Περιβάλλον | 20.02.2011
Ρεύμα από την έρημο σε χαλεπούς πολιτικά καιρούς
Δεν υπάρχει ερώτηση που να τίθεται πιο συχνά στον Πολ βαν Σον, τον πρόεδρο της Ένωσης Βιομηχανιών Desertec, από το ποιές θα είναι οι επιπτώσεις των πολιτικών ανατροπών στη βόρεια Αφρική. Μια ερώτηση ουσίας. Μέχρι 400 δισ. ευρώ αναμένεται να χρειαστούν τις επόμενες τέσσερις δεκαετίες, για να μπορέσει να υλοποιηθεί το πρόγραμμα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην έρημο, το οποίο θα προμηθεύει ολόκληρη την Ευρώπη. Ποιός θέλει όμως να επενδύει τέτοια ποσά σε μια ασταθή πολιτικά περιοχή;
Με σύμμαχο τον ήλιο«Για το λόγο αυτό ακριβώς, η συνεργασία μεταξύ Ευρώπης και βόρειας Αφρικής είναι πολύ σημαντική. Μεμονωμένες χώρες δεν μπορούν να τα καταφέρουν. Εάν υπάρξει όμως συνεργασία μεταξύ της Ευρώπης και των χωρών της βόρειας Ευρώπης τότε θα υπάρξει σταθερότητα. Και για τις επιχειρήσεις» εξηγεί Πολ βαν Σον.
Το πρόγραμμα Desertec, παρουσιάστηκε επίσημα το 2009. Σκοπός είναι να υπάρξουν μεγάλα ενεργειακά πάρκα στην Εγγύς και στη Μέση Ανατολή. Από την ενέργεια που θα παράγεται μέχρι το 2050 θα καλύπτεται το 50% των τοπικών αναγκών και το 15% των ευρωπαϊκών αναγκών. Ο διευθυντής του προγράμματος Πολ βαν Σον, προσβλέπει στην πολιτική στήριξη κυρίως από τη Γερμανία. Πίσω από τη Γερμανία υπάρχουν τεράστιοι επιχειρηματικοί κολοσσοί που εμπλέκονται, όπως είναι η Siemens, η ΕΟΝ, η RWE αλλά και τράπεζες όπως η Deutsche Bank. «Η Γερμανία προσφέρει πολύ μεγάλες δυνατότητες για τη βιομηχανία. Διαθέτει την τεχνογνωσία για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας».
Η Γερμανία στηρίζει το πρόγραμμα Desertec
Η Γερμανία διαθέτει την τεχνογνωσίαΜια από τις πρώτες χώρες που θα συμμετάσχουν στην υλοποίηση του προγράμματος είναι το Μαρόκο. Υπολογίζεται ότι σε πέντε χρόνια θα παράγονται 500 megawatt και από αυτά το ένα τρίτο θα μένει στο Μαρόκο και τα υπόλοιπα δύο τρίτα θα εξάγονται στην Ευρώπη. Για το λόγο αυτό η Ευρώπη έχει κάθε λόγο να θέλει πολιτική σταθερότητα στην περιοχή. Τον Ιανουάριο, ο υπουργός Ενέργειας του Μαρόκου επισκέφθηκε το Βερολίνο και ο Γερμανός υπ. Οικονομίας Μπρούντερλε ήταν σαφής: «Η Δύση έχει κάθε συμφέρον να ανοίξουν αυτές οι χώρες, για ελευθερία, δημοκρατία και ανθρώπινα δικαιώματα. Ένας σημαντικός παράγοντας είναι η οικονομική ανάπτυξη. Σε αυτή τη μεταβατική περίοδο η οικονομική συνεργασία είναι ακόμα πιο σημαντική. Και το πρόγραμμα Desertec εντάσσεται σε αυτό το πλαίσιο. Ενώνει τους γείτονες. Ενώνει τις ηπείρους».
Το πρόγραμμα Desertec είναι ένα φιλόδοξο πρόγραμμα με τη συμμετοχή 50 επιχειρήσεων από την Ευρώπη και τη βόρεια Αφρική. Η υλοποίηση του δεν έχει μόνο σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις στην ευρύτερη περιοχή, αλλά θα μπορεί να συμβάλλει και στην πολιτική σταθερότητα.
Sabine Kinkartz / Μαρία Ρηγούτσου
Υπεύθ. Σύνταξης: Σ. Ασημένιος
dw
No comments:
Post a Comment