Thursday, November 12, 2009

Επισκόπηση τύπου | 11.11.2009

Διένεξη για τα αξιώματα στην ΕΕ

Μετά την επικύρωση και από την Τσεχία της μεταρρυθμιστικής συνθήκης αρχίζουν στην ΕΕ οι διαβουλεύσεις για το ποιος θα αναλάβει ποιο πόστο.

Η ισπανική εφημερίδα El Mundo πιστεύει ότι η ΕΕ χρειάζεται μια προσωπικότητα σαν τον Τόνι Μπλερ: «Η πλειοψηφία των χωρών μελών της ΕΕ ήταν σύμφωνη με την υποψηφιότητα του κ. Μπλερ για το πόστο του προέδρου της Ένωσης.

Η Γερμανία, όμως, και οι χώρες της Μπενελούξ προτιμούν έναν πολιτικό που δεν θα θέτει στο περιθώριο τους άλλους Ευρωπαίους ηγέτες, αλλά θα διακρίνεται για την ευελιξία του στους συμβιβασμούς…. Εάν αναλάβει τελικά το πόστο του προέδρου κάποια μέτρια προσωπικότητα, αυτό θα ήταν ένα μεγάλο πλήγμα για την αξιοπιστία της Ευρώπης.

Διότι η ΕΕ χρειάζεται έναν ηγέτη με προσωπικότητα και χάρισμα για να βγει από το σημερινό τέλμα.»

Τόνι Μπλερ -  υποψηφιότητα που διχάζει την ΕΕ;Τόνι Μπλερ - υποψηφιότητα που διχάζει την ΕΕ;Η γερμανική Süddeutsche Zeitung υποστηρίζει ότι η ΕΕ πάσχει ακόμη από ‘παιδικές ασθένειες’: «Στη συζήτηση για τα αξιώματα αναδεικνύεται το ζωτικό πρόβλημα της Ένωσης: η ΕΕ είναι διχασμένη τόσο όσον αφορά τους στόχους της όσο και το μέλλον της. Οι αντιθέσεις για τη Συνθήκη της Λισαβόνας ανάμεσα στους θιασώτες της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και τους αντιπάλους τους καλύφθηκαν μετά βίας. Γι’ αυτό τώρα στην αναζήτηση του πολιτικού προσωπικού οι αντιθέσεις αυτές προβάλλουν ξανά έντονα.

Έτσι δημιουργήθηκε ήδη μια ομάδα υπό την Πολωνία και όλες τις ανατολικοευρωπαϊκές χώρες μέλη της ΕΕ που στηρίζουν τους Σουηδούς, Βρετανούς και την υποψηφιότητα του Τόνι Μπλερ για το πόστο του προέδρου της ΕΕ, με στόχο να διασπάσουν τη συσπείρωση των λεγόμενων ιδρυτικών μελών: δηλαδή Γερμανίας, Γαλλίας, Ιταλίας, Βελγίου, Λουξεμβούργου και Ολλανδίας. Απώτερος σκοπός να συρρικνώσουν την ισχύ του γαλλογερμανικού δίδυμου.»

Με στόχο την ευρωπαϊκή προοπτική οι μεταρρυθμίσεις έναντι των Κούρδων;

Η συζήτηση που ξεκίνησε χθες στην τουρκική Εθνοσυνέλευση για μεταρρυθμίσεις με στόχο τη διεύρυνση των δικαιωμάτων των Κούρδων απασχολεί πολλές γερμανικές εφημερίδες.

Χαρακτηριστικό είναι το σχόλιο της Frankfurter Rundschau: «Ο Ερντογάν επιδιώκει ανοιχτά τη συμφιλίωση με τους Κούρδους, ακόμη και με τους Αρμενίους, όπως αποδεικνύει και η πρόσφατη υπογραφή διμερούς συμφωνίας Τουρκίας – Αρμενίας. Σχεδιάζει επίσης να δρομολογήσει στο κυπριακό μια αποδεκτή λύση και για τους Έλληνες. Στόχος που δεν αρέσει σε πολλούς. Η πλειοψηφία των Τούρκων ψηφοφόρων συσπειρώνεται, όμως, γύρω από τον Ερντογάν, διότι κατόρθωσε να ενισχύσει αποφασιστικά την τουρκική οικονομία. Για να πετύχεις κάτι τέτοιο δεν μπορείς να έχεις ισλαμικές παρωπίδες. Ο Ερντογάν είναι μεν θρησκευόμενος, αλλά και κοσμοπολίτης.

Επιπλέον είναι αλήθεια ότι η Τουρκία, μετά τις επιτυχίες των τελευταίων ετών, έγινε πιο φιλόδοξη πολιτικά: επιδιώκει -και το διακηρύσσει- να γίνει περιφερειακή δύναμη και γι’ αυτό χρειάζεται γερές και καλές σχέσεις με τους γείτονές της και με τους Κούρδους.

Έτσι εξάλλου έχει περισσότερες πιθανότητες να προωθήσει και το δυτικό της προφίλ και να διεκδικήσει από καλύτερες θέσεις την ευρωπαϊκή της προοπτική.»

Τα ελληνικά ελλείμματα

Τέλος, όλες σχεδόν οι γερμανικές εφημερίδες αναφέρονται ειδησεογραφικά στην υπαγωγή της Ελλάδας σε καθεστώς αυστηρότερης επιτήρησης από την Κομισιόν. Παραθέτουμε σχόλιο της οικονομικής εφημερίδας του ΝτίσελντορφHandelsblatt:

«Η Ελλάδα θα νιώσει ιδιαίτερα τη σιδηρά χείρα της ευρωπαϊκής επιτήρησης. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, το δημόσιο χρέος της αναμένεται να αγγίξει μέχρι και το 13%.

Έτσι, η Κομισιόν αποφάσισε να θέσει υπό αυστηρότερη επιτήρηση την Ελλάδα και πρακτικά και τον ελληνικό προϋπολογισμό.

Εάν παρ’ όλα αυτά δεν επιτευχθεί η ποθούμενη συρρίκνωση του δημοσίου χρέους μέχρι τις προθεσμίες που δίνει η Κομισιόν, τότε ενδέχεται να επιβληθεί στην Ελλάδα πρόστιμο λόγω ελλείμματος, κάτι που όμως δεν ενεργοποιήθηκε στην πράξη ποτέ μέχρι τώρα.»

Επιμέλεια: Βιβή Παπαναγιώτου

Υπεύθ. Σύνταξης: Σταμάτης Ασημένιος

antigrafikon from DW

No comments: