Πολιτική | 19.02.2011
Μπαχρέϊν: Οι απελπισμένοι εξεγείρονται
Τα αίτια των σημερινών αναταραχών θα πρέπει να αναζητηθούν στη δεκαετία του ογδόντα. Την εποχή εκείνη η τιμή του πετρελαίου σημείωσε ραγδαία πτώση, με αποτέλεσμα να προκληθεί οικονομική κρίση, από την οποία υπέφεραν κυρίως οι Σιίτες μουσουλμάνοι, που αποτελούν και την πλειονότητα του πληθυσμού.
Οι διαμαρτυρίες περί διακρίσεων πλήθαιναν και η έκρηξη ήρθε τελικά στα μέσα της δεκαετίας του ενενήντα. Το έναυσμα έδωσαν συγκρούσεις σε τζαμί Σιϊτών, αναγκάζοντας τον Σείχη Χαμάντ μπιν Ίσα αλ Καίφα να ανακοινώσει πολιτικές μεταρρυθμίσεις με στόχο τη μετάβαση σε καθεστώς συνταγματικής μοναρχίας.
Αρχικά οι κάτοικοι του Μπαχρέϊν ενθουσιάστηκαν με τις εξαγγελίες, άλλωστε ο μονάρχης ήταν ιδιαίτερα αγαπητός στον λαό του. Πολύ γρήγορα όμως διαπίστωσαν ότι το νέο Σύνταγμα είχε συνταχθεί από έναν στενό κύκλο ευνοουμένων, υποστηρίζει ο Σείχης Αλί Σαλμάν, επικεφαλής του κινήματος «Αλ Βεφάγκ» της αντιπολίτευσης:
«Η μισή κυβέρνηση προέρχεται από τον βασιλικό οίκο, οι άλλες σημαντικές θέσεις επίσης προσφέρονται σε μέλη της βασιλικής οικογένειας, κάθε μέρα τα βλέπουμε αυτά. Δεν πρόκειται λοιπόν για συνταγματική μοναρχία, αλλά για το αντίθετο. Στέλνουν λάθος μήνυμα στον κόσμο…»
Τα προνόμια της βασιλικής οικογένειας
Οι Σιίτες αποτελούν πλειοψηφία, αλλά υποστηρίζουν ότι υφίστανται διακρίσεις. Η βασιλική οικογένεια είναι σουνίτες και η πλειοψηφία των Σιϊτών διαμαρτύρονται ότι υφίστανται διακρίσεις και ότι δεν έχουν την παραμικρή πιθανότητα να αναρριχηθούν σε θέσεις ευθύνης. Ακόμα και ο στρατός και η αστυνομία αποτελούν άβατο για τους Σιίτες, όπως υποστηρίζουν οι ίδιοι.
«Ο εκδημοκρατισμός καθυστερεί» λέει ένας άνδρας που θέλει να παραμείνει ανώνυμος. «Από το 2002 δεν έχουμε δει κάτι καινούριο. Συζητούν για όλα τα προβλήματα, αλλά δεν κάνουν τίποτα. Έτσι ο κόσμος απελπίζεται και τελικά στρέφεται σε πιο δραστικές, ριζοσπαστικές λύσεις…»
Η αποκαλούμενη «Κάτω Βουλή» του Μπαχρέϊν εκλέγεται από τον λαό, αλλά η πανίσχυρη «’Ανω Βουλή» διορίζεται από τον μονάρχη και μπορεί να μπλοκάρει όλες τις αποφάσεις του εκλεγμένου Κοινοβουλίου. Αποτέλεσμα: Η παράλυση του κράτους.
Σοκ για την κοινωνία των πολιτών
Ο μονάρχης έστειλε τα τανκς να αντιμετωπίσουν τους διαδηλωτές. Από τον περασμένο Αύγουστο λοιπόν «το καζάνι βράζει» και στο Μπαχρέϊν. Δεκάδες στελέχη της αντιπολίτευσης συνελήφθησαν με την κατηγορία της συμμετοχής σε τρομοκρατικές οργανώσεις. Οι αρχές απαγόρευσαν την πρόσβαση σε πολλές ιστοσελίδες και έπαυσε την ηγετική ομάδα της αποκαλούμενης «Εταιρείας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα», τονίζει ο Μανσόορ Αλ Ζάμρι, αρχισυντάκτης της εφημερίδας Αλ Ουασάτ:
«Ήταν ένα σοκ για την κοινωνία των πολιτών. Ποτέ δεν περιμέναμε ότι θα αντιδράσουν τόσο σκληρά και ότι τόσοι πολλοί θα υποστούν τις συνέπειες».
Από το περασμένο καλοκαίρι οι αρχές είχαν αποφασίσει να δείξουν λιγότερη ανοχή στην αντιπολίτευση και στη διαφορετικότητα. Αλλά τότε κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί τί θα συνέβαινε λίγους μήνες αργότερα στην Τυνησία και στην Αίγυπτο.
Karsten Kühntropp/Γιάννης Παπαδημητρίου
dw
No comments:
Post a Comment