Friday, February 11, 2011

 Παραιτήθηκε ο Μουμπάρακ

Παρασκευη, 11 02 2011 15:33Την παραίτησή του ανακοίνωσε το απόγευμα της Παρασκευής ο Χόσνι Μουμπάρακ και ρόλο στη χώρα μέχρι τις επόμενες εκλογές, ανέλαβε ο στρατός. Το πρωί παρέμβαση στις πολιτικές εξελίξεις της Αιγύπτου, είχε κάνει ο στρατός με ανακοίνωσή του, στην οποία ανέφερε ότι θα ανακαλέσει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης «μόλις αρθούν οι παρούσες συνθήκες». Τη διακυβέρνηση της χώρας ανέλαβε το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο, με επικεφαλής τον υπουργό Άμυνας της Αιγύπτου, Μοχάμαντ Χουσεΐν Ταντάουι. Αναμένεται ότι ο στρατός θα καθαιρέσει την κυβέρνηση και τα δύο σώματα του Κοινοβουλίου, ενώ θα υπάρξει και σχετική ανακοίνωση.
Μέσα στη δέσμη υποσχέσεων του στρατού, σε πρωινή ανακοίνωση πριν την παραίτηση, ήταν και η εγγύηση για διεξαγωγή ελεύθερων και δίκαιων εκλογών. Στο πολιτικό πεδίο, ο στρατός είχε αναγνωρίσει τη μεταβίβαση εξουσιών στον αντιπρόεδρο Σουλεϊμάν, στήριξε το διάγγελμα του Χόσνι Μουμπάρακ και αλλά προειδοποίησε κατά οποιασδήποτε επίθεσης εναντίον της χώρας και των πολιτών της, ενώ δεσμεύτηκε να προστατεύσει την σταθερότητα και της ασφάλεια του έθνους. Στην πραγματικότητα οι ανακοινώσεις του στρατού, δεν κάλυπταν το βασικό αίτημα των διαδηλωτών που ήταν η άμεση απομάκρυνση του κ. Μουμπάρακ. Όπως έγινε γνωστό από το τηλεοπτικό δίκτυο αλ Αραμπίγια, έχουν καταληφθεί κυβερνητικά κτίρια στο λιμάνι του Σουέζ στην Ερυθρά Θάλασσα. Αργότερα το ίδιο τηλεοπτικό δίκτυο, μετέδωσε ότι ο κ. Μουμπάρακ και η οικογένειά του εγκατέλειψαν με ελικόπτερα, την Αίγυπτο προς άγνωστη κατεύθυνση, είδηση που αρχικά δεν είχε επιβεβαιωθεί, ενώ το ίδιο κανάλι είπε ότι ο κ. Μουμπάρακ κατευθύνθηκε στο παραθαλάσσιο θέρετρο της Ερυθράς Θάλασσας Σαρμ ελ Σέιχ. Την είδηση και τον προορισμό επιβεβαίωσαν το απόγευμα της Παρασκευής πηγές του κυβερνώντος κόμματος. Αργότερα ανακοινώθηκε και η παραίτηση.
«Συνεχίστε την επανάστασή σας χωρίς να υπολογίζεται το χρόνο, για όσο χρειαστεί και με όποιες θυσίες. Μολονότι δηλώσαμε ότι είμαστε ανοιχτοί στο διάλογο, επαναλαμβάνουμε επίσης τα δημόσια αιτήματα, τα οποία πρέπει να ικανοποιηθούν προτού οποιεσδήποτε σοβαρές διαπραγματεύσεις οδηγήσουν σε μια νέα κυβέρνηση. Το καθεστώς Μουμπάρακ πρέπει να δείξει σοβαρή δέσμευση για την ικανοποίηση των αιτημάτων αυτών και να προχωρήσει προς μια ουσιαστική, εγγυημένη αλλαγή», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Μουσουλμανική Αδελφότητα, που εκδόθηκε πριν την παραίτηση.
Την ανακοίνωση της παραίτησης Μουμπάρακ έκανε ο αντιπρόεδρος της Αιγύπτου Όμαρ Σουλεϊμάν, λέγοντας: «Με δεδομένες τις δύσκολες ώρες που περνά η χώρα, ο πρόεδρος Μοχάμεντ Χόσνι Μουμπάρακ αποφάσισε να εγκαταλείψει τη θέση του προέδρου της δημοκρατίας και ανέθεσε στο Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο με τη διακυβέρνηση της χώρας».
«Καλούμε για μια ασφαλή και σταθερή μετάβαση της εξουσίας σε μια κυβέρνηση καθοδηγούμενη από πολίτες και στη σύνταξη ενός Συντάγματος ανώτερου από το υπάρχον της διεφθαρμένης κυβέρνησης. Θα πρέπει να εκπονηθεί ένα Σύνταγμα που θα εγγυάται την ελευθερία και το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και μια πολιτική κυβέρνηση που θα αποτελείται από τεχνοκράτες μέχρι ότου διενεργηθούν ελεύθερες, δίκαιες εκλογές υπό πλήρη διαφάνεια», δήλωσε ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας των "Αδελφών Μουσουλμάνων", Ρασάντ Μπαγιούμι.
Η επικεφαλής της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική Κάθριν Άστον δήλωσε: «Με την παραίτησή του άκουσε τη φωνή του αιγυπτιακού λαού και άνοιξε το δρόμο για πιο άμεσες και πιο βαθιές μεταρρυθμίσεις. Η ΕΕ σέβεται την απόφαση του Μουμπάρακ να παραιτηθεί και ζητεί να υπάρξει ένας διάλογος για τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης ευρύτερης βάσης στην Αίγυπτο. Η ΕΕ συμμερίζεται το στόχο του αιγυπτιακού λαού για μια ομαλή μετάβαση στη δημοκρατία και για τη διεξαγωγή ελεύθερων και δίκαιων εκλογών. Είναι σημαντικό να επιταχυνθεί ο διάλογος, οδηγώντας σε μία κυβέρνηση που θα είναι ευρέως αντιπροσωπευτική και θα σέβεται τις φιλοδοξίες του λαού της Αιγύπτου. Ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών έχει ουσιαστική σημασία. Όλες οι παραβιάσεις τους θα πρέπει να αποτελέσουν το αντικείμενο έρευνας».
Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα θα κάνει δήλωση στις 20:30 ώρα Ελλάδος σχετικά με την παραίτηση του αιγύπτιου ομολόγου του Χόσνι Μουμπάρακ, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.
Στην πόλη αλ Αρίς, πριν ανακοινωθεί η παραίτηση, 1.000 διαδηλωτές επιτέθηκαν σε αστυνομικό τμήμα, προσπαθώντας να απελευθερώσουν κρατούμενους, αντάλλαξαν πυρά με τους αστυνομικούς, εξφενδόνισαν βόμβες μολότοφ, πυρπόλησαν τρία αυτοκίνητα που βρίσκονταν έξω από το αστυνομικό τμήμα και ανάγκασαν τους αστυνομικούς να υποχωρήσουν στην σκεπή του κτηρίου. Mέχρι στιγμής, ένας νεκρός και 20 τραυματίες, είναι ο απολογισμός, από την επίθεση.
Στο Αμάν της Ιορδανίας πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις υπέρ της αιγυπτιακής αντιπολίτευσης, μετά την προσευχή της Παρασκευής, με αφετηρία διάφορα τζαμιά.
Με δηλώσεις του το πρωί της Παρασκευής στη Βουλή, για τα τεκταινόμενα στην Αίγυπτο, ο Έλληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, τόνισε ότι: «Είναι επείγουσα ανάγκη η Αίγυπρος να βρει το δρόμο της, να ξεκινήσει μια ανοιχτή διαδικασία με περισσότερη ελευθερία. Η οικοδόμηση μιας νέας Αιγύπτου πιο ισχυρής και πιο δημοκρατικής θα αποτελέσει θετικό πρότυπο για τον αραβικό κόσμο. Θα αγκαλιάσει τα οράματα του αραβικού και μουσουλμανικού κόσμου. Yπάρχει ανάγκη να αποφευχθεί η βία και να συνειδητοποιήσουν όλοι, ότι η αλλαγή είναι μια πραγματικότητα, και ο δρόμος για την Αναγέννηση της Αιγύπτου, που ήδη ξεκίνησε και οδήγησε τον κόσμο στην πλατεία Ταχρίχ, δεν έχει επιστροφή. Οι αποφάσεις όλων των ηγετών της Αιγύπτου θα είναι τεράστιας σημασίας και πρέπει να ληφθούν με πλήρη συναίσθηση των ευθυνών τους. Όλοι έχουν χρέος να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων. Πρέπει να απορρίψουν τόσο τη βία όσο και τα πολιτικά παιχνίδια που παίζονται, γιατί η σύγκρουση με το λαό θα έχει ολέθριες επιπτώσεις. Η Ελλάδα όπως πάντα έκανε, θα είναι στο πλάι τους».
Σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα Die Presse, ο αντιπολιτευόμενος Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, δήλωσε: «Θεωρώ ότι στους κόλπους του καθεστώτος επικρατεί απόλυτο χάος. Είναι σαν τον Τιτανικό. Τα ποντίκια εγκαταλείπουν το πλοίο που βυθίζεται", Ο στρατός έχει κεντρικό ρόλο. Μέχρι σήμερα ήταν ουσιαστικά ουδέτερος, αλλά τώρα ο στρατός πρέπει να συστρατευθεί με το λαό. Στη διάρκεια της μετάβασης στην Αίγυπτο χρειαζόμαστε το στρατό για να υπερασπιστεί τα πρώτα στάδια της δημοκρατίας Ο λαός στους δρόμους έχει τα ίδια αισθήματα για τον Σουλεϊμάν και τον Μουμπάρακ. Γι αυτούς είναι το είδωλο του Μουμπάρακ στον καθρέφτη. Η πρώτη μου προτεραιότητα είναι να γίνει δημοκρατία η Αίγυπτος, στην οποία θα κυριαρχεί η κοινωνική δικαιοσύνη. Αυτό δεν είναι θέμα προσώπων, αλλά κυρίως αλλαγής της κυβέρνησης. Δεν είναι θέμα του ποιός κυβερνά τη χώρα, αλλά πώς την κυβερνά».
Η συνέντευξη προηγήθηκε της παραίτησης Μουμπάρακ, την οποία όταν πληροφορήθηκε ο κ. Ελ Μπαραντέι, χαρακτήρισε την ημέρα ως την ευτυχέστερη της ζωής του.
Τέλος η υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Μισέλ Αλιό-Μαρί δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο France: «Εάν το θέλει, είμαστε έτοιμοι να συνοδεύσουμε την Αίγυπτο σε αυτήν την περίοδο μετάβασης. Είναι ένα χαρακτηριστικό της Γαλλίας και της εξωτερικής της πολιτικής και δεν εναπόκειται σε εμάς να αποφασίσουμε στη θέση των λαών. Η δημοκρατία, ο σεβασμός του άλλου δεν είναι να λέμε 'ιδού ποιος πρέπει να σας κυβερνά ή ιδού πώς πρέπει να γίνει αυτό».
Σε ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Αριστερά αναφέρει ότι: «Η παραίτηση του Χόσνι Μουμπάρακ ανταποκρίνεται στο καθολικό αίτημα του αιγυπτιακού λαού και αποτελεί θετικό βήμα προς ομαλή δημοκρατική λύση. Ο στρατός θα πρέπει να περιορίσει το ρόλο του στη διαφύλαξη της ομαλότητας, προκειμένου να σχηματιστεί μεταβατική κυβέρνηση, η οποία θα οδηγήσει τη χώρα το ταχύτερο σε ελεύθερες δημοκρατικές εκλογές». from HR-NET

No comments: