Πληθώρα δημοσιευμάτων και σήμερα για την Ελλάδα με επίκεντρο τις επερχόμενες εκλογές και την κατάσταση της οικονομίας αλλά και το μεταναστευτικό.
Η αξιοπρέπεια του ευρώ είναι θεμελιώδης αξία» είναι ο τίτλος με τον οποίο επιγράφει το σχόλιο της η Süddeutsche Zeitung, το οποίο αναφέρεται στην έλευση και παρουσία των μεταναστών στην Ελλάδα και στην αδιαφορία της Ευρώπης. Η εφημερίδα σχολιάζει: «Η Ελλάδα ήταν για τους πρόσφυγες μέχρι σήμερα το αποκορύφωμα της έλλειψης φιλευσπλαχνίας. Στους νέους προσφυγικούς καταυλισμούς η Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου δεν είναι, όπως όλα δείχνουν, ο κανόνας. Αλλά η Ευρώπη θεωρεί πως σε μια χώρα που βρίσκεται σε κρίση, οι πρόσφυγες μπορούν να τύχουν τέτοιας μεταχείρισης. Έτσι έχουν τα πράγματα: δεν είναι απαραίτητα η αξιοπρέπεια του ανθρώπου. Στην Ευρώπη θεμελιώδης αξία θεωρείται το ευρώ».
...οι Έλληνες δεν περιμένουν πια τίποτα από τους πολιτικούς τους...
Η ίδια εφημερίδα αφιερώνει ολόκληρη την τρίτη της σελίδα σε ρεπορτάζ από την Ελλάδα με τον τίτλο «Η φαντασία που ανθεί» και στον υπότιτλο σημειώνει: «Κόψε μου τα μαλλιά και θα σου αλλάξω τα λάστιχα. Επειδή οι Έλληνες δεν περιμένουν πια τίποτα από τους πολιτικούς τους, βρίσκουν τις πιο καταπληκτικές ιδέες για να βοηθήσουν μόνοι τους». Το μακροσκελέστατο άρθρο αναφέρεται σε πρωτοβουλίες πολιτών, οι οποίοι πιστεύουν πως μπορούν να πάρουν μόνοι τους τη ζωή στα χέρια τους και να βοηθηθούν.
Όπως για παράδειγμα η πρωτοβουλία του Ηλία Τσολακίδη να πουλιούνται οι πατάτες απευθείας χωρίς μεσάζοντες. Το γνωστό πλέον κίνημα της πατάτας. Ένα άλλο παράδειγμα που αναφέρει η εφημερίδα είναι η εισαγωγή του ΤΕΜ στη Μαγνησία, ένας πρωτότυπος τρόπος συναλλαγών που κάνει πέρα το ευρώ και βασίζεται στην ανταλλαγή υπηρεσιών».
Ελλάδα, εκλογές και ευρωζώνη
Στις επερχόμενες εκλογές αναφέρεται το ρεπορτάζ της Tagesspiegel με τον τίτλο «Το λίκνο της Ευρώπης» και σημειώνει: «Οι Έλληνες δεν αντέχουν άλλο τη λιτότητα, θέλουν να κρατήσουν το ευρώ. Στις εκλογές θα πρέπει να αποφασίσουν ανάμεσα στον έναν και στον άλλο υποψήφιο. Με τον τρόπο αυτό παίζεται όμως και το μέλλον της ευρωζώνης».
Θα πάει όλος ο κόσμος να δει την Ακρόπολη;
Η εφημερίδα γράφει: «Οι περισσότεροι Έλληνες πάνε οργισμένοι στις εκλογές. Από αυτό επωφελούνται οι ακροδεξιές δυνάμεις καθώς και οι αριστερές δυνάμεις. Εάν αποδειχθούν σωστές οι δημοσκοπήσεις στο επόμενο κοινοβούλιο θα εκπροσωπηθούν δέκα κόμματα. Τα εφτά από αυτά αρνούνται τις περικοπές και τα τρία τάσσονται κατά της εξόδου της Ελλάδας από την Ε.Ε.». Και η εφημερίδα καταλήγει: «Στην Ελλάδα ψηφίζεται και για την Ευρώπη. Γιατί εάν η Ελλάδα βγει από το ευρώ τότε αυτό θα προκαλέσει ένα ντόμινο, το οποίο θα τρίξει τα θεμέλια της νομισματικής ένωσης».
Η Frankfurter Allgemeine Zeitung στις οικονομικές της σελίδες φιλοξενεί άρθρο με τον τίτλο «Η Αθήνα χρειάζεται τη θέληση της ανάπτυξης». Η εφημερίδα γράφει: «Η Ελλάδα έχει καθήκον για ανάπτυξη. Η Ελλάδα έχει μεγάλες δυνατότητες και δεν χρειάζεται το ρόλο του επαίτη. Ο κινητήριος μοχλός θα μπορούσε να είναι ο τουρισμός. Κάτι που θεωρείται αυτονόητο στην Ελλάδα και δεν γίνεται αντιληπτό ως οικονομικό μοντέλο ανάπτυξης. Όποιος νομίζει πώς όλος ο κόσμος θα πάει στην Αθήνα για δει την Ακρόπολη χάνει πολλές ευκαιρίες».
Επιμέλεια: Μαρία Ρηγούτσου
Υπεύθυνος σύνταξης: Στέφανος Γεωργακόπουλος
No comments:
Post a Comment