Monday, May 7, 2012


Πολιτική

Αριστερή στροφή στην Ελλάδα;

Τι σημαίνει το εκλογικό αποτέλεσμα για την πορεία των μεταρρυθμίσεων αλλά και την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη; Μια πρώτη ανάγνωση από τον καθηγητή Πολιτικής Επιστήμης Χάιντς Γιούργκεν Άξτ.
Κάνοντας μια πρώτη αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος, ο Γερμανός πολιτολόγος και γνώστης της ελληνικής πολιτικής κουλτούρας Χάιντς Γιούργκεν Άξτ, τονίζει μεταξύ άλλων:

«Η έκβαση των εκλογών στην Ελλάδα δεν εκπλήσσει καθόλου, ήταν αναμενόμενη. Αναμφίβολα όμως ο κατακερματισμός του πολιτικού συστήματος προκαλεί σοκ. Από την άλλη δεν διαφαίνεται μια ξεκάθαρη προοπτική και μια ξεκάθαρη νέα τάξη πραγμάτων».

Επικρατέστερα σενάρια

Μπορεί όμως να σχηματιστεί κυβέρνηση στην Ελλάδα στη βάση των αποτελεσμάτων που έβγαλε η κάλπη;
"Ένας μεγάλος συνασπισμός ΠΑΣΟΚ και ΝΔ θα μπορούσε να εξασφαλίσει μια οριακή πλειοψηφία στη βουλή"
«Βάσει των έως τώρα αποτελεσμάτων, ένας μεγάλος συνασπισμός ΠΑΣΟΚ και ΝΔ θα μπορούσε να εξασφαλίσει μια οριακή πλειοψηφία στη βουλή. Πρόκειται για προβλέψιμες πολιτικές δυνάμεις, τις οποίες γνωρίζουμε και οι οποίες έχουν κυβερνητική εμπειρία. Θα ήταν μια λύση από την οποία δεν θα έλειπαν όμως οι εσωτερικοί τριγμοί. Η ΝΔ βέβαια έχει ασκήσει κριτική στα μέτρα λιτότητας σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από ότι το ΠΑΣΟΚ. Δεδομένου του εκλογικού αποτελέσματος και της ιδιαίτερα επικριτικής στάσης που επέδειξαν οι πολίτες έναντι της πολιτικής αυτής, όλα τα κόμματα θα προσπαθήσουν να αποφύγουν αντιδημοφιλή μέτρα και αυτό μπορεί να οδηγήσει και σε τριβές με τους ευρωπαίους εταίρους. Σε ένα μεγάλο συνασπισμό λοιπόν θα υπήρχε αναμφίβολα ένταση, ωστόσο η ένταση θα είναι πολύ μεγαλύτερη εάν υπάρξει μια κυβέρνηση συνεργασίαw προς τα αριστερά ή τα δεξιά».

Η πλειονότητα των Ελλήνων, όπως τονίζει ο καθηγητής, επικρίνει και αντιτίθεται στα μέτρα λιτότητας, ωστόσο την ίδια ώρα οι περισσότεροι θέλουν την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη. Αυτά τα δυο, όπως τονίζει, δεν μπορούν να συνδυαστούν και εξαντλούν και την υπομονή των ευρωπαίων εταίρων.

Για την Χρυσή Αυγή

Πώς αξιολογεί ο ίδιος την είσοδο της Χρυσής Αυγής στο ελληνικό κοινοβούλιο; Πόσο ανησυχητική είναι αυτή η εξέλιξη;
Ο καθηγητής Χάιντς Γιούργκεν 'Αξτ συνιστά ψυχραιμία μετά την είσοδο της Χρυσής Αυγής στη Βουλή
«Αναμφίβολα είναι μια ιδιαίτερα ανησυχητική τάση όταν βλέπεις ανθρώπους να μην έχουν διδαχθεί προφανώς τίποτα από την ιστορία. Την ίδια ώρα όμως συνιστώ ψυχραιμία. Όταν μια χώρα έχει βυθιστεί σε μια τόσο μεγάλη κρίση, όπως η Ελλάδα, δεν θα πρέπει να απορεί κανείς όταν συχνά μπαίνουν πρόσκαιρα στη βουλή ακροδεξιοί. Και η Γερμανία έχει ζήσει κάτι ανάλογο, παρά τη γερμανική ιστορία που θα έπρεπε να μας είχε αποτρέψει από την επανάληψη τέτοιων φαινομένων. Είναι σημαντικό σε τέτοιες περιπτώσεις τα υπόλοιπα κόμματα να πουν στα πλαίσια της δημοκρατικής συναίνεσης ότι παρά τις διαφορές μας η εξέλιξη αυτή δεν είναι συμβατή με τα σχέδιά μας για τη χώρα, ότι είναι κάτι που δε χρειάζεται η χώρα. Ωστόσο δεν είναι αυτό το πρόβλημα της Ελλάδας. Η χώρα έχει άλλα προβλήματα, πολύ πιο σημαντικά από αυτό».

Νέα δεδομένα για τη Μέρκελ;
"Το ζητούμενο στην Ελλάδα είναι η ανάδειξη μιας πολιτικής ηγεσίας που θα έρθει σε ρήξη με τα κακώς κείμενα της χώρας"
Η νίκη Ολάντ στη Γαλλία δημιουργεί αναμφίβολα νέα δεδομένα για την Α. Μέρκελ και τον τρόπο που διαχειρίζεται την κρίση με το κέντρο βάρους να μετατοπίζεται ολοένα και περισσότερο σε μέτρα που θα επιφέρουν ανάπτυξη, όπως εκτιμά ο κ. Αξτ. Ωστόσο, όπως υπογραμμίζει, η γρήγορη ανάπτυξη που οραματίζονται πολλοί, με την ανάληψη νέων χρεών, δεν μπορεί να υπάρξει και πολύ άμεσα και ο νέος γάλλος πρόεδρος θα συνειδητοποιήσει ότι δεν μπορεί να κάνει στροφή 180 μοιρών στην πορεία που έχει ήδη χαραχθεί και ακολουθείται στην Ευρώπη.

«Και στην Ελλάδα η εξέλιξη μπορεί να αξιολογηθεί εν μέρει ως αριστερή στροφή και να υποστηρίξει κανείς ότι έγινε κάτι παρόμοιο με τη Γαλλία, αλλά αυτή η ανάγνωση είναι κάπως απλουστευτική. Βλέπουμε καταρχήν ότι η οικονομική κρίση μπορεί να μειώσει σε μεγάλο βαθμό το βίο κυβερνήσεων. Προφανώς δεν μπορείς να κάνεις τα πάντα στην πολιτική. Τιμωρείσαι από τις αγορές, το είδαμε στην Γαλλία αλλά και στην Ελλάδα. Στην Ελλάδα όμως το αποφασιστικής σημασίας ερώτημα δεν είναι αριστερά ή δεξιά. Το ζητούμενο στην Ελλάδα είναι η ανάδειξη μιας πολιτικής ηγεσίας που θα έρθει σε ρήξη με τα κακώς κείμενα της χώρας, το νεποτισμό, τις πελατειακές σχέσεις, τη διαφθορά και η οποία θα ανακτήσει την εμπιστοσύνη των πολιτών, μολονότι ο δρόμος αυτός θα είναι για αρκετό διάστημα ακόμη δύσβατος».


Συνέντευξη: Κώστας Συμεωνίδης

Υπεύθ. σύνταξης: Άρης Καλτιριμτζής

No comments: