κεφαλληνίας 6ου αι. περίπου, μοναδικού εν Επτανήσω.
Κύριε Υπουργέ
Επιθυμώ να χαιρετήσω με πολλήν αγάπην την επίσημον παρουσίαν Σας εις την Νήσον μας χθες, ως Εκπροσώπου της νεαράς Ελληνικής μας Κυβερνήσεως, κατά την Εθνικήν μας εορτήν της 28ης Οκτωβρίου, αναμιμνησκόμενος μετά πολλής της χαράς την ευεργετικήν προσφοράν της ιστορικής προγονικής οικογενείας Σας των Γερουλάνων, με επί κεφαλής τον αείμνηστον παππού Σας Μαρίνον Γερουλάνον, τον οποίον είχα την υψίστην τιμήν να γνωρίσω εν ζωή να μαγευθώ δε από το μεγαλείον της σεμνότητος του ήθους του, του επιστημονικού κύρους του και του ύψους της ανθρωπιάς του, υπέρ παντός συνανθρώπου του.
Εύχομαι ολοψύχως να αναδειχθήτε «π ο λ λ ώ κ ά ρ ω ν» όλων των βιολογικών προηγηθέντων γονέων και προγόνων σας.
Όμως επί τη ευκαιρία ταύτη, εκτός εκείνων που επεσήμαναν τα Μ.Μ.Ε. της Νήσου μας και οι αρμόδιοι και υπεύθυνοι φορείς ταύτης, θεωρώ χρέος μου να επισημάνω το κατάντημα ενός μεγαλειώδους Μνημείου, δηλονότι της «Χ ρ ι σ τ ι α ν ι κ ή ς τ ο υ Φ ι σ κ ά ρ δ ο υ» της Νήσου μας, το οποίον ανάγεται, κατά την από 7 Ιουνίου 1976 λεπτομερή αρχαιολογικήν έκθεσιν του δρ. Αρχαιολόγου κ. Ιωάννου Βολανάκη, ήδη δε Διευθυντού της 13ης Αρχαιολογικής Εφορείας Ηρακλείου Κρήτης, εις τον 6ον αιώνα μ.Χ. περίπου, ότι είναι το αρχαιότερον γνωστόν Χριστιανικόν κτίσμα όχι μόνον της Κεφαλληνίας αλλά και ολοκλήρου της Επτανήσου, εσωτερικών δε διαστάσεων εμβαδού 21,5Χ17,6 μ. εις την εσχατιάν της Νήσου μας.
Περιέργως και αναιδώς, ολοκλήρου του οικοπέδου, εφ’ ου κείται το Μνημείον τούτο, εγένετο ιεροσυλιακή καταπάτησις παρά τινος, μάλιστα δε, δι’ επισήμου συμβολαιογραφικής πράξεως εις βάρος παντός θεσμού, εννοίας δικαίου και στοιχειώδους συνειδησιακής ευθύνης, παρά το ό,τι έχει χαρακτηρισθεί ως ιστορικόν Μνημείον: (ΦΕΚ 82/Β/11-2-1985).
Ο υπογραφόμενος ο οποίος έχει αναλάβει τον σκληρότατον μεν, ως υπευθύνου πολίτου αγώνα, έναντι πάντων και πασών, μηδέ του κράτους δυστυχώς εξαιρουμένου , αλλά λίαν ευχάριστον και χρεωστικόν, ως σκεπτομένου ανθρώπου, της αναδείξεως, διασώσεως και στοιχειώδους επισκευής τούτου από του έτους 1970, κρούει θύρας ερμητικώς κεκλεισμένας, με αποτέλεσμα διά της από 9 Μαίου 2009 αιτήσεώς μου να προσφύγω εις την καν Εισαγγελέα Κεφαλληνίας, διά τα κατά νόμον περαιτέρω.
Δοθέντος όμως κύριε Υπουργέ ότι εις την ιστορικήν Νήσον μας, λόγω των αλλεπαλλήλων και συνεχών καταστροφικών σεισμών μέχρι του έτους 1953, δεν έχει μείνει σχεδόν ούτε «κ ο λ υ μ π η θ ρ ό ξ υ λ ο ν» δομικού στοιχείου της αρχαίας και της βυζαντινής ιστορίας μας, πλην του προκειμένου μοναδικού και μάλιστα σε ολόκληρον την Επτάνησον, φρονώ ότι η τοιαύτη εγκληματική αδιαφορία προς ιεροσυλικήν καταπάτησιν ή καταστροφήν του αποτελεί την αισχροτέραν ύβριν, κατά του πολιτικού, του ιστορικού και θρησκευτικού Ελληνικού Πολιτισμού μας, εις την Ομηρικήν Νήσον μας.
Τούτων πάντων ένεκα, αγανακτών ο υποφαινομένος, καταφεύγω προς Σας τον αρμόδιον και υπεύθυνον Υπουργόν διά τον Πολιτισμόν μας και διά τον Τουρισμόν μας, μεταφέρων δε την εμπιστοσύνην μου, ως και του οιουδήποτε απλού Έλληνος πολίτου, υπέρ της διασώσεως του μοναδικού τούτου ιστορικού Μνημείου της Νήσου μας και ολοκλήρου του Ιονίου Πελάγους, τελών δε εν αναμονή των Υπουργικών ευθυνών σας και ενεργειών Σας,
Διατελώ μετά τιμής και ευχαριστιών
Γεράσιμος Ιωάν. Σταματάτος
Γ. Βεργωτή 26
281 00 Αργοστόλιον

No comments: