Επισκόπηση τύπου | 31.01.2011
Έρχεται τελικά η αναδιάταξη του χρέους;
«Η Μέρκελ υπέρ μιας ευρωπαϊκής οικονομικής διακυβέρνησης», «Η ΕΕ θα τολμήσει τη μεταρρύθμιση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας», «Πως θα βγει η Ελλάδα από την τρύπα του χρέους», είναι μερικοί από τους σημερινούς τίτλους για την Ελλάδα, οι οποίοι εν πολλοίς αναπαράγουν το σχετικό δημοσίευμα του Spiegel που παρουσιάσαμε ήδη το Σάββατο (δες link), ενώ η γερμανική έκδοση των Financial Times με δύο δημοσιεύματα κάνει λόγο για «μεταρρύθμιση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας» και «μείωση των επιτοκίων για τις προβληματικές χώρες».
Μέχρι και 30 χρόνια η επιμήκυνση αποπληρωμής του χρέους;
Κλάους Ρέγκλινγκ - επικεφαλής του ΕΤΧΣ: θα προχωρήσει σε επιμήκυνση αποπληρωμής του χρέους;«Είναι πια σαφές ότι στην ΕΕ συζητούνται συγκεκριμένες εναλλακτικές λύσεις για τη μελλοντική οικονομική στήριξη των χωρών-μελών που αντιμετωπίζουν κρίση χρεών.
Σύμφωνα με πληροφορίες των Financial Times υψηλόβαθμα κοινοτικά στελέχη και πολιτικοί διαβουλεύονται αυτές τις ημέρες για τη μεταρρύθμιση του μηχανισμού στήριξης με τα 440 δις ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό οι εν λόγω πολιτικοί διαπραγματεύονται παράλληλα και τη βελτίωση της εποπτείας των υπερχρεωμένων χωρών.
Έτσι θα μπορούσαν να εντατικοποιηθούν η εποπτεία και οι έλεγχοι έναντι της Ισπανίας και της Πορτογαλίας αντί να δοθούν εκατομμύρια για την στήριξή τους.
Όμως, σύμφωνα με δηλώσεις του αρμόδιου κοινοτικού επιτρόπου Όλι Ρεν, ‘δεν πρέπει να γίνουν προσπάθειες για επιβολή συγκεκριμένου προγράμματος στις χώρες αυτές’. Διότι π.χ. η Ισπανία έχει δρομολογήσει ήδη ένα ευρύ πρόγραμμα εξυγίανσης.
Συζητείται επίσης και η επιμήκυνση της αποπληρωμής του χρέους για τις δύο υπερχρεωμένες χώρες, Ελλάδα και Ιρλανδία, μέχρι και 30 χρόνια. Στη σύνοδο κορυφής την ερχόμενη Παρασκευή δεν πρόκειται να αποφασιστεί τίποτε σχετικά με όλες αυτές τις προτάσεις.
Ο αντιπρόεδρος του ΔΝΤ Τζον Λίπσκι δήλωσε στους Financial Times ότι οι περιπτώσεις της Ελλάδας και της Ιρλανδίας είναι ιδιαίτερα δύσκολες και οι πιστώσεις προς τις δύο χώρες ‘δεν έχουν καμία εγγύηση επιτυχίας’»
«Η ΕΕ μειώνει τα επιτόκια στις προβληματικές χώρες», σημειώνει σε άλλη σελίδα της η γερμανική έκδοση των Financial Times και εξηγεί: «Η μείωση των επιτοκίων θα υποκαθιστούσε την αγορά ομολόγων των δύο χωρών, Ιρλανδίας και Ελλάδας, και τα δάνεια μακροπρόθεσμης διάρκειας.»
«Η Ιρλανδία διαπραγματεύεται ήδη χαμηλότερα επιτόκια. Η χώρα πρέπει να πληρώσει γύρω στο 6% επιτόκιο για δάνειο πενταετούς διάρκειας προς το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, αν και το ίδιο το Ταμείο δανείστηκε στις χρηματαγορές τα πρώτα 5 δισεκατομμύρια ευρώ με 2,89% επιτόκιο.»
Η Ελλάδα είναι ντε φάκτο αφερέγγυα
«Η Ελλάδα είναι ντε φάκτο αφερέγγυα – όσο πιο γρήγορα γίνει αναδιάταξη χρέους, τόσο καλύτερα», είναι ο τίτλος σχολίου της αυστριακής εφημερίδας της Die Presse: «Όποιος διάβασε τις εφημερίδες το Σαββατοκύριακο εξεπλάγη. ‘Η αναδιάρθρωση δεν είναι προοπτική’, δήλωνε ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου. ‘Διαθέτουμε χρονοδιάγραμμα και θα επιστρέψουμε τα χρέη μας’, είπε με αυτοπεποίθηση. Θαυμάσια. Μόνον που οι επενδυτές δεν συμμερίζονται πια αυτή την άποψη.
Μόνον οι ιδιαίτερα τολμηροί δανείζουν ρευστό στους Έλληνες, ασφαλώς με υψηλά επιτόκια. Διότι τα χρέη, ανεξάρτητα από την επιτυχία του πακέτου εξυγίανσης, θα αυξηθούν μέχρι το 2014 και μόνον νέες πιστώσεις θα βοηθούσαν για να αποσοβήσουν τη χρεοκοπία. Εξ αιτίας αυτού του φαύλου κύκλου η Ελλάδα είναι ήδη ντε φάκτο αφερέγγυα. Η ιδέα της ΕΕ για ένα ‘κούρεμα’ του χρέους είναι άριστη. Ένα καινούργιο ξεκίνημα, θα διευκολύνει την έξοδο της Ελλάδας από τα χρέη. Ευελπιστούμε ότι θα το αντιληφθεί και ο πρωθυπουργός της χώρας.»
Θα εφαρμοστεί το σχέδιο Brady και στην Ελλάδα;
Τέλος η εφημερίδα Kölner Stadtanzeiger αναφέρεται στα σενάρια αναδιάταξης με τίτλο: «Πως θα βγει η Ελλάδα από την τρύπα του χρέους – πρότυπο η διάσωση των λατινοαμερικανικών χωρών;».
Η εφημερίδα αναλύει το σχέδιο του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ Nicholas F. Brady το 1989: «Το σχέδιο αυτό προέβλεπε για τις χρεωμένες χώρες την εκούσια παραγραφή μέρους των απαιτήσεων των πιστωτών και την ταυτόχρονη ενίσχυση της ασφάλειας των υπόλοιπων χρεών.
Οι πιστωτές μπορούσαν σύμφωνα με το σχέδιο να αγοράσουν ομόλογα είτε με σταθερές τιμές και υψηλότερα επιτόκια, αλλά με εκούσια παραγραφή του ενός τρίτου των απαιτήσεών τους, είτε να αγοράζουν τα ομόλογα με την ονομαστική τους αξία, αλλά με χαμηλά επιτόκια.
Στην περίπτωση της Ελλάδας το σχέδιο αυτό θα λειτουργήσει διαφορετικά.
Η Ελλάδα θα επαναγοράσει τα ομόλογά της με δάνεια που θα της δοθούν από τον μηχανισμό στήριξης, αλλά στο 75% της ονομαστικής αξίας τους.
Τα ομόλογα της Ελλάδας βρίσκονται στην ΕΚΤ, αλλά και σε επενδυτές. Η ΕΕ και το ΔΝΤ θα επιμηκύνουν την αποπληρωμή των πιστώσεων της Ελλάδας μέχρι και 30 χρόνια. Επίσης στους ιδιώτες επενδυτές, που κατέχουν ομόλογα και χρεόγραφα πάνω από 100 δισεκατομμύρια ευρώ, προτείνεται να διευρύνουν την λήξη των χρεογράφων κατά 15 με 20 χρόνια.
Η λύση αυτή θα βοηθούσε την Ελλάδα να προχωρήσει σε αναδιάταξη χρεών. Όμως δεν θα επιλύσει το βασικό πρόβλημα: την έλλειψη αξιοπιστίας της Ελλάδας στις αγορές. Η ελληνική οικονομία συρρικνώνεται, επομένως η κάθοδος της χώρας στις χρηματαγορές παραμένει απαγορευτική.»
Επιμέλεια: Βιβή Παπαναγιώτου
Υπεύθ. σύνταξης: Σπύρος Μοσκόβου/ dw
No comments:
Post a Comment