Tuesday, February 22, 2011

Φονικός σεισμός στη Νέα Ζηλανδία

Τριτη, 22 02 2011 08:11Εξήντα πέντε νεκροί σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό της χώρας, είναι ο μέχρι στιγμής επίσημος απολογισμός, των 6,3 Ρίχτερ που έπληξαν την πόλη Κράιστσερτς της Νέας Ζηλανδίας. Ο σεισμός που είχε εστιακό βάθος μόλις 5 χιλιόμετρα ισοπέδωσε τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας. Εκατοντάδες είναι οι εγκλωβισμένοιι στα ερείπια των κτηρίων και οι προσπάθειες απεγκλωβισμού θα συνεχιστούν τη νύχτα παρά το σκοτάδι και τη βροχή που έχει αρχίσει να πέφτει. Δεν υπάρχουν Έλληνες μεταξύ των θυμάτων και όλοι όσοι ζουν στην περιοχή είναι καλά στην υγεία τους, μεταδίδει ο ανταποκριτής της ΕΡΤ στην Αυστραλία Α. Μάρκελλος.
Βομβαρδισμένο τοπίο- Φόβοι για διπλάσιο αριθμό θυμάτων
Βομβαρδισμένο τοπίο θυμίζει η Κραιστιτσέρτς, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Νέας Ζηλανδίας μετά τα 6,3 Ρίχτερ που τη συγκλόνισαν στις 12.51 το μεσημέρι της Τρίτης, (23.51 GMT της Δευτέρα) σε μία ώρα αιχμής, με όλες τις υπηρεσίες σε λειτουργία τα μαγαζιά και τα σχολεία ανοιχτά. Οι νεκροί επισήμως ανέρχονται στους 65 ωστόσο, τα τοπικά μέσα ενημέρωσης εκφράζουν φόβος ότι ο αριθμός ενδέχεται να διπλασιαστεί.
Ο σεισμός είχε εστιακό βάθος μόλις 5 χιλιόμετρα ενώ το επίκεντρο του ήταν σε απόσταση μόλις 10 χιλιομέτρων από την πόλη Κρίστιτσερτς.
Περισσότεροι από 200 είναι οι εγκλωβισμένοι σε κτήρια στο κέντρο της πόλης, μεταδίδει ο ανταποκριτής της ΝΕΤ. Οι προσπάθειες για τον απεγκλωβισμό τους θα συνεχιστούν τη νύχτα παρά το σκοτάδι και τη βροχή που έχει αρχίσει να πέφτει.
Η πόλη που σύμφωνα με το Δήμαρχο της, θυμίζει εμπόλεμη ζώνη, έχει κυρηχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Τα διεθνή τηλεοπτικά δίκτυα, μεταδίδουν συγκλονιστικές εικόνες.
Πολλά κτήρια έχουν καταρρεύσει σαν χάρτινοι πύργοι εγκλωβίζοντας κόσμο στα ερείπια, ενώ υπάρχουν και παγιδευμένοι σε κτήρια που ξέσπασαν πυρκαγιές.
Πυκνός καπνός καλύπτει πολλούς δρόμους της πόλης ενώ οι κάτοικοι έχουν βρει καταφύγιο στα πάρκα της πόλης.
Εξαιτίας του σαθρού εδάφους, αρκετοί δρόμοι έχουν πλημμυρίσει.Μεγάλες ζημιές υπέστη και ο κεντρικός καθεδρικός ναός της πόλης.
Καλά οι Έλληνες της περιοχής
Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, δεν υπάρχουν Έλληνες μεταξύ των θυμάτων ενώ οι πέντε ελληνικές οικογένειες που ζουν στην ευρύτερη περιοχή είναι καλά στην υγεία τους.
Μετασεισμός των 7 Ρίχτερ του Σεπτεμβρίου του 2010
Ο σημερινός σεισμός, σύμφωνα με τους Αμερικανούς σεισμολόγους που παρακολουθούν στενά την εξέλιξη της ακολουθίας είναι μετασεισμός των 7 Ρίχτερ που σημειώθηκαν πριν από πέντε μήνες, στις 3 Σεπτεμβρίου του 2010.
Αυτό, δείχνει, σύμφωνα με τους σεισμολόγους ότι ένας ισχυρός μετασεισμός μπορεί να συμβεί ακόμα και αρκετούς μήνες μετά το πρώτο γεγονός.
Τότε, σε αντίθεση με σήμερα, είχε επίκεντρο τη θάλασσα.
Επιπλέον, την κατάσταση έχει επιβαρύνει, το υπέδαφος της περιοχής, το οποίο αποτελείται από άμμο και χαλίκι.
Έτσι, όταν σημειώνεται σεισμός αυξάνεται η στάθμη του νερού και αφού ανακατευτεί με άμμο, το υπέδαφος μετατρέπεται σε βάλτο που καταπίνει κομμάτια γης. Είδηση: 60621
HR-NET

No comments: