Friday, February 4, 2011

Οικονομία | 03.02.2011

Η Γερμανία διατεθειμένη να βοηθήσει την Ελλάδα

 

Η Γερμανία φαίνεται πλέον διατεθειμένη να βοηθήσει την Ελλάδα προκειμένου να αντιμετωπίσει το υπέρογκο χρέος της στο πλαίσιο του συνολικού πακέτου για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη.

 
Στο πλαίσιο αυτό συζητούνται διάφορες προτάσεις, σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους στο Βερολίνο. Όπως για παράδειγμα αλλαγές στο πλαίσιο και την αποτελεσματικότητα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Η Γερμανία ωστόσο αποκλείει το ενδεχόμενο να δοθεί η δυνατότητα στο ταμείο να αγοράζει κρατικά ομόλογα. "Κάτι τέτοιο δεν μας ενδιαφέρει και δεν είναι εφαρμόσιμο", υποστηρίζουν γερμανικοί κυβερνητικοί κύκλοι. Προσθέτουν δε ότι μπορεί να υπάρχει και η δυνατότητα να δανείσει το ταμείο στην Ελλάδα προκειμένου να επαναγοράσει ομόλογα που έχει εκδώσει, ωστόσο η λύση αυτή έχει σημαντικά μειονεκτήματα.

Τα σενάρια

Ως αντάλλαγμα το Βερολίνο ζητά τον καλύτερο συντονισμό της οικονομικής πολιτικής των χωρών της ευρωζώνηςΩς αντάλλαγμα το Βερολίνο ζητά τον καλύτερο συντονισμό της οικονομικής πολιτικής των χωρών της ευρωζώνηςΟι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι άλλες λύσεις θα ήταν πιο αποτελεσματικές και λιγότερο προβληματικές. Όπως για παράδειγμα η μείωση του επιτοκίου για τα ευρωπαϊκά δάνεια που έχει λάβει ήδη η Ελλάδα ή η επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής των δανείων.
Συγκεκριμένες αποφάσεις πάντως, σύμφωνα με τους ίδιους, δεν αναμένονται κατά την αυριανή Σύνοδο Κορυφής.

Γιατί η αλλαγή αυτή στη στάση της Γερμανίας; Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους η βοήθεια, υπό όποια μορφή κι αν δοθεί, μπορεί να ενταχθεί στο συνολικό πακέτο για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη που θα αποφασιστεί στη Σύνοδο του Μαρτίου.

Ως αντάλλαγμα το Βερολίνο ζητά τον καλύτερο συντονισμό της οικονομικής πολιτικής των χωρών της ευρωζώνης. Σχετικές προτάσεις θα παρουσιάσουν αύριο οι Μέρκελ και Σαρκοζί. Κύριος στόχος είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.


Handelsblatt / Reuters / Κώστας Συμεωνίδης

Υπεύθ. σύνταξης: Σπύρος Μοσκόβου
 
 
dw

No comments: