Saturday, February 5, 2011

Ανατροπές φέρνει το ενιαίο μισθολόγιο

Σαββατο, 05 02 2011 14:43Περίπου 30.000 υψηλόμισθοι δημόσιοι υπάλληλοι θα υποστούν εως και 40% μείωση των αποδοχών τους, με το νέο ενιαίο μισθολόγιο, που καθιερώνεται στο δημόσιο. Κερδισμένοι φαίνεται πως θα είναι οι χαμηλόμισθοι υπάλληλοι, με αυξήσεις που ενδεχομένως θα φτάσουν και το 15 %. Επιφυλάξεις εκφράζει η ΑΔΕΔΥ, κάνοντας λόγο για μισθολόγιο λιτότητας, ενώ η κυβέρνηση δηλώνει ότι με το νέο μισθολόγιο δεν θα υπάρξει μείωση του μισθολογικού κόστους για το 2011.
Ανατροπή της αναλογίας μισθού επιδομάτων που σήμερα είναι 60 προς 40% και νέες περικοπές φέρνει το νέο μισθολόγιο για τους εργαζόμενους στο δημόσιο.
Τα 40 γενικά επιδόματα που ισχύουν σήμερα στο δημόσιο θα ενσωματωθούν σε ένα, το οποίο θα ξεκινά από τα 140 ευρώ για τους υπαλλήλους υποχρεωτικής εκπαίδευσης και θα αυξάνεται ανάλογα με το κλιμάκιο.
Από τα επιδόματα θα διατηρηθούν: το οικογενειακό, το επίδομα θέσης, το κίνητρο απόδοσης, το οποίο θα μετατραπεί σε πριμ παραγωγικότητας και θα καταβάλλεται μετά από αξιολόγηση, καθώς και το επίδομα συνθηκών εργασίας.
Η κυβέρνηση, στη συνάντηση που είχε με την ΑΔΕΔΥ, αποσαφήνισε ότι δεν θα υπάρξει μείωση του συνολικού μισθολογικού κόστους το οποίο υπολογίζεται σε 16 δισ για το 2011.
Στόχος του νέου μισθολογίου θα είναι η εξάλειψη των μισθολογικών ανισοτήτων μεταξύ υπαλλήλων που έχουν τα ίδια προσόντα, με συμπίεση των αποδοχών των υψηλά αμειβόμενων.
Με βάση το σενάριο αυτό οι αμοιβές των νεοεισερχόμενων στο δημόσιο που έχουν πανεπιστημιακή εκπαίδευση, θα διαμορφωθούν περίπου στα 1640 ευρώ μαζί με τα επιδόματα.
Σήμερα υψηλά επιδόματα σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΔΕΔΥ λαμβάνουν μόνον 30.000 δημόσιοι υπάλληλοι, ενώ το 80% των υπαλλήλων αμείβεται με μισθούς που κυμαίνονται από 1000 έως 1500 ευρώ.
ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ Είδηση: 59052

No comments: