Monday, May 21, 2012


Σόιμπλε-Μοσκοβισί: Κάνουμε τα πάντα για να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ

Με αναφορές στην Ελλάδα και την ανάγκη να εξασφαλιστεί η παραμονή της στην ευρωζώνη πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση γνωριμίας των υπουργών Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και της Γαλλίας, Πιερ Μοσκοβισί, στο Βερολίνο. "Πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να παραμείνει η Ελλάδα" στο ευρώ, τόνισαν.

Σόιμπλε-Μοσκοβισί: Κάνουμε τα πάντα για να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ
Την ελπίδα για τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης, η οποία θα μπορεί να λειτουργήσει, μετά τις εκλογές του Ιουνίου, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, στην διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά την συνάντηση που είχε νωρίτερα σήμερα με τον Γάλλο ομόλογό του Πιέρ Μοσκοβισί.
«Ελπίζουμε με βεβαιότητα ότι οι εκλογές θα οδηγήσουν σε μια κυβέρνηση η οποία θα μπορεί να λειτουργήσει», δήλωσε ο κ. Σόιμπλε, ενώ τόσο ο ίδιος όσο και ο κ. Μοσκοβισί τόνισαν ότι «πρέπει να γίνει το παν προκειμένου η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη».
Ο Γάλλος υπουργός πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα ανήκει στην Ευρωζώνη» και ότι «θα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της», αλλά τόνισε και ότι «η Ευρώπη πρέπει να στείλει το μήνυμα για την ενίσχυση των επενδύσεων και της ανάπτυξης στην Ελλάδα σε μια στιγμή που η χώρα αντιμετωπίζει βίαιη ύφεση». «Πρέπει να στείλουμε μήνυμα ενθάρρυνσης», κατέληξε.
Σε ότι αφορά στην πορεία της γαλλικής οικονομίας, ο κ.Μοσκοβισί διεμήνυσε ότι η χώρα του θα σεβαστεί τις δεσμεύσεις της και θα μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα, προκειμένου να παρουσιάσει ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς από το 2017.
"Οι δεσμεύσεις που ανέλαβε ο Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, κατά την προεκλογική εκστρατεία του, όσον αφορά τα δημόσια οικονομικά θα τηρηθούν", είπε ο Μοσκοβισί, ο οποίος πρόσθεσε ότι ενημέρωσε σχετικά τον Γερμανό ομόλογό του. Πρόσθεσε ότι εντός του καλοκαιριού θα παρουσιάσει ένα νόμο περί προγραμματισμού των δημόσιων οικονομικών που θα χαράζει το "δρόμο" προς την "επιστροφή στον ισοσκελισμένο προϋπολογισμό το 2017.
Σε ότι αφορά την υπόσχεση για μείωση των ελλειμμάτων κάτω από το 3% του ΑΕΠ το 2013, "θα τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας", διαβεβαίωσε, παρά τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που αναμένει ότι η Γαλλία δεν θα πετύχει το στόχο αυτό.
Οι Γάλλοι θα υποστηρίξουν την ιδέα του ευρωομολόγου
Οι δύο υπουργοί αναφέρθηκαν επίσης στα "μέτρα για την προώθηση της ανάπτυξης στην Ευρώπη".
Σύμφωνα με τον Μοσκοβισί μίλησαν για "τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας" και τη "στήριξη στις επενδύσεις". Ο Μοσκοβισί επανέλαβε τις προτάσεις που έχει κάνει ο Ολάντ για ενίσχυση των κεφαλαίων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, καλύτερη κινητοποίηση των ευρωπαϊκών διαρθρωτικών ταμείων, έκδοση ευρωομολόγων για τη χρηματοδότηση μεγάλων έργων και επιβολή φόρου στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές.
"Πρέπει στις 28 και 29 Ιουνίου (σ.σ. στη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης) να έχουμε αποτελέσματα", επέμεινε.
Στην ερώτηση αν συζητήθηκε το θέμα των ευρωομολόγων, για τα οποία διαφωνεί η Γερμανία, ο Μοσκοβισί είπε ότι έγινε συζήτηση αλλά "ο καθένας κράτησε τη γνωστή στάση του". "Ο Φρανσουά Ολάντ σκοπεύει να τα θέσει όλα στο τραπέζι" αλλά "για τους Γάλλους, είναι μια δυναμική ιδέα", κατέληξε.

No comments: