Tuesday, February 8, 2011

Επισκόπηση τύπου  | 07.02.2011

Νέες παραινέσεις: Μειώστε δραστικά το χρέος

 

Η ευρωκρίση εξακολουθεί να είναι θέμα αναλύσεων στον γερμανικό τύπο και σήμερα. Το περιοδικό Spiegel καταγράφει με ενδιαφέρον και τη συμφωνία Ελλάδας-Ελβετίας για τον εντοπισμό φοροφυγάδων.

 
Ο Μοχάμεντ Ελ Εριάν, πρόεδρος της μεγαλύτερης στον κόσμο επενδυτικής εταιρείας ομολόγων Pimco ζητά τη μείωση του ελληνικού χρέους σε συνέντευξή του στο περιοδικόSpiegel.
Στο ερώτημα του περιοδικού, εάν χώρες όπως η Ελλάδα είναι δυνατόν να αποπληρώσουν το χρέος τους τονίζει: «Οι χώρες σαν την Ελλάδα πρέπει να μεριμνήσουν άμεσα για το υπερβολικό τους χρέος. Διότι είναι παγιδευμένες στα χρέη: τα υπάρχοντα χρέη αποτρέπουν την έλευση νέων επενδυτών στη χώρα.
Είναι σαν να προμηνύεται μπόρα. Τότε δεν βγαίνετε έξω από το σπίτι σας, αλλά περιμένετε.
Θυμάμαι πως αντέδρασα πριν από ένα χρόνο στο ελληνικό πακέτο διάσωσης. Στα 15 χρόνια που εργάστηκα στο ΔΝΤ δεν είδα ποτέ ένα τόσο φιλόδοξο πρόγραμμα λιτότητας. Αλλά ακόμη και αν η ελληνική κυβέρνηση καταφέρει να υλοποιήσει όλες τις περικοπές, το δημόσιο χρέος θα αυξηθεί μέχρι και στο 150% του ΑΕΠ.
Η αύξηση αυτή θα πνίξει την όποια οικονομική ανάπτυξη και θα αυξήσει την ανεργία.»

Μείωση χρέους κάτω από το 90% του ΑΕΠ

Ο κ. Εριάν από τον επενδυτικό κολοσσό Pimco προσθέτει: «Αυτή τη στιγμή δεν νομίζω ότι η Ελλάδα ακολουθεί μια πολιτική, η οποία θα της επιτρέψει επαρκή ανάπτυξη, ώστε να ξεφύγει από το υπερβολικό χρέος της. Αναμένουμε μια πιο πειστική απάντηση.»
Στο σημείο αυτό αναφέρεται στα διάφορα γνωστά σενάρια αναδιάταξης του χρέους, και στην ερώτηση εάν αρκεί μια μείωση του ελληνικού χρέους της τάξεως του 10% απαντά αρνητικά: «Όχι. Σύμφωνα με μια πρώτη ανάλυση, το χρέος θα πρέπει να μειωθεί κάτω από το 90% του ΑΕΠ».

Για να συμπληρώσει: «Κάτι τέτοιο θα βοηθήσει, αλλά τελικά όλα εξαρτώνται από το εάν η μείωση αυτή αρκεί για να αναπτυχθεί μια βιώσιμη οικονομία.»
Υπογραμμίζει επίσης ότι οι επενδυτές δεν θα πρέπει να οργιστούν σε περίπτωση αναδιάταξης του χρέους, αλλά «θα πρέπει να δεχθούν ότι έτσι ενισχύεται η ανάπτυξη και η απασχόληση και εξαφανίζεται η αβεβαιότητα. Και τότε επωφελούνται όλοι.»

Στο ερώτημα γιατί η Pimco πριν από ένα χρόνο καταδίκασε τις προσπάθειες της ΕΕ για τη διάσωση της Ελλάδας ως αναποτελεσματικές με συνέπεια να εκτιναχθούν τα ‘καπέλα’ επικινδυνότητας στα ελληνικά ομόλογα, ο Μοχάμεντ Ελ Εριάν δηλώνει: «Ο ρόλος μας είναι απλώς να κάνουμε αναλύσεις.
Οι πελάτες μας μάς ρωτούν: γιατί δεν επενδύετε σε ελληνικά ομόλογα με επιτόκιο 8, 9, 10%; Οφείλουμε να τους πούμε σαφέστατα τι επηρεάζει τις επενδύσεις των καταθέσεών τους.»

 «Διάλειμμα» από την ευρωζώνη;

Τέλος στην ερώτηση εάν θα πρέπει να εγκαταλείψει για λίγο την ευρωζώνη η Ελλάδα ο επικεφαλής του επενδυτικού κολοσσού υποστηρίζει: «Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να αποφασίσει για μια εσωτερική ή μία εξωτερική υποτίμηση. Χωρίς την υποτίμηση δεν θα μπορέσει η χώρα να γίνει ανταγωνιστική. Εσωτερική λύση σημαίνει μείωση μισθών ή αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης.
Αλλά θα μπορούσε επίσης να κάνει και ένα ‘διάλειμμα’ για λίγο από την ευρωζώνη και να επανενταχθεί όταν αποκτήσει ικανοποιητικό επίπεδο ανταγωνιστικότητας.»

Γύρω στα 600 δισεκατομμύρια ευρώ οι ελληνικές καταθέσεις στην Ελβετία

Γιώργος Παπανδρέου - σε αναζήτηση φοροφυγάδωνΓιώργος Παπανδρέου - σε αναζήτηση φοροφυγάδων«Ελλάδα: επίθεση σε ελβετικούς λογαριασμούς», είναι ο τίτλος σύντομου ρεπορτάζ στο ίδιο περιοδικό για τη συμφωνία του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου με την πρόεδρο της Ελβετίας για ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με Έλληνες φοροφυγάδες:
«Στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και η πρόεδρος της Ελβετίας Μισελίν Καλμύ-Ρέι και οι υπουργοί Οικονομικών των δύο χωρών συμφώνησαν να προωθήσουν ‘διαπραγματεύσεις με σκοπό την ανταλλαγή φορολογικών πληροφοριών’.

Σύμφωνα με υπολογισμούς οι Έλληνες έχουν καταθέσει στην Ελβετία γύρω στα 600 δισεκατομμύρια ευρώ, δηλαδή τρεις φορές περισσότερα χρήματα από ό,τι στην ίδια τους τη χώρα. Η ελληνική κυβέρνηση είναι πεπεισμένη ότι μεγάλο μέρος αυτών των καταθέσεων δεν έχει δηλωθεί στην εφορία.
Μια κοινή επιτροπή ελέγχου, όπως υφίσταται ήδη και με άλλα κράτη μέλη του ΟΟΣΑ, θα μπορούσε να δραστηριοποιηθεί μετά και την κύρωση της σχετικής συμφωνίας από τα δύο κοινοβούλια το νωρίτερο στις αρχές του 2012.

Με την εφαρμογή αυτής της συμφωνίας οι φοροφυγάδες θα πρέπει να πληρώσουν φόρο εκ των υστέρων της τάξεως του 10% για τα κέρδη από τους τόκους δέκα ετών καθώς επίσης και πρόστιμα καθυστέρησης.»


Επιμέλεια: Βιβή Παπαναγιώτου
Υπεύθ. σύνταξης: Σπύρος Μοσκόβου

 
 
dw

No comments: