Πολιτική | 12.11.2009
Διάσκεψη για την αντιμετώπιση του διασυνοριακού εγκλήματος στο Παρίσι
Έρευνα του ΟΗΕ δείχνει ότι περίπου 80 τόνοι ηρωίνης περνούν κάθε χρόνο από τη κεντρική Ασία ή την Μέση Ανατολή στην Ευρώπη μέσω της βαλκανικής χερσονήσου. Ο επικεφαλής της υπηρεσίας καταπολέμησης ναρκωτικών ουσιών του Αμβούργου Όλιβερ Έρντμαν τονίζει ότι «τα Βαλκάνια αποτελούν ένα σημαντικό σταυροδρόμι για το διεθνές λαθρεμπόριο. Αρκετά χρόνια τώρα η ηρωίνη μεταφέρεται από τις χώρες παραγωγής στο Αφγανιστάν και την Τουρκία μέσω των Βαλκανίων στη δυτική Ευρώπη».
Οι επιτυχίες οφείλονται στη διεθνή συνεργασία
Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Οργανωμένο έγκλημα και διαφθορά είναι καθημερινότητα για πολλές βαλκανικές χώρες Ο επικεφαλής της γερμανικής υπηρεσίας εργάζεται τα τελευταία δύο χρόνια ως σύμβουλος στην ευρωπαϊκή αστυνομική υπηρεσία στο Σεράγεβο. Είναι ευχαριστημένος από την πορεία των επιχειρήσεων για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου στην Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Η υπηρεσία κατάφερε να συλλάβει σημαντικά μέλη της τοπικής μαφίας που δρούσαν και στις γειτονικές χώρες, Σερβία και Κροατία: «Οι επιτυχίες μας οφείλονται σε μεγάλο μέρος στην βελτίωση της διεθνούς συνεργασίας. Υπάρχουν πλέον διεθνείς επιχειρήσεις κατά του εγκλήματος που πραγματοποιούνται από κοινού με διάφορες, συνήθως, όμορες χώρες της Βαλκανικής, αλλά συχνά και της δυτικής Ευρώπης. Πρόσφατα είχαμε μια επιχείρηση εξάρθρωσης σπείρας λαθρεμπόρων στην οποία συμμετείχαν Γερμανία, Ιταλία και Σλοβενία».
Η καταπολέμηση του διασυνοριακού εγκλήματος φέρει τη σφραγίδα της ΕΕ
Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Αστυνομική επιχείρηση στο στο κέντρο του ΖάγκρεπΠίσω από την στενότερη συνεργασία μεταξύ των διαφόρων χωρών βρίσκεται σχετική πρωτοβουλία της ΕΕ. Παρά το πρόσφατο της πρωτοβουλίας, σημειώνονται ήδη οι πρώτες σημαντικές επιτυχίες. Ο σύμβουλος της ευρωπαϊκής αστυνομικής υπηρεσίας στη Βοσνία Τομπίας Φλέσενκεμπερ προειδοποιεί ωστόσο ότι δεν πρέπει να επαναπαυόμαστε στις δάφνες των πρώτων επιτυχιών: «Η τεχνική κατάρτιση της αστυνομίας είναι ικανοποιητική. Είμαστε μάρτυρες μιας αργής, αλλά σημαντικής διαδικασίας, καθώς και της πολιτικής βούλησης για τη διαμόρφωση ενός καλύτερου πλαισίου. Σε καμία περίπτωση, όμως, δεν πρέπει να αρκεστούμε σε αυτά που έχουν επιτευχθεί και να πιστέψουμε ότι λύσαμε το πρόβλημα της εγκληματικότητας. Απλά θα πρέπει να διαχειριστούμε καλύτερα και πιο αποτελεσματικά το ζήτημα της διασυνοριακής εγκληματικότητας. Και αυτή η αποστολή μπορεί να στεφθεί με επιτυχία μόνο αν συνεργαστούν οι διάφορες χώρες μεταξύ τους».
Filip Slavkovic/Στέφανος Γεωργακόπουλος
Υπεύθ. Σύνταξης: Σταμάτης Ασημένιος
No comments:
Post a Comment