Tuesday, November 10, 2009

Επισκόπηση τύπου | 10.11.2009

Θα καταβάλει η Ελλάδα πρόστιμο λόγω του ελλείμματος;

Οι υπουργοί Οικονομικών της Eυρωζώνης ζητούν μέτρα κατά της Ελλάδας. Θα δρομολογηθεί τελικά διαδικασία καταβολής προστίμου προς την ΕΕ λόγω υπερβολικού ελλείμματος;

«Η Ελλάδα απειλείται με καταβολή προστίμου – οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών επιπλήττουν τη χώρα επειδή το δημόσιο χρέος βρίσκεται εκτός ελέγχου και η κυβέρνηση αγνόησε τις προτάσεις της Κομισιόν». Με αυτό τον τίτλο η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung αναφέρεται στη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup και στην κριτική που άσκησαν εκ νέου οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών κατά της Ελλάδας:

«Ο αρμόδιος επίτροπος για τα οικονομικά Χοακίν Αλμούνια επιδιώκει τώρα να λάβει μέτρα για να αντιμετωπιστεί η απάθεια της ελληνικής κυβέρνησης και ίσως να επιβάλει κατά της Ελλάδας αυστηρότερα μέτρα επιτήρησης για τη μείωση του ελλείμματός της.

Η νέα ελληνική κυβέρνηση που ανέλαβε την εξουσία τον Οκτώβριο υπολόγισε το έλλειμμα στο διπλάσιο, από ό,τι είχε δηλωθεί την άνοιξη, δηλαδή από 6% σε 12 ή 13% του ΑΕΠ. Ως γνωστόν το Σύμφωνο Σταθερότητας προβλέπει ως ανώτατο όριο το 3%.

Ο κ. Αλμούνια δήλωσε ότι η Ελλάδα περιφρόνησε σαφώς τις προδιαγραφές που καθόρισε η Κομισιόν την άνοιξη.

Γι’ αυτό επιδιώκει να θέσει τη χώρα υπό αυστηρότερη επιτήρηση και να δρομολογηθεί και τυπικά η διαδικασία καταβολής προστίμου προς την ΕΕ λόγω υπερβολικού ελλείμματος.

Εάν εφαρμοστεί τελικά κάτι τέτοιο θα είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της ευρωζώνης που επιβάλλονται τέτοιου είδους κυρώσεις σε κάποιο μέλος της».

«Δεν υπάρχει πια καμία εμπιστοσύνη προς την Ελλάδα»

Χοακίν Αλμούνια: αυστηρότερη επιτήρηση της ΕλλάδαςBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Χοακίν Αλμούνια: αυστηρότερη επιτήρηση της Ελλάδας«Η υπομονή των Ευρωπαίων υπουργών εξαντλήθηκε όχι μόνον λόγω του υπερβολικού χρέους της Ελλάδας, αλλά διότι σύμφωνα με την Κομισιόν δεν υπάρχει πια καμία εμπιστοσύνη και αυτό γιατί η χώρα δεν έπεσε για πρώτη φορά έξω στους υπολογισμούς της.

Η χώρα εισήχθη στην ευρωζώνη με πλαστά στοιχεία. Από τότε συσσωρεύει συνεχώς βουνά από χρέη που αγγίζουν ένα ύποπτο ρεκόρ, ταυτόχρονα όμως η Ελλάδα ανήκει στις χώρες - αποδέκτες κοινοτικών χρηματοδοτήσεων.

Ακόμη και πέρσι οι Έλληνες έλαβαν ανάλογα με τις εισφορές τους 6,2 δις ευρώ. Πρόκειται για το υψηλότερο ποσό που έλαβε χώρα - μέλος της Ένωσης.

Η Πολωνία π.χ. που έχει τρεις φορές περισσότερο πληθυσμό από την Ελλάδα είναι στη δεύτερη θέση των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων με 4,3 δις ευρώ».

Για το ίδιο θέμα η γερμανική έκδοση των Financial Times γράφει με τίτλο: «Τα κόλπα της Αθήνας εξοργίζουν την ΕΕ».

«Η εφημερίδα μας διαθέτει το σχέδιο της κοινής δήλωσης των μελών του Eurogroup, το οποίο λέει: ‘το συμβούλιο υπουργών Οικονομικών εκφράζει την λύπη του για τα νέα προβλήματα που προέκυψαν με τα στοιχεία των ελληνικών στατιστικών’ και οι υπουργοί απαιτούν από την Αθήνα με τελεσιγραφικό τρόπο ‘να λάβει κατεπείγοντα μέτρα, ώστε να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη της Ένωσης έναντι των στατιστικών στοιχείων της Ελλάδας».

Θα διαγραφούν οι επιδοτήσεις προς τις ελληνικές περιφέρειες;

«Οι υπουργοί Οικονομικών επιδιώκουν να αναγκάσουν τους Έλληνες να πειθαρχήσουν γι’ αυτό και απαιτούν από την Κομισιόν μέχρι το τέλος του χρόνου να υποβάλει έκθεση για την κατάσταση της Ελλάδας. Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: "Η νέα ελληνική κυβέρνηση θέλει το 2010 να μειώσει το έλλειμμα στο 9,4%"Επιπλέον, όπως αναφέρει και το σχέδιο της κοινής τους δήλωσης, ‘το Συμβούλιο καλεί την Κομισιόν να προχωρήσει στα ανάλογα μέτρα’. Κοινοτικοί κύκλοι υποστήριζαν χθες ότι θεωρητικά μπορεί να διαγραφούν εκατομμύρια επιδοτήσεις προς τις ελληνικές περιφέρειες».

Τέλος η εφημερίδα αναφέρεται στις προθέσεις Αλμούνια για αυστηρότερη επιτήρηση και δρομολόγηση διαδικασίας καταβολής προστίμου εκ μέρους της Ελλάδας και καταλήγει: «Οι πιέσεις φαίνεται να αποδίδουν: έτσι η νέα ελληνική κυβέρνηση θέλει το 2010 να μειώσει το έλλειμμα στο 9,4%.»

Επιμέλεια: Βιβή Παπαναγιώτου

Υπευθ.σύνταξης: Μαρία Ρηγούτσου

1 comment:

lornion said...

ούτε λογος να γίνεται στον τύπο και στα συμβούλια των Βρυξελλών να καταδικαστεί η Ελλάδα σε πρόστιμο για τα ελλείμματα της και το μέγα δημόσιο χρέος, γιατί και οι άλλοι έχουν ελλείμματα. Τυχόν πρόστιμο γι’αυτήν την αιτία ισοδυναμεί με εξαιρετέα διάκριση της οποίας τα κίνητρα καθε άλλο από αγαθά είναι, για να μην ειπώ διωγμόν της χώρας και σπρώξιμό της στον γκρεμό.ΟΧΙ ΤΈΤΟΙΕΣ ΣΚΈΨΕΙΣ.