Tuesday, May 22, 2012


ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Ευρωομόλογα συνιστά στην Ευρώπη και ο ΟΟΣΑ

Να προωθήσει την εισαγωγή ευρωομολόγου ως μέσο διασφάλισης της σταθερότητάς της συνιστά στην ευρωζώνη ο ΟΟΣΑ κλιμακώνοντας τις πιέσεις προς τη γερμανική πλευρά, που ήδη αποδέσμευσε από τη Σύνοδο του G8 o Μπάρακ Ομπάμα και προσθέτοντας νέα δεδομένα στην αυριανή άτυπη πλην κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής.

Ο Angel Gurria, γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ
Ο Angel Gurria, γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ
Στην εξαμηνιαία έκθεσή του ο ΟΟΣΑ συνηγορεί με τη Γαλλία και τη Μεγάλη Βρετανία ζητώντας «νέα, από κοινού εκδιδόμενα κυβερνητικά ομόλογα ωστε να βοηθηθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και να ενισχυθεί η διαθεσιμότητα κεφαλαίων».
Στην έκθεσή του ο ΟΟΣΑ υποστηρίζει επίσης την ενίσχυση των αμοιβαία εγγυημένων πόρων που έχει στη διάθεσή της η Ευρωπαίκή Τράπεζα Επενδύσεων ώστε να χρηματοδοτήσει προγράμματα υποδομών καθώς και τη χρησιμοποίηση αδιάθετων κεφαλαίων για νέα αναπτυξιακά σχήματα, πολιτικές δηλαδή που επίσης ασπάζεται η νέα γαλλική ηγεσία.
«Ενα τέτοιο πακέτο μέτρων σε όλοκληρη την Ευρωπαϊκή Ενωση θα ενίσχυε την οικονομική δραστηριότητα, άμεσα και έμμεσα, τονώνοντας την εμπιστοσύνη και κάνοντας ευκολότερη την ενδοευρωπαϊκή ανάκτηση της ισσοροπίας», αναφέρεται στην έκθεση του ΟΟΣΑ.
Εγκλωβισμένη στην ύφεση έως τα μέσα του 2013
Κατά τα άλλα, στην έκθεσή του ο ΟΟΣΑ προβλέπει ότι η ελληνική οικονομία θα παραμείνει σε ύφεση μέχρι τα μέσα του 2013, με το ποσοστό αυτής για φέτος στο 5,3%.
Οπως αναφέρεται στην έκθεση, η αδύναμη εγχώρια ζήτηση στην Ελλάδα εκτιμάται ότι θα ασκήσει πτωτικές πιέσεις στον πληθωρισμό, ο οποίος θα υποχωρήσει το 2012 στο 0,8%. Για τον επόμενο χρόνο προβλέπεται αρνητικό πρόσημο πληθωρισμού.
Το ποσοστό της ανεργίας υπολογίζεται στο 21,2% για το 2012 με περαιτέρω αύξηση στο 21,6% το 2013.
Το έλλειμμα του προϋπολογισμού υπολογίζεται στο 7,4% του ΑΕΠ για το 2012 και στο 4,9% του ΑΕΠ για το 2013. Επισημαίνεται ότι για το 2012 η Κομισιόν προβλέπει έλλειμμα στο 7,3% του ΑΕΠ.

No comments: