Saturday, May 12, 2012


Οι «μοναχικοί λύκοι» απειλή για την Ε.Ε., λέει η Εuropol

Μείωση της τρομοκρατικής δράσης σύμφωνα με την έκθεση για το 2011
Του Γιαννη Σουλιωτη
Η δράση των αποκαλούμενων «μοναχικών λύκων» (lone wolfs), όπως ο ακροδεξιός μακελάρης Αντερς Μπρέιβικ, «τρομάζει» την Ευρώπη! Αυτό προκύπτει από έκθεση της Europol για την τρομοκρατία στην Ε.Ε. «Η απειλή του ακροδεξιού εξτρεμισμού αγγίζει νέα επίπεδα», αναφέρει το κείμενο που δόθηκε στη δημοσιότητα στις 25 Απριλίου. Παρόμοια είναι τα συμπεράσματα στο πεδίο της ισλαμικής τρομοκρατίας. Η Europol κάνει αναφορά σε κάλεσμα που απηύθυνε παρακλάδι της Αλ Κάιντα στην αραβική χερσόνησο (ΑQAP) για μεμονομένη τζιχάντ στην Ε.Ε. «Οσο μεγαλύτερη πίεση ασκείται στον “πυρήνα” της οργάνωσης τόσο αυξάνουν οι πιθανότητες για μικρότερης κλίμακας επιθέσεις από μεμονωμένα άτομα», αναφέρεται.
Επισημαίνεται ότι η δολοφονία του Οσάμα μπιν Λάντεν, τον Μάιο του 2011, δεν είχε αντίκτυπο στη δράση ισλαμιστών τρομοκρατών εντός Ευρώπης. Γίνεται ωστόσο αναφορά σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμα του Αϊμαν αλ Ζαουάχρι με τίτλο «Είσαι υπεύθυνος μόνο για τον εαυτό σου». Σε αυτό ο διάδοχος του Μπιν Λάντεν καλεί τους τζιχαντιστές σε μεμονωμένη και αυτόνομη δράση, σηματοδοτώντας την αλλαγή στρατηγικής του κεντρικού πυρήνα της οργάνωσης.
Τα επίσημα στοιχεία αποκαλύπτουν μείωση της τρομοκρατικής δράσης στην Ε.Ε. Το 2011 καταγράφηκαν 174 επιθέσεις, αριθμός μειωμένος σε σχέση με το 2010 και το 2009 αντίστοιχα. Συνελήφθησαν 484 άτομα και απαγγέλθηκαν κατηγορίες για τρομοκρατική δράση σε 316. Επισημαίνεται ακόμα ο αυξανόμενος ρόλος του Διαδικτύου για προπαγάνδα και στρατολόγηση τρομοκρατών και η διασυνοριακή συνεργασία μεταξύ εξτρεμιστών από διαφορετικές χώρες. Από τις 174 επιθέσεις, οι 85 σημειώθηκαν στη Γαλλία, οι 47 στην Ισπανία και οι 26 στη Μ. Βρετανία. Η Ελλάδα υποχώρησε από τις πρώτες θέσεις του σχετικού καταλόγου.
Οι περισσότερες ενέργειες προέρχονται από ομάδες αυτονομιστών, παρότι το 2011 στην Ισπανία οι επιθέσεις των Βάσκων κατέγραψαν μείωση 50%. Στη Γαλλία οι αρχές προχώρησαν σε 172 συλλήψεις εξτρεμιστών - τρομοκρατών, στην Ιρλανδία σε 69 και στην Ισπανία σε 64. Από το σύνολο των 147 ενεργειών, οι 110 αποδίδονται σε αυτονομιστές, ενώ από το σύνολο των 484 συλληφθέντων, οι 247 κατηγορούνται για συμμετοχή σε οργανώσεις αυτονομιστών. Οι Βάσκοι της ΕΤΑ πραγματοποίησαν μια επίθεση επί γαλλικού εδάφους. Ωστόσο, πυρήνες της οργάνωσης εξαρθρώθηκαν τον Μάρτιο και τον Απρίλιο σε Vizcaya και Guipuzcoa στην Ισπανία. Στη Βόρεια Ιρλανδία η Europol χαρακτηρίζει «απειλή» τη δράση της ομάδας Real Irish Republican Army (RIRA). Επικαλούμενη την εθνική νομοθεσία, η Γερμανία δεν συμπεριέλαβε στον κατάλογο των τρομοκρατικών επιθέσεων τη δολοφονία δύο αξιωματικών του αμερικανικού στρατού τον Μάρτιο του 2011 στο αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης. Η Europol διαφοροποιείται, σημειώνοντας ότι «ξεκάθαρα το συμβάν φέρει χαρακτηριστικά τρομοκρατικής ενέργειας, με θρησκευτικά μάλιστα κίνητρα».
Οι απαγωγές συμπεριλαμβάνονται στις πηγές χρηματοδότησης ισλαμιστών τρομοκρατών. Το παρακλάδι της Αλ Κάιντα στη «ζώνη» του Μαγκρέμπ (AQIM) βρίσκεται πίσω από την απαγωγή Ιταλίδας υπηκόου στην Αλγερία τον Φεβρουάριο του 2011 και την απαγωγή τον περασμένο Οκτώβριο τριών ακόμα πολιτών από την Ισπανία και την Ιταλία. Ως ένδειξη των διασυνδέσεων τρομοκρατίας - οργανωμένου εγκλήματος η Europol επικαλείται τη φημολογούμενη εμπλοκή του PKK σε διακίνηση ναρκωτικών. Αντίθετα με ό,τι πολλοί υποθέτουν, ενεργά παραμένουν στην Ευρώπη και δίκτυα υποστήριξης των αυτονομιστών Ταμίλ, στη Σρι Λάνκα! Η Europol επικαλείται πληροφορίες για συμμετοχή τους σε υποθέσεις εκβιασμών, trafficking κ.ά.
Σημειώνεται ότι από το σύνολο των 316 ατόμων που παραπέμφθηκαν το 2011 σε δίκη για τρομοκρατική δράση, οι 40 ήταν γυναίκες. Οι 33 από αυτές φέρονται να μετείχαν σε αυτονομιστικές τρομοκρατικές οργανώσεις.
Η ιταλική FAI χτυπά για τους «Πυρήνες»
Εκτενή αναφορά στην κατηγορούμενη για συμμετοχή στη Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς Ολγα Οικονομίδου κάνει η ιταλική FAI (Federazione Anachica Informale) σε προκήρυξη με την οποία αναλαμβάνει την ευθύνη για την ένοπλη επίθεση στον επικεφαλής του ομίλου για την παραγωγή ενέργειας Finmeccanica, Ρομπέρτο Αντινόλφι. Το κείμενο της προκήρυξης, που εστάλη χθες στην Corriere della Sera, υπογράφεται από τον «πυρήνα Ολγα». «Επιλέξαμε να επιτεθούμε στον Αντινόλφι, έναν από τους κομπογιαννίτες της πυρηνικής ενέργειας», γράφουν μεταξύ άλλων. Τη Δευτέρα, μέλος της FAI που επέβαινε σε μηχανάκι πυροβόλησε και τραυμάτισε στον αστράγαλο τον Αντινόλφι, ενώ επέστρεφε στο σπίτι του. Στην προκήρυξή τους απειλούν ότι θα προχωρήσουν σε ισάριθμες επιθέσεις όσα και τα φυλακισμένα μέλη της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς. Συνολικά, πάντως, στην έκθεσή της η Europol καταγράφει κάμψη στη δράση ακροαριστερών ή αναρχικών εξτρεμιστών.
Τριάντα επτά επιθέσεις σημειώθηκαν σε Δανία, Γερμανία, Ιταλία και Ισπανία το 2011. Συνελήφθησαν συνολικά 42 άτομα, τα περισσότερα σε Ελλάδα, Ιταλία και Ισπανία. Στη Δανία, πέντε άτομα συνελήφθησαν για εμπρηστικές επιθέσεις εναντίον κυβερνητικών κτιρίων και εγκαταστάσεων της Αστυνομίας. Επτά επιθέσεις από αναρχικούς εξτρεμιστές καταγράφηκαν και στην Ισπανία. Στη Γερμανία, τον Οκτώβριο, οι Αρχές εντόπισαν 18 εμπρηστικούς μηχανισμούς σε 9 σημεία του σιδηροδρομικού δικτύου της χώρας. Την ευθύνη ανέλαβε πρωτοεμφανιζόμενη οργάνωση. Στην Ελλάδα, η εξάρθρωση της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς είχε ως αποτέλεσμα οι βομβιστικές επιθέσεις από 20 το 2010 να περιοριστούν στις 6, το 2011.

No comments: