Saturday, February 12, 2011


To τέλος του Χόσνι Μουμπάρακ
Ο Σουλεϊμάν ανακοίνωσε ότι ο στρατός αναλαμβάνει τη διακυβέρνηση της Aιγύπτου
Reuters, AFP, A.P., ΑΠΕ
ΚΑΪΡΟ. Με μυριόστομες ιαχές ενθουσιασμού, που αντήχησαν σε ολόκληρο τον πλανήτη, υποδέχθηκαν οι Αιγύπτιοι την ανακοίνωση των 20 δευτερολέπτων που έθεσε τέρμα στη δικτατορία των 30 ετών. Λίγο μετά τις 6 το απόγευμα, ο Αιγύπτιος αντιπρόεδρος Ομάρ Σουλεϊμάν ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος Μουμπάρακ παραιτήθηκε και ότι ο στρατός αναλαμβάνει τη διακυβέρνηση της χώρας.
Οι ιαχές «Ο κόσμος θέλει να ρίξει το καθεστώς» μετατράπηκαν στην κραυγή «Ο κόσμος έριξε το καθεστώς», ενώ ένας μετά τον άλλον, ανταποκριτές και ανταποκρίτριες των αραβικών μέσων ενημέρωσης που εκλήθησαν να περιγράψουν τις σκηνές δυσκολεύονταν να συγκρατήσουν την συγκίνησή τους. Μετά 18 ημέρες διαδηλώσεων, εκατοντάδες νεκρούς, χιλιάδες τραυματίες και συλληφθέντες, η «επανάσταση του Νείλου» έδιωξε τον τελευταίο Φαραώ.
«Δεδομένων των δύσκολων στιγμών που περνάει η χώρα, ο πρόεδρος Μοχάμεντ Χόσνι Μουμπάρακ αποφάσισε να εγκαταλείψει τη θέση του προέδρου της Δημοκρατίας και ανέθεσε στο Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο τη διακυβέρνηση της χώρας», δήλωσε ο αντιπρόεδρος Σουλεϊμάν, χωρίς να διευκρινίζει ποιος θα είναι ο δικός του ρόλος. Νωρίτερα μέσα στην ημέρα, ο 82χρονος Χόσνι Μουμπάρακ και η οικογένειά του είχαν εγκαταλείψει το Κάιρο με κατεύθυνση το θέρετρο Σαρμ ελ Σεΐχ στην Ερυθρά Θάλασσα.
Επικεφαλής ο ΤανταουίΣύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, επικεφαλής του Στρατιωτικού Συμβουλίου και άρα νέος ηγέτης της χώρας είναι ο υπουργός Αμυνας Χουσεΐν Τανταουί. Οπως μετέδωσε το δίκτυο Αλ Αραμπίγια, ο στρατός επρόκειτο να διαλύσει την κυβέρνηση και τα δύο σώματα της Βουλής και να κυβερνήσει με τη βοήθεια του προέδρου του ανωτάτου δικαστηρίου.
Προτού εξελιχθεί σε ξέφρενο πανηγύρι, η χθεσινή ημέρα άρχισε ως ημέρα γενικής απεργίας και μεγάλης οργής. Βαθύτατα απογοητευμένοι από την άρνηση του Μουμπάρακ να παραιτηθεί, εκατομμύρια Αιγύπτιοι συνέρρευσαν στους δρόμους πολλών αιγυπτιακών πόλεων, σε μια από τις πλέον επικές κινητοποιήσεις στην ιστορία του αραβικού κόσμου.
Στο Κάιρο οι διαδηλωτές πλημμύρισαν την πλατεία Ταχρίρ, περικύκλωσαν το μέγαρο της κρατικής ραδιοτηλεόρασης, στις όχθες του Νείλου, και προσέγγισαν για πρώτη φορά το προεδρικό μέγαρο. Ενα άτομο σκοτώθηκε σε επίθεση πολιτών εναντίον αστυνομικού τμήματος στην πόλη Αρίς του Σινά, η οποία είχε στόχο την απελευθέρωση συλληφθέντων. Πέραν αυτού, σε όλη τη χώρα, οι διαμαρτυρίες ήταν ειρηνικές, καθώς απουσίαζε η αστυνομία.
Η στάση του στρατού άλλαξε δραματικά στη διάρκεια της ημέρας. Το πρωί, ο στρατός υποστήριξε την παραμονή του Χόσνι Μουμπάρακ με μειωμένες αρμοδιότητες ώς τις εκλογές του Σεπτεμβρίου. Μετά από συνεχείς συσκέψεις του επιτελείου, το απόγευμα ο στρατός ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας.
«Είναι η πιο ευτυχισμένη ημέρα της ζωής μου», δήλωσε ο αντιπολιτευόμενος Μοχάμεντ ελ Μπαραντέι, ενώ στελέχη των νεανικών οργανώσεων που ξεκίνησαν τις διαδηλώσεις, στις 25 Ιανουαρίου, δήλωσαν ότι «αυτή είναι μόνο η αρχή» και οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι ευχαρίστησαν τον στρατό «γιατί κράτησε την υπόσχεσή του».
Για «κρίσιμη καμπή» στην ιστορία έκανε λόγο ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ενώ η επικεφαλής Εξωτερικής Πολιτικής της Ε.Ε., βαρώνη Αστον, δήλωσε ότι «ο Μουμπάρακ άκουσε τη φωνή του λαού». Η Ελβετία ανακοίνωσε το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων του Μουμπάρακ, ενώ το Ισραήλ διετύπωσε την ελπίδα ότι «η συνθήκη ειρήνης Ισραήλ - Αιγύπτου θα συνεχίσει να ισχύει».
Οι αγορές αντέδρασαν θετικά στην είδηση της απομάκρυνσης του Μουμπάρακ, εκλαμβάνοντάς την ως βήμα προς την αποκατάσταση της ομαλότητας.


ΣXETIKA ΘEMATA
Δεκαοχτώ ημέρες αγώνα με αρχή την Τυνησία_(...KOΣMOΣ...) H ανατομία της εξέγερσης και οι πιθανές συνέπειες_(...KOΣMOΣ...) Αποψη: Ιστορική ανατροπή στη Mέση Ανατολή_(...KOΣMOΣ...) Aπό την άνοδο στην εξουσία μέχρι την πτώση_(...KOΣMOΣ...) «Ο Ομάρ Σουλεϊμάν πρέπει να φύγει μαζί με τον πρόεδρο»_(...KOΣMOΣ...) Αποψη: Πραξικόπημα και εξέγερση_(...KOΣMOΣ...) Oι φόβοι του Ιράν_(...KOΣMOΣ...)

No comments: