Friday, May 18, 2012

ΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΔΙΕΘΝΩΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣΠ. ΠΙΚΡΑΜΜΕΝΟΣ: ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΛΗ ΔΟΥΛΕΙΑ
18/05/2012
Λίγα λόγια, λιγότερα έξοδα και πολλή δουλειά, διακριτικότητα και μόνο τα αναπόφευκτα υπηρεσιακά ταξίδια,  συνέστησε ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος στα μέλη του ολιγομελούς υπουργικού του συμβουλίου, που, σημειωτέον, δεν θα λάβουν, όπως και οι βουλευτές των δύο ημερών, αποζημίωση για το διάστημα της θητείας τους. 

Όπως είπε, στόχος της υπηρεσιακής κυβέρνησης είναι «να οδηγήσει την χώρα σε ασφαλές λιμάνι στις επόμενες εκλογές, ώστε να προκύψει πολιτική λύση», δήλωσε κατά την πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ο πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος. 

Η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου διήρκεσε μία ώρα και 15 λεπτά και σε αυτή ο πρωθυπουργός ζήτησε από τους υπουργούς του λίγα λόγια και αρκετή δουλειά δίνοντας παράδειγμα ήθους και προσφοράς. 

Αφού σημείωσε ότι τα προβλήματα δεν λύνονται μέσα σε ένα μήνα, ο κ. Πικραμμένος προέτρεψε τα μέλη της κυβέρνησης να μιλούν μόνο για τα θέματα της αρμοδιότητάς τους κι όχι για ευρύτερα ζητήματα, αποφεύγοντας τις δηλώσεις που μπορεί να παρεξηγηθούν ή να αποκτήσουν κομματική χροιά και να αποτελέσουν αντικείμενο εκμετάλλευσης.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός επεσήμανε την ανάγκη να τηρηθούν οι διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας, αν και κάποιες δεσμεύσεις μπορούν να συζητηθούν εκ νέου.

Όπως εξάλλου έγινε γνωστό, στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ τη χώρα δεν θα εκπροσωπήσει ο πρωθυπουργός, αλλά ο υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης, κι αν χρειαστεί και ο υπουργός Άμυνας Φραγκούλης Φράγκος.

Αντιθέτως, ο κ. Πικραμμένος θα εκπροσωπήσει τη χώρα στην Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., την επόμενη εβδομάδα.

Στην παρέμβασή του, ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζαννιάς προειδοποίησε ότι δεν πρέπει να επικρατήσει χαλάρωση, η οποία μπορεί να ανατρέψει τις προβλέψεις για τα έσοδα και τις δαπάνες του δημοσίου, καθώς και να αντιμετωπιστεί -συμβολικά και ουσιαστικά- η φοροδιαφυγή.

Στις σύντομες παρεμβάσεις τους, οι υπουργοί στάθηκαν στην ανάγκη να επικρατήσει κοινωνική ηρεμία. «Πρέπει να αποπυρακτώσουμε τη ένταση», παρατήρησε χαρακτηριστικά ο υπηρεσιακός υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Αντώνης Ρουπακιώτης, ενώ ο υπουργός Εσωτερικών Αντώνης Μανιτάκης χαρακτήρισε απαραίτητο τον καλό συντονισμό των υπουργείων και η υπουργός Παιδείας Φρόσω Κιάου την κοινωνική ειρήνη. 

Είχε προηγηθεί η ορκωμοσία των βουλευτών που εκλέχθηκαν στις εκλογές της 6ης Μαΐου. 

Οι βουλευτές έδωσαν τον όρκο στο Ευαγγέλιο, πλην της πλειονότητας των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ - οι αρχηγοί των οποίων κατέθεσαν με γραπτές δηλώσεις τις αντιρρήσεις τους για τον θρησκευτικό όρκο – αλλά και των τριών βουλευτών Αχμέτ Χατζή Οσμάν, Χουσεΐν Ζεϊμπέκ και Καραγιουσούφ Αïχάν, οι οποίοι ανήκουν στο μωαμεθανικό θρήσκευμα και ορκίστηκαν κατόπιν στο Κοράνι. 

Στο Ευαγγέλιο ορκίστηκαν ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μανώλης Γλέζος και η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη, ενώ οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής έμειναν καθισμένοι κατά την ορκωμοσία των μουσουλμάνων βουλευτών.
 

No comments: