Νέο κεφάλαιο ανοίγει στην Ελλάδα μετά τις επισημάνσεις που έκανε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, του 2ου σήμερα μεγαλύτερου πολιτικού κόμματος της χώρας, ότι οι δεσμεύσεις που ανέλαβε η προηγούμενη κυβέρνηση του Πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου για την εφαρμογή των μέτρων λιτότητας δεν θα μπορέσουν να ισχύσουν διότι ο ελληνικός λαός αποδοκίμασε με την ψήφο του το Μνημόνιο.
Οι ψηφοφόροι στις εκλογές της 6ης Μαΐου δεν έδωσαν σε κανένα κόμμα απόλυτη πλειοψηφία κι αυτό καθιστά δύσκολη κάθε προσπάθεια για τον  σχηματισμό νέας κυβέρνησης.
Η Πλατεία Συντάγματος, μπροστά από την Βουλή των Ελλήνων στην Αθήνα, έχει τον τελευταίο καιρό γίνει το επίκεντρο πολλών αντικυβερνητικών διαδηλώσεων. Τόσο στους Έλληνες όσο και στους Ευρωπαίους εν γένει, τα αποτελέσματα των εκλογών της Κυριακής προκαλούν τεράστια αβεβαιότητα.
Δημήτρης Γκλεζάκος
VOA Greek
Δημήτρης Γκλεζάκος
Κανένα από τα τρία μεγάλα πολιτικά κόμματα δεν αναμένεται να μπορέσει να συγκροτήσει κυβερνητικό συνασπισμό. Σε μια τέτοια περίπτωση η χώρα θα οδηγηθεί και πάλι σε εκλογές και η προοπτική αυτή εντείνει τις ανησυχίες πολλών ψηφοφόρων, όπως ο Δημήτρης Γκλεζάκος, που μας είπε: «Πιστεύω ότι οι εκλογές θα ξαναφέρουνε πάλι ένα ανάμικτο, αντιφατικό, αντιδραστικό αποτέλεσμα. Και ένα τέτοιο αποτέλεσμα δεν νομίζω ότι μπορούμε να το αντέξουμε πια και ψυχικά, και οικονομικά και οργανωτικά».
Τα δύο παραδοσιακά μεγάλα ελληνικά κόμματα έχασαν πολλές έδρες τους στην Βουλή τις οποίες κέρδισαν αντίπαλά τους κόμματα της άκρας αριστεράς και δεξιάς.
Διονύσης Δημητρακόπουλος
VOA Greek
Διονύσης Δημητρακόπουλος
Ο Διονύσης Δημητρακόπουλος, πολιτικός επιστήμονας του Κολεγίου Μπέρκμπεκ, λέει πως το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ελλάδα περικλείει ορισμένα θετικά στοιχεία. Τα περιέγραψε ως εξής: «Τιμωρεί τα δύο μεγάλα κόμματα που οδήγησαν την χώρα σε αυτή την κατάντια . Επιρρίπτει ευθύνες σε όσους φταίνε. Παρέχει επίσης ευκαιρία σε αριστερά κόμματα, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, να εξελιχθούν σε εναλλακτικές επιλογές».
Η Γερμανία, ο κύριος εμπνευστής των μέτρων λιτότητας που εφαρμόστηκαν στην Ελλάδα με αντάλλαγμα την Ευρωπαϊκή οικονομική στήριξη, τονίζει πως αναμένει να τηρηθούν οι δεσμεύσεις που ανέλαβε η προηγούμενη Ελληνική κυβέρνηση. Ο Δημητρακόπουλος λέει πως αυτό ίσως είναι το πρώτο βήμα μιας μακράς επαναδιαπραγμάτευσης ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Κατά την έκφρασή του: «Πολλά προβλήματα στην Ελλάδα απορρέουν από μια συνταγή που μερικώς χορηγήθηκε από το 2009-2010 έως σήμερα. Το κλειδί δεν το κρατούν μόνο οι Έλληνες».
Πωλ Κρούγκμαν
VOA Greek
Πωλ Κρούγκμαν
Στην Γαλλία, την ίδια μέρα των Ελληνικών εκλογών, ο σοσιαλιστής Φρανσουά Ολάν κέρδισε την Προεδρία της χώρας του υποσχόμενος να αγωνιστεί κατά της λιτότητας. Ο τιμημένος με Βραβείο Νόμπελ Αμερικανός οικονομολόγος Πωλ Κρούγκμαν, υποστηρίζει πως καθώς Ευρωπαϊκά κράτη ξαναπέφτουν στην ύφεση γίνεται έκδηλο ότι αντιλήψεις στις οποίες στηρίχτηκαν τα μέτρα που είχαν ληφθεί γι αυτά δεν ήταν σωστές. Ως παράδειγμα ανέφερε την αντίληψη ότι «οι περικοπές κρατικών δαπανών δεν καταστέλλουν την οικονομία αλλά αυξάνουν την εμπιστοσύνη του καταναλωτή και τις δαπάνες του».
Οι εκλογές της περασμένης Κυριακής προκάλεσαν αιφνίδιο σοκ στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα λιτότητας.
Αναλυτές εκτιμούν πως οι ψηφοφόροι φαίνεται να καθοδήγησαν το οικονομικό μέλλον της Ευρώπης σε ένα νέο κι ανεξερεύνητο μέχρι τώρα μονοπάτι.