Tuesday, July 31, 2012

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΟΥΒΕΛΗ – ΚΕΔΕ ΓΙΑ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΗΣ Τ.Α.ΠΥΡΕΤΟΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΩΝ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ
31/07/2012

Πυρετός διαβουλεύσεων και συσκέψεων χθες σε όλα τα μέτωπα, πριν από την σύσκεψη των τριών αρχηγών.

Οι κ. κ. Βενιζέλος και Κουβέλης συναντήθηκαν στη Βουλή επί μία ώρα, χωρίς να γίνουν δηλώσεις και πυροδοτώντας τις φήμες περί κοινού «μετώπου» όσον αφορά στο πακέτο των μέτρων.

Την ίδια ώρα, το οικονομικό επιτελείο είχε επαφές με υπουργούς – κυρίως τον υπουργό Εργασίας – και τους εκπροσώπους των άλλων δύο κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση. 

Τέλος, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ συναντήθηκε με αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ, με επικεφαλής τον πρόεδρο Κώστα Ασκούνη, προκειμένου να συζητήσουν το επιτακτικό πρόβλημα της κατάρρευσης των οικονομικών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και θεσμικά ζητήματα που απασχολούν τους δήμους. 

Η δήλωση Κουβέλη

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες επιχειρεί ένα πάρα πολύ σημαντικό ρόλο ιδιαίτερα σε ό,τι έχει σχέση με το κοινωνικό κράτος. Ουσιαστικά η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει υποκαταστήσει το απουσιάζον κοινωνικό κράτος και μάλιστα με δεδομένη την κοινωνία, που είναι τεμαχισμένη με το 30% του ελληνικού λαού, αποδεδειγμένα, να ζει κάτω από το όριο της φτώχειας. Εάν δεν υπήρχε η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα έπρεπε να την ανακαλύψουμε, ιδιαίτερα μέσα στη δεινότητα των συνθηκών που υπάρχουν για την ελληνική κοινωνία. 

Δεν πρέπει να περικοπούν οι πόροι των 2,7 δις ευρώ. Ενδεχόμενο περικοπής θα σημάνει κατάρρευση του συστήματος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ιδιαίτερα στον κρίσιμο τομέα της κοινωνικής αλληλεγγύης, του κοινωνικού κράτους. 

Σε ό,τι έχει σχέση με τις αναγκαίες κοινωνικές μεταρρυθμίσεις, που προτείνονται από την ίδια την Τοπική Αυτοδιοίκηση, πρέπει χωρίς καθυστέρηση να υπάρξουν. Να υπάρξουν ως θεσμικό αποτέλεσμα, αφού εξάλλου δεν έχουν και κόστος, αντίθετα θα εξασφαλίσουν δημοσιονομικό όφελος. Βεβαίως η χώρα βρίσκεται σε μία δεινή οικονομική κατάσταση αλλά μέσα σε αυτήν την κατάσταση πρέπει να γίνουν εκείνες οι κατανομές και εκείνη η αντιμετώπιση που θα έχει προτεραιότητες προκειμένου να περιορίζει κραδασμούς και να απορροφά κραδασμούς. Και προτεραιότητα είναι η λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, διότι αφορά στους ίδιους τους πολίτες, αφορά στην ελληνική την κοινωνία. 

Η δήλωση Ασκούνη

Θέσαμε στον πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς κ. Φώτη Κουβέλη, όλα τα οικονομικά και θεσμικά ζητήματα που απασχολούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση στο πλαίσιο των επαφών που έχουμε με τους αρχηγούς των κομμάτων. 

Ιδιαίτερα θέσαμε το επιτακτικό πρόβλημα της κατάρρευσης των οικονομικών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης δεδομένου ότι έχουμε μία μείωση των πόρων την τελευταία τριετία πάνω από 60% με αποτέλεσμα να βρισκόμαστε σε αδιέξοδο ακόμη και για πληρωμή ανελαστικών δαπανών, δηλαδή μισθών. Αν αυτή η κατάσταση συνεχιστεί με περαιτέρω περικοπές, είναι σίγουρο ότι τον Σεπτέμβριο πάρα πολλοί δήμοι θα προχωρήσουν σε στάση πληρωμών. Επίσης θέσαμε μια σειρά από θεσμικά ζητήματα που έχουν να κάνουν με την αποκέντρωση και την απλοποίηση διαδικασιών ώστε όλο αυτό το γραφειοκρατικό πλαίσιο το οποίο σήμερα δυσκολεύει και τη ζωή τη δική μας και των πολιτών να γίνει πιο απλό. 

Θέλουμε ιδιαίτερα να ευχαριστήσουμε τον πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς κ. Κουβέλη, διότι από την πρώτη στιγμή στάθηκε αλληλέγγυος στο βασικό αίτημά μας, ώστε οι πόροι της Αυτοδιοίκησης να μην πέσουν κάτω από τα συμφωνηθέντα, τα 2,7 δις ευρώ, που είναι το ελάχιστο όριο επιβίωσης των δήμων και επίσης τη στήριξη που μας παρείχε για μια σειρά θεσμικά ζητήματα τα οποία στο μέτρο των δυνατοτήτων του θα προωθήσει.                                                                                 www.elzoni.gr
Η αλήθεια πίσω από τον καυγά για το ΔΝΤ
31/07/2012

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
Συγγνώμη, αλλά δεν κατάλαβα, πού ακριβώς βρίσκεται το πρόβλημα. 

Στο ότι στο ΔΝΤ γνώριζαν από την πρώτη στιγμή πως το ελληνικό πρόγραμμα δεν βγαίνει ή στο γεγονός ότι η Ελλάδα είχε εκεί εκπρόσωπο που το γνώριζε και δεν το είπε; 

Στο ότι το ΔΝΤ γνώριζε πως δεν υπήρχε κάποιο επιτυχημένο παράδειγμα ανάλογου προγράμματος ή στο ότι όλοι – και ο κ. Παπανδρέου – γνώριζαν πως ουδένα πρόγραμμα του ΔΝΤ έχει αποδειχθεί επιτυχημένο; 

(Γι’ αυτό άλλωστε και το δίδυμο Παπανδρέου – Παπακωνσταντίνου δεν μας το παρουσίαζε ως πρόγραμμα του ΔΝΤ, αλλά ως «έναν εντελώς νέο ευρωπαϊκό μηχανισμό, που φτιάχτηκε από την αρχή» για… χάρη μας, φυσικά!) 

Στην πραγματικότητα, η ΕΕ άνοιξε από το 2008 την πόρτα στο ΔΝΤ και έκτοτε εμφανίζει τα προγράμματα αυτά ως… σύμπραξη, ενώ η αλήθεα είναι πως το πάνω χέρι το έχει το Ταμείο. 

Οπότε, δεν γίνεται αντιληπτό εις τι συνίσταται η κόντρα Παπανδρέου – Ρουμελιώτη. 

Ο μεν πρώτος, μέσω «κύκλων» του υποστηρίζει πως ο κ. Ρουμελιώτης δεν ενημέρωσε για τις συζητήσεις που γίνονταν στο ΔΝΤ, υποστηρίζοντας πως όφειλε να παραιτηθεί από τη θέση του, εφόσον διαπίστωσε πως το πρόγραμμα δεν εξυπηρετούσε τα συμφέροντα του ελληνικού λαού. 

Ο δεύτερος, ζητά να μάθει αν ο κ. Παπανδρέου γνώριζε τις αμφιβολίες του τότε επικεφαλής του Ταμείου Στρος-Καν «σχετικά με τις προβληματικές πτυχές» του προγράμματος που εκπονήθηκε από την Ελλάδα και καλεί τον πρώην πρωθυπουργό να διευκρινίσει γιατί δεν επιδίωξε την άμεση αναδιάρθρωση του ελληνικού δημοσίου χρέους όπως του υποδείκνυε ο Ντομινίκ Στρος Καν, γιατί αποδέχτηκε τόσο υψηλό επιτόκιο δανεισμού από την Ευρωζώνη και γιατί συμφώνησε σε τόσο μικρή χρονική περίοδο δημοσιονομικής προσαρμογής.

Υποστηρίζει μάλιστα ότι ο ίδιος ενημέρωσε τον κ. Παπανδρέου για τα τρία αυτά θέματα, επιφυλασσόμενος να δώσει στη δημοσιότητα και άλλα στοιχεία.

Όπως φαίνεται, μια από τις «προβληματικές πτυχές» που δεν ελήφθη υπόψη είναι πως η Ελλάδα έχει ως νόμισμά της το ευρώ και επομένως δεν μπορούσε να προχωρήσει σε υποτίμηση – κάτι που το ΔΝΤ συνιστά στις άλλες χώρες προκειμένου να αυξήσουν την ανταγωνιστικότητά τους.

Δηλαδή, εκπονήθηκε ένα πρόγραμμα, χωρίς να ληφθεί υπόψη ότι το νόμισμά μας είναι το ευρώ!

Και εδώ νομίζω βρίσκεται και η ουσία. Την οποία άλλοι δεν αντελήφθησαν και άλλοι έκαναν ότι δεν αντιλαμβάνονται!

Από εκεί και πέρα, έχουμε ακούσει τα πάντα. Ο ίδιος ο κ. Ρουμελιώτης, τον Φεβρουάριο του 2011, σε ομιλία του στο Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου, μιλούσε για την ανάγκη σκληρής και μακροχρόνιας προσπάθειας, ενώ για την επιμήκυνση έλεγε πως από πλευράς ΔΝΤ το επιτόκιο είναι δεδομένο και για την αναδιάρθρωση του χρέους ότι, σύμφωνα με τελευταία μελέτη του ΔΝΤ, η Ελλάδα δεν πρέπει να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους της, ούτε και οι υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης, ούτε καν η Ιταλία, διότι έτσι θα κλείσουν οι αγορές για πολλά χρόνια!

Καταλάβατε τίποτε; Ισχύει κάτι από όλα αυτά; Ήταν το επιτόκιο υψηλό ή δεδομένο; Έπρεπε να γίνει η αναδιάρθρωση ή όχι; Μας συμφέρει η επιμήκυνση ή όχι;

Το μόνο βέβαιο είναι πως ο κ. Παπανδρέου – που είχε διορίσει εκπρόσωπό μας στο ΔΝΤ τον κ. Ρουμελιώτη τον Φεβρουάριο του 2010 – είτε δεν είχε καταλάβει τίποτε από τα παραπάνω, είτε έκανε ότι δεν καταλάβαινε!

Χρόνια μας… συμβουλεύουν!

Το Ταμείο ασχολείται με τη χώρα μας εδώ και πολλά χρόνια. Ήδη από τον Ιούνιο του 2003, στην ετήσια έκθεσή του για την ελληνική οικονομία, ζητούσε λήψη μέτρων για τη διαφθορά, περιορισμό των ελλειμμάτων των ασφαλιστικών ταμείων, δημοσιονομική διαφάνεια. 

Και τον Μάιο του 2008, με άλλη έκθεσή του, προέβλεπε ότι για την ελληνική οικονομία τα χειρότερα έρχονται.

Από τότε ο Τόμας Μάγιερ, επικεφαλής οικονομολόγος της Ντόιτσε Μπανκ για την Ευρώπη, δήλωνε πως «η οικονομία στην Ελλάδα είναι ένα ατύχημα που δεν έχει συμβεί ακόμη».

Φθάσαμε έτσι στον Νοέμβριο του 2008, όταν η ΕΕ αποφάσισε να παραιτηθεί του ρόλου της και να αναθέσει στο ΔΝΤ κεντρικό ρόλο για την πρόληψη των κρίσεων!

Τώρα, διαπιστώνουν πόλεμο εναντίον της ΕΕ – οι υποβαθμίσεις πέφτουν βροχή από τους οίκους – αλλά έχουν ξεχάσει πως οι ίδιοι έφεραν στην Ευρώπη αυτό που ο Τσόμσκι αποκαλεί «τμήμα του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ». 

Τον Μάιο του 2009, το ΔΝΤ επανήλθε με συγκεκριμένες προτάσεις για την Ελλάδα: Μείωση εξαιρέσεων – φοροαπαλλαγών. Αύξηση φόρων κατανάλωσης (τσιγάρα, καύσιμα, ποτά). Φορολόγηση ελευθέρων επαγγελματιών. Αναβολή μείωσης συντελεστών για επιχειρήσεις – φυσικά πρόσωπα. Συνέχιση παγώματος μισθών – συντάξεων στο Δημόσιο, περιορισμοί αυξήσεων στον ιδιωτικό τομέα και επέκταση μερικής απασχόλησης. Χρησιμοποίηση του ΑΜΚΑ ως εργαλείο διασταύρωσης για την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής. Μαχαίρι στις δαπάνες για συντάξεις. Αυξήσεις στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ που πρέπει να γίνουν κερδοφόρες σε 5 χρόνια και να μειώσουν προσωπικό. Μεταρρυθμίσεις που μειώνουν τα «υψηλά» περιθώρια κέρδους και το «υψηλό» κόστος εργασίας και ανοίγουν τα κλειστά επαγγέλματα. 

Αλλά τότε ο κ. Παπανδρέου ζούσε στον κόσμο του «λεφτά υπάρχουν». 

Τον Ιούνιο του 2009, έξω φρενών έγινε ο Επίτροπος Αλμούνια που κάλεσε την Ελλάδα να σταματήσει επιτέλους τις σπατάλες – προφανώς ούτε αυτός γνώριζε ότι «λεφτά υπάρχουν»! 

«Πληρώνετε πολύ ακριβά το υπέρογκο χρέος σας. Γνωρίζει ο Έλληνας πολίτης ότι περίπου το 5% των δημοσίων πόρων, δηλαδή πάνω από 10 δις ε σπαταλώνται για την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους; Αυτό το ποσό αντιστοιχεί στον ετήσιο προϋπολογισμό σας για την υγεία. Είναι, επίσης, σχεδόν διπλάσιο από τα χρήματα που διαθέτει η κυβέρνηση για την παιδεία», είχε πει στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, στις 14 Ιουνίου 2009. 

Τον Αύγουστο του 2009, το ΔΝΤ επανήλθε με νέα έκθεση-καταπέλτη για την ελληνική οικονομία. Συνιστούσε  κατάργηση της 13ης και 14ης σύνταξης, πάγωμα μισθών, αύξηση φόρων – ιδίως του ΦΠΑ και των φόρων στα ακίνητα – και απελευθέρωση απολύσεων. 

Ζητούσε επίσης μέτρα ετήσιας απόδοσης 3,7 δις ε από το 2010 μέχρι το 2013, αυστηρούς περιορισμούς στις αυξήσεις μισθών στο Δημόσιο, μείωση του πλεονάζοντος προσωπικού στον δημόσιο τομέα με περιορισμό των προσλήψεων σε επίπεδα χαμηλότερα από αυτά των αποχωρήσεων για λόγους συνταξιοδότησης. 

Κι’ ακόμη: Αναμόρφωση του συστήματος συντάξεων προκειμένου να περιλαμβάνει χορήγηση συντάξεων με βάση τις συνολικές αποδοχές και όχι τις αποδοχές της τελευταίας πενταετίας. Μαχαίρι στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις των δημοσίων υπαλλήλων. Μέτρα για την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής. Ενίσχυση της μερικής απασχόλησης. Κοινωνικό συμβόλαιο εργαζομένων – εργοδοτών – κράτους για την ενίσχυση της απασχόλησης που θα προβλέπει προσαρμογή των μισθών προς τα κάτω. Διεύρυνση και επιτάχυνση της πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων, καθώς και απελευθέρωση αγορών, προϊόντων και υπηρεσιών. Μείωση αμυντικών δαπανών στα επίπεδα του μέσου όρου του ΟΟΣΑ. Συνέχεια των μεταρρυθμίσεων στον τομέα της υγείας, καλύτερη διαχείριση δημόσιων νοσοκομείων, βελτίωση και κοστολόγηση των υπηρεσιών. 

Την ίδια ώρα ο κ. Παπανδρέου μας διαβεβαίωνε: Η ΕΕ και οι διεθνείς αγορές χρηματοδοτούν το χρέος της Ελλάδας και ζητούν ένα μεσοπρόθεσμο σχέδιο με τομές στα έσοδα και στις δαπάνες, καθώς και ένα πρόγραμμα συγκεκριμένων διαρθρωτικών αλλαγών, μετρήσιμων, που μπορεί να αποδώσουν σε βάθος χρόνου. Χρειάζεται διαπραγμάτευση για το έλλειμμα, που πρέπει να το κάνει κυβέρνηση με νωπή λαϊκή εντολή. Το Πασόκ θα καταργήσει όλα τα φοροεισπρακτικά μέτρα που ανακοίνωσε τις τελευταίες εβδομάδες η κυβέρνηση και είναι εις βάρος των ασθενεστέρων οικονομικά στρωμάτων. 

Τον Σεπτέμβριο του 2009, ο Στρος-Καν έκανε την αυτοκριτική του: «Το ΔΝΤ έχει τρία διαφορετικά καθήκοντα. Αρχικώς πρέπει να λειτουργεί ως σύστημα πρώιμης προειδοποίησης – εκεί δεν τα καταφέραμε τόσο καλά. Κατόπιν πρέπει να δίνει συστάσεις στους πολιτικούς – αυτό το καθήκον το καλύψαμε – και τέλος, να βοηθά χώρες σε οικονομική ένδεια». 

Στο μεταξύ, ο κ. Παπανδρέου κέρδισε τις εκλογές – με δέκα μονάδες διαφορά για να μην ξεχνιόμαστε – και για έξι μήνες συνέχιζε να παριστάνει ότι… λεφτά υπάρχουν, διαρρηγνύοντας τα ιμάτιά του πως δεν υπάρχει θέμα ΔΝΤ και πως η Ελλάδα δεν ζητά οικονομική βοήθεια από κανέναν, αλλά… πολιτική στήριξη των εταίρων για να αντισταθεί στις πιέσεις της διεθνούς κερδοσκοπίας. 

Αλλά τον Μάρτιο, λίγο πριν από τη «δημιουργία του μηχανισμού στήριξης» και την πρώτη σωτηρία μας, επισκέφθηκε την Ουγγαρία για… «να δει από κοντά το ουγγρικό πείραμα» - η Ουγγαρία ήδη εφάρμοζε τα μέτρα του ΔΝΤ. 

Δεν μας αποκάλυψε τι είδε στην Ουγγαρία, αλλά μετά έτρεξε στον τριμερή μηχανισμό, ανακοινώνοντάς το ως «χρυσό δώρο»! 

«Θα είναι ένα πρόγραμμα του ΔΝΤ» 

Στο μεταξύ, ο Στρος-Καν δήλωνε στο Μπλούμπεργκ: «Αν η Ελλάδα ζητήσει στήριξη, θα της προσφέρουμε στήριξη όπως κάνουμε με όλα τα μέλη μας. Θα είναι ένα πρόγραμμα του ΔΝΤ, αποφασισμένο από το ΔΝΤ, όπως συμβαίνει με όλες τις χώρες. Το ΔΝΤ θα καθορίσει τους όρους, όπως κάνουμε σε κάθε χώρα». 

Παρ’ όλα αυτά, ανήμερα της 25ης Μαρτίου 2010 η Ελλάδα εξασφάλιζε το όπλο που ο κ. Παπανδρέου ζητούσε για να βάλει πάνω στο τραπέζι και ο ίδιος δήλωνε: «Οι κόποι και οι θυσίες του ελληνικού λαού πιάνουν τόπο». 

Φυσικά, ουδόλως ελήφθη υπόψη η γνώμη του τότε επικεφαλής της ΕΚΤ Ζαν –Κλοντ Τρισέ, που στις 5 Μαρτίου τάχθηκε κατά της προσφυγής της Ελλάδας στο ΔΝΤ λέγοντας πως το Ταμείο ΔΕΝ ΕΝΔΕΙΚΝΥΤΑΙ ΩΣ ΠΑΡΟΧΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΣΕ ΜΙΑ ΧΩΡΑ-ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ! 

(Ακριβώς επειδή υπάρχει το ευρώ που δεν μπορεί να υποτιμηθεί). 

Αλλά, ως γνωστόν, η προσφυγή έγινε στις 23 Απριλίου 2010 με εκείνη την περίφημη δήλωση με φόντο το Καστελόριζο και χωρίς ο κ. Παπανδρέου να αναφέρει ούτε μια φορά τη λέξη «ΔΝΤ». 

Φυσικά, γνώριζε τα πάντα. Γνώριζε – όλοι γνώριζαν – πως το ΔΝΤ δεν ενδείκνυται για χώρες της ευρωζώνης, όπως γνώριζε πως το ΔΝΤ απέτυχε σε σειρά περιπτώσεων – Κορέα, Ταϊλάνδη, Ινδονησία, Αργεντινή, Ισημερινός, Μεξικό, Λεττονία, Ρουμανία (η πρώτη σύμπραξη ΔΝΤ-ΕΕ που έφερε 137.000 απολύσεις, αύξηση φόρων, μείωση μισθών, βαθιά ύφεση άνω του 7%), Ουκρανία (ύφεση 15%), Ουγγαρία, Τουρκία, Ισλανδία, Ρωσία, Βρετανία. 

Εξ όσων είναι γνωστά, το ΔΝΤ έχει να επιδείξει ως επιτυχημένη του παρέμβαση μόνο αυτή της Βραζιλίας. 

Εξ ου και η ήξεις αφήξεις έκθεση του ΔΝΤ, τον Μάιο του 2010: Προέβλεπε σταδιακή υποχώρηση του χρέους της Ελλάδας στο 120% το 2020, αλλά… η χαμηλή ανάπτυξη θα μπορούσε να οδηγήσει στο μέλλον σε αύξηση του χρέους έως και 149% το 2013! 

Απ’ ό,τι φαίνεται από την υπόθεση αυτή μόνο το ΔΝΤ έχει βγει κερδισμένο. 

Λίγο πριν φουντώσει η βιομηχανία των δανείων, βρισκόταν στο χείλος της χρεοκοπίας και, για να αντιμετωπίσει τα ελλείμματά του, ετοιμαζόταν να πουλήσει ράβδους χρυσού! 

Προσθέστε σε όλα αυτά την αποκάλυψη – μέσω ντοκιμαντέρ-αγιογραφίας του Στρος-Καν – για τις επαφές του με τον Γ. Παπανδρέου ήδη από τον Δεκέμβριο του 2009 και αμέσως γίνεται αντιληπτό ότι το ΔΝΤ έψαχνε τρόπο να χωθεί στην Ευρώπη και να λύσει το πρόβλημά του. 
  
«Δουλέψαμε επί μήνες πριν (την προσφυγή) με τις ελληνικές αρχές και το κάναμε υπόγεια», έλεγε κομπάζοντας ο Στρος-Καν μπροστά στην κάμερα. 

Πάντως, για να επιστρέψω στον καυγά Παπανδρέου-Ρουμελιώτη, ο Στρος-Καν είχε διαψεύσει τον Απρίλιο του 2011 δημοσίευμα του «Σπήγκελ», σύμφωνα με το οποίο πίεζε για αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας και μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Ν. Υόρκη είχε πει ότι στηρίζει τη θέση της τότε ελληνικής κυβέρνησης για μη αναδιάρθρωση του χρέους. 

Μάλιστα, είχε τότε λεχθεί (από τον επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Κομισιόν Ντερούζ),  πως δεν έχει υπάρξει ποτέ αναδιάρθρωση στο πλαίσιο μιας νομισματικής ένωσης. 

Ο δε Ντέιβιντ Χόλεϊ του ΔΝΤ, είχε, στις 28 Απριλίου 2011, επαναλάβει την πάγια θέση του Ταμείου κατά της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. 

Άλλωστε, είχε ήδη δοθεί στη δημοσιότητα η έκθεση του ΔΝΤ, που για την Ελλάδα προέβλεπε ύφεση της τάξης του 3% το 2011 και ανάπτυξη της τάξης του 1,1% το 2012, ενώ τοποθετούσε την ανεργία στο 15% το 2012. 

Πέφτουν συνεχώς έξω! 

Φυσικά, έπεσε έξω σε όλα! Και τον Σεπτέμβριο του 2011, το ΔΝΤ μας ενημέρωσε πως ξεκινά μια διαδικασία που θα του επιτρέψει να… μην επαναλάβει τις αστοχίες των τελευταίων χρόνων όσον αφορά στις προβλέψεις του δημόσιου χρέους, π.χ. στην Ελλάδα και στις Ηνωμένες Πολιτείες! 

Από τότε, το Ταμείο δεν κάνει άλλο από το να αναθεωρεί προς τα κάτω τις προβλέψεις του. 

Το Σεπτέμβριο του 2011 αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη στην ευρωζώνη και στις ΗΠΑ και αναθεώρησε προς τα πάνω τις προβλέψεις του για το ανώτατο επίπεδο του δημόσιου χρέους της Ελλάδας στο 189% του ΑΕΠ το 2012, έναντι του 172%, που ανέφερε στην τελευταία του πρόβλεψη τον Ιούνιο. 

Τον Φεβρουάριο του 2012 μας είπε ότι το 2020 το χρέος θα βρίσκεται στο 129% του ΑΕΠ και τον Απρίλιο του 2012, στην εαρινή του έκθεση, προέβλεπε ύφεση 4,7% για το 2012 και μηδενικό ρυθμό ανάπτυξης το 2013. 

Και πριν από δεκαπέντε μέρες, στη θερινή του έκθεση, το ΔΝΤ αναθεώρησε (ξανά) τις προβλέψεις του για την Ισπανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία και τη Βρετανία και ανακοίνωσε πως η παγκόσμια ανάπτυξη φέτος και το 2013 θα είναι μικρότερη από όσο προέβλεπε αρχικά. 

Κατόπιν όλων αυτών, αναρωτιέται κανείς τι νόημα έχουν οι δηλώσεις και οι αντεγκλήσεις επί των απόψεων του ΔΝΤ. 

Διερωτάται επίσης κανείς – επειδή ακούω ότι προτείνεται κάτι τέτοιο – τι θα έβγαινε από μια συζήτηση ή μια εξεταστική της Βουλής με αφορμή τις τελευταίες αποκαλύψεις περί των απόψεων του ΔΝΤ! 

Δεν χρειάζεται καμιά επιτροπή για να συνειδητοποιήσουμε – επιτέλους – πως το ΔΝΤ δεν είχε καμιά δουλειά στην Ευρώπη και στην Ελλάδα. 

Διότι το ΔΝΤ δεν μπορεί να βοηθήσει χώρες όπου υπάρχει σκληρό νόμισμα.   www.elzoni.gr

This entry was posted in Πρώτη Σελίδα. Bookmark the permalink.

Να μην υποκύψει η κυβέρνηση στους εκβιασμούς της Τρόικας!

Share
Η εκτός προγράμματος επίσκεψη της τρόικας στο Μέγαρο Μαξίμου στις 9 σήμερα το πρωί, εγείρει ορισμένα σοβαρά ερωτηματικά, έστω κι αν στην κυβέρνηση επιχειρούν να υποβαθμίσουν το περιεχόμενο της συζήτησης λέγοντας ότι πρόκειται απλά για παροχή διευκρινίσεων για ορισμένα μέτρα.
Το να πάρει την πρωτοβουλία η τρόικα να ζητήσει έκτακτη συνάντηση με τον ίδιο τον Αντώνη Σαμαρά, δείχνει ότι οι δανειστές μας επιχειρούν να στήσουν ένα σκηνικό αντίστοιχο με το περσινό. Δηλαδή ένα εκβιαστικό περιβάλλον που αυτοί θα πιέζουν για να ληφθούν άμεσα τα σκληρά μέτρα αλλιώς θα φύγουν από την Αθήνα, κι από την άλλη την κυβέρνηση να ισορροπεί σε τεντωμένο σκοινί.
Όμως τα περσινά παθήματα του κ. Βενιζέλου που όταν έφυγε η τρόικα στη συνέχεια ικέτευε να επιστρέψει πρέπει να γίνονται μαθήματα. Δε μπορεί κανείς να εκβιάζει κανέναν εδώ που βρισκόμαστε, αυτό πρέπει να είναι ξεκάθαρο για την κυβέρνηση.
Ωστόσο, η σημερινή έκτακτη επίσκεψη στο Μαξίμου δείχνει ότι οι δανειστές θέλουν να εκβιάσουν και πάλι ότι θα αποχωρήσουν προκειμένου να πετύχουν άμεσες δεσμεύσεις για το πακέτο των 11,5 δις. Αν επρόκειτο για μια απλή ανταλλαγή απόψεων και διευκρινίσεις σχετικά με ορισμένα οικονομικά μέτρα, θα πήγαιναν στον Στουρνάρα ή στον Βρούτση, δε θα ζητούσαν να δουν τον πρωθυπουργό.
Φαίνεται ότι οι τροικάνοι είπαν ότι θα μείνουν στην Αθήνα για τουλάχιστον 10 ημέρες προκειμένου να κλειδώσει το πακέτο των μέτρων, αδιαφορώντας για το αν τα μέτρα αυτά αποτελούν μια δύσκολη εξίσωση για την κυβέρνηση και την κοινωνία. Ζητούν να ανακοινωθούν τα μέτρα το συντομότερο δυνατό και να υπάρξουν οι απαραίτητες δεσμεύσεις. Δεν είναι τυχαία άλλωστε η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Σ. Κεδίκογλου ότι τα μέτρα θα ανακοινωθούν μέσα στον Αύγουστο.
«Ακολουθούμε το μόνο δρόμο που μπορεί να κρατήσει την Ελλάδα στην Ευρώπη και προσπαθούμε αυτό να γίνει με τις λιγότερες δυνατές θυσίες», ανέφερε στο ΣΚΑΪ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Ο κ. Κεδίκογλου χαρακτήρισε «βαρύ και δύσκολο εισιτήριο τα 11 δισ.», αλλά όπως είπε, «είναι ο μόνος δρόμος για να ανακτήσουμε την αξιοπιστίας μας και να μην ξαναγυρίσουμε δεκαετίες πίσω». «Οι εξελίξεις το φθινόπωρο σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα είναι ραγδαίες και εμείς πρέπει πάση θυσία να είμαστε εντός», είπε χαρακτηριστικά.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε ότι η κυβέρνηση αναζητά την καλύτερη και μεγαλύτερη δυνατή λύση, ώστε να διασφαλιστούν οι ευπαθείς ομάδες και να μην παρθούν οριζόντια μέτρα, ενώ επιβεβαίωσε ότι κατά τη χθεσινή συνάντηση των πολιτικών αρχηγών δεν υπήρξε εξειδίκευση των μέτρων.
Σε κάθε περίπτωση, αυτό που προέχει είναι η κυβέρνηση να μην υποκύψει σε κανέναν εκβιασμό απ’ όπου κι αν προέρχεται. Είτε από τον Ευ. Βενιζέλο ο οποίος ξαφνικά θυμήθηκε να γίνει Τσε Γκεβάρα αδιαφορώντας για το τι προβλήματα δημιουργεί, είτε από την τρόικα που θέλει εδώ και τώρα μέτρα που θα συνταράξουν τη χώρα. Και αδιαφορεί για το αν η κυβέρνηση κάνει αγώνα δρόμου για να μην πληγούν οι ασθενέστεροι.
Θολή εικόνα
Πρέπει εξάλλου να σταθούμε και να επισημάνουμε την εικόνα που εμφανίζει η κυβέρνηση τα τελευταία 24ωρα
Από τη μια εμφανίζεται να άγεται και να φέρεται στις ορέξεις του κάθε κ. Βενιζέλου και το μόνο που κάνει είναι να διαρρέει ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τορπιλίζει τη συμφωνία. Αυτό είναι άραγε το πρόβλημά μας αυτή τη στιγμή; Η επικοινωνιακή διαχείριση ενός ναυαγίου ή μιας απόφασης για το πακέτο των 11,5 δις; Έτσι θα πείσουμε τον κόσμο να αποδεχθεί τη μοίρα του; Αν στο Μαξίμου αποφάσισαν απλά να κάνουν ασκήσεις στρατηγικής διαχείρισης κρίσεων κι όχι πραγματική πολιτική να μας το πουν να ξέρουμε τι να περιμένουμε. Δε μπορεί ο κ. Κεδίκογλου να βγαίνει στα κανάλια και τα ραδιόφωνα και να προσπαθεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα – με την ευκαιρία αντί του καθιερωμένου briefing οι κυβερνητικές ανακοινώσεις θα γίνονται μέσω διαφορετικού ιδιωτικού σταθμού κάθε φορά για να είναι ικανοποιημένη και η διαπλοκή;
Από την άλλη, δε μπορεί η κυβέρνηση να αφήνει το Βενιζέλο να εμφανίζεται ως ο μοναδικός υπερασπιστής της λαϊκής εντολής. Μήπως κάποιοι στο κυβερνητικό ξεχνούν ότι ο ελληνικός λαός τους έδωσε μια συγκεκριμένη εντολή κι αυτή πρέπει να τηρήσουν;
Η μοναδική τους δουλειά είναι να βρουν μέτρα που δε θα έρχονται σε ευθεία αντίθεση με τις προεκλογικές δεσμεύσεις αλλά και την προγραμματική συμφωνία.
Και πρέπει να προσέξουν κάτι. Μπορεί να τα …χώνουν  στο Βενιζέλο αλλά ο άνθρωπος είναι και… γάτα. Από τώρα στήνει παγίδα στο Σαμαρά λέγοντάς του ότι αυτός έχει τη διαχείριση, επομένως αυτός θα χρεωθεί και τα όποια μέτρα.
Μήπως λοιπόν στην κυβέρνηση πρέπει να ξυπνήσουν και να μας εκπλήξουν θετικά με τα μέτρα; Δε μπορεί να συζητούν ακόμη π.χ. για περικοπή 30 ευρώ από τις συντάξεις του ΟΓΑ ή για μειώσεις στις συντάξεις ακόμη και χαμηλόμισθων.
Η εικόνα της κυβέρνησης δεν είναι και η καλύτερη, μάλλον «θολώνει» επικίνδυνα και θα πρέπει να διώξουν την ομίχλη προτού είναι αργά. Ο Τσίπρας καραδοκεί αλλά το κυριότερο, οι ξένοι καραδοκούν να μας πετάξουν έξω από το ευρώ.
This entry was posted in Πρώτη Σελίδα. Bookmark the permalink.

2012-07-31 08:42:04




Φωτογραφία για Ανακαλύπτοντας τα αρχαϊκά χρώματα στο Μουσείο της Ακρόπολης
Ένας μοναδικός κόσμος γεμάτος χρώματα θα αρχίσει να αποκαλύπτεται σταδιακά στο Μουσείο της Ακρόπολης, από σήμεραΤρίτη 31 Ιουλίου 2012.

Με τη δράση για τα Αρχαϊκά Χρώματα, που θα διαρκέσει 12 μήνες, το Μουσείο ευελπιστεί να ανοίξει μια συζήτηση με ειδικούς και κοινό για τα χρώματα της αρχαϊκής εποχής, υλοποιώντας θεματικές παρουσιάσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα και ειδικές εκδηλώσεις. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον εμφανίζουν οι επιτόπιες έρευνες μέσω νέων τεχνολογιών που θα πραγματοποιούνται στα αγάλματα τα οποία έχουν διασώσει λίγο ως πολύ τα χρώματά τους.

«Πρόκειται για μια διαδραστική ενέργεια, όχι μόνο για να πούμε ότι τα αρχαία αγάλματα είχαν χρώματα, αλλά κυρίως για να αναφερθούμε στη σημασία τους. Το χρώμα δεν αποτελούσε στοιχείο απλής διακόσμησης, αλλά προσέθετε αισθητική ποιότητα στο γλυπτό. Επιπλέον, επειδή υπάρχουν πολλές διαφορετικές γνώμες όσον αφορά τη μελέτη των χρωμάτων, θεωρήσαμε ότι το Μουσείο έχει την υποχρέωση, αφού διαθέτει την καλύτερη συλλογή έργων που σώζουν το χρώμα τους από την αρχαϊκή εποχή, να πει τη δική του θεμελιωμένη άποψη», δήλωσε ο διευθυντής του Μουσείου Ακρόπολης, καθηγητής Δημήτρης Παντερμαλής κατά τη συνέντευξη Τύπου που έδωσε σήμερα το μεσημέρι στους δημοσιογράφους.






Η νέα μουσειακή δράση βασίζεται στην πολύ προσεκτική παρατήρηση, στη χρήση νέων τεχνολογιών (π.χ. φασματογραφικές αναλύσεις, ειδική φωτογράφιση κ.α.), σε προσπάθειες αναπαραγωγής των αρχαίων χρωμάτων και εφαρμογής τους σε παριανό μάρμαρο, καθώς και σε αναζητήσεις πληροφοριών από τις γραπτές πηγές.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Τρισώματου δαίμονα (6ος αι. π. Χ.), που κοσμούσε το αέτωμα του Εκατομπέδου, του αρχαϊκού Παρθενώνα. Η τοποθέτηση της αυθεντικής υδατογραφίας του Ελβετού ζωγράφου Λουί Εμίλ Γκιγερόν, που φιλοτέχνησε το 1887 -ένα χρόνο μετά την ανεύρεση του έργου- κάτω ακριβώς από το αυθεντικό γλυπτό, δίνει την ευκαιρία της σύγκρισης, καθώς και πολύτιμες πληροφορίες για τις αλλαγές που έχουν υποστεί τα χρώματα από τον 19ο αιώνα έως σήμερα, αλλά και για τη χρήση των αυθεντικών χρωμάτων. Οι αναπαραστάσεις του Γκιγερόν (1850-1924), καθώς και άλλων, απέδωσαν τα αρχικά χρώματα των γλυπτών αμέσως μετά την εύρεσή τους, πριν η ατμόσφαιρα αρχίσει το καταστροφικό της έργο.

«Υπάρχουν διαφορές στα χρώματα, όπως για παράδειγμα στα γένια της μιας μορφής, όπου στην υδατογραφία είναι μπλε, ενώ στο γλυπτό είναι μαύρο. Σε άλλα σημεία το μπλε χρώμα έχει δύο αποχρώσεις, μια πιο ανοιχτή και μια πιο σκούρα. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι υπήρχαν δυο διαφορετικά μπλε χρώματα, το αιγυπτιακό μπλε και ο αζουρίτης. Είναι πολύ ενδιαφέρον να έχει κανείς την αυτοψία ενός καλλιτέχνη της εποχής που ανακαλύφθηκαν τα έργα, μαζί με το πρωτότυπο όπως σώζεται αυτήν τη στιγμή», τόνισε ο καθηγητής.

Ποια όμως ήταν τα χρώματα που χρησιμοποιούσαν; Όπως πληροφόρησε ο κ. Παντερμαλής, αλλά και όπως αναφέρεται στον πολύ καλό οδηγό του Μουσείου «Αρχαϊκά Χρώματα», που κυκλοφορεί παράλληλα με τη δράση, στα γλυπτά της αρχαϊκής εποχής χρησιμοποιούσαν συνήθως τα βασικά χρώματα: κόκκινο σε διάφορες αποχρώσεις, μπλε σκούρο ή γαλάζιο, μαύρο, κίτρινο και πράσινο.

Μεταξύ αυτών επικρατούσε το κόκκινο -ίσως λόγω της ευκολίας εύρεσής του, αλλά και της συμβολικής αξίας του- ακολουθούσαν το μπλε και το μαύρο, ενώ σε αρχαϊκά γλυπτά της Ακρόπολης έχει εντοπιστεί και το πράσινο, που όμως προβληματίζει, καθώς δεν είναι φανερό με γυμνό μάτι αν είναι όντως πράσινο ή οξειδωμένο μπλε.

Για την απόδοση του χρώματος της επιδερμίδας, χρησιμοποιούσαν στα γυμνά μέρη των ανδρικών μορφών κόκκινο χρώμα, ενώ σε εκείνα των Κορών ανοιχτόχρωμη καστανή ή κίτρινη ώχρα, όπως αυτή που ανιχνεύτηκε στο πρόσωπο της «Χιώτισσας», του αγάλματος που πιστεύεται ότι δημιούργησε ένας καλλιτέχνης από τη Χίο. Στο ίδιο άγαλμα, ο χιτώνας φέρει αποχρώσεις κόκκινου χρώματος από κιννάβαρι και κυανού από αιγυπτιακό κύανο, όπως εντυπωσιακά αποτυπώνεται στο μικρό τμήμα της αναπαράστασης.

Την Τρίτη 31 Ιουλίου 2012, ημέρα έναρξης της δράσης, θα πραγματοποιηθούν έξι παρουσιάσεις από τις 11 πμ. έως τις 4 μμ. Από μεθαύριο, Τετάρτη 1η Αυγούστου 2012, οι παρουσιάσεις θα γίνονται κάθε μέρα στις 12 το μεσημέρι στα αγγλικά και στη 1 μμ. στα ελληνικά. Επίσης, τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν τα αρχαϊκά χρώματα μέσα από διάφορα παιχνίδια, όπως ο χρωματισμός της Πεπλοφόρου, ένα παιχνίδι που μπορούν να συνεχίσουν και στο σπίτι μέσα από την ειδικά διαμορφωμένη ψηφιακή διαδραστική εφαρμογή www.theacropolismuseum.gr/peploforos.

Επιπλέον από τον Σεπτέμβριο και δύο φορές τον μήνα θα πραγματοποιούνται στην αίθουσα με τα αρχαϊκά, εκδηλώσεις- παρουσιάσεις από ανθρώπους που γνωρίζουν καλά το χρώμα, όπως ζωγράφοι, ενώ από το φθινόπωρο του 2013 αναμένεται η έκδοση νέου καταλόγου, με όλα τα καινούργια στοιχεία που θα έχουν προκύψει. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν οι ειδικές έρευνες, οι οποίες θα διεξάγονται αρχικά στα 10 αγάλματα που έχουν επιλεγεί, αργότερα και στα υπόλοιπα, με σκοπό να επεκταθούν μετά το τέλος της δράσης και σε έργα άλλων εποχών που βρίσκονται στο Μουσείο.

Οι φασματογραφικές και οι υπόλοιπες έρευνες θα πραγματοποιούνται στην ίδια αίθουσα, παρουσία των επισκεπτών, οι οποίοι θα έχουν μια μοναδική ευκαιρία: Να ανακαλύψουν τα χρώματα των αρχαϊκών έργων, αλλά και να ενημερωθούν για τις νέες εξελίξεις τη στιγμή σχεδόν της ανακάλυψής τους.

http://erroso.blogspot.com/                                                                                   

Sunday, July 29, 2012



The challenges ahead for Samaras

By Alexis Papachelas
Can Prime Minister Antonis Samaras save Greece by ensuring its place in the eurozone without causing a social explosion? So far his style of governance has come as something of a pleasant surprise to those disappointed by his two years of counterproductive opposition.
Samaras has shown that he is in touch with reality and that he has determination. He has chosen as his closest economic aides people who he would not have been associated with two years ago. He is cautious in gauging the mood of the country’s partners. And, most importantly, he appears prepared to take on the risk of strict fiscal adjustment rather than wasting time on half-measures and compromises.
Will his strategy work? It depends on various factors, many of which are out of his hands.
What he can do is stop political appointments across the breadth of the civil service. He can also be wary of any scandal, big or small, coming to the fore and threatening to blow the entire effort out of the water.
The prime minister also has two other big battles on his hands. The first is with the prices of commodities in Greece, which even troika inspectors have said are too high and are putting an additional burden on households. This is a battle against strong interest groups, some of which are affiliated with New Democracy, but it can also bring real results. The second battle is to revive liquidity. Checks are bouncing all over Greece, countless businesses are unable to pay their workers’ salaries, and everyone, throughout the economy, is deferring payments. The recapitalization of the country’s banks, the settlement of a part of the state’s debts to businesses and the promotion of big infrastructure projects can go some way toward restoring liquidity. If these measures are not in place by fall, however, the consequences will be devastating.
The other challenge for Samaras is to maintain the fragile balance of the coalition government. Samaras, PASOK’s Evangelos Venizelos and Fotis Kouvelis of Democratic Left know that if they stumble they will take the country down with them. Keeping the government on a steady path is a very difficult task, however, especially considering the pressure it will come under as of September.
The final and possibly biggest and most unreliable factor the prime minister needs to consider is Germany. If Berlin decides to write Greece off, then there is nothing Samaras will be able to do. This is why the two sides need to make a clear deal now: This is what Greece will do, this is how much it will get, and after that, no more talk about its future in the euro.

Friday, July 27, 2012


Επιπλέον πολιτικές σε συνδυασμό με επιμήκυνση, διαμηνύει ο Σαμαράς στην τρόικα
Ο πρωθυπουργός περιέγραψε στο κλιμάκιο της τρόικας για πρώτη φορά τους λόγους οι οποίοι τον ωθούν να ζητήσει επιμήκυνση του χρέους.

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Σαμαρά με το κλιμάκιο της τρόικας. Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε από τους κ.κ. Τόμσεν, Τράα και Μορς για τις επαφές που είχαν με τους υπουργούς της κυβέρνησης σχετικά με την πορεία του ελληνικού προγράμματος. Στη συνάντηση του πρωθυπουργού με την τρόικα έλαβαν επίσης μέρος ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας και ο υφυπουργός Χρήστος Σταϊκούρας.
Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε το κλιμάκιο της τρόικας ότι η κυβέρνηση έχει τη βούληση να προχωρήσει και σε περαιτέρω πολιτικές πέρα από εκείνες που συμπεριλαμβάνονται στις δανειακές υποχρεώσεις της χώρας. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός περιέγραψε στο κλιμάκιο της τρόικας για πρώτη φορά τους λόγους οι οποίοι τον ωθούν να ζητήσει επιμήκυνση του χρέους.
Όπως δήλωσε μετά τη συνάντηση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, «ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε για την εξέλιξη των μέχρι συναντήσεων, αλλά και για τις πρωτοβουλίες που πρέπει να αναληφθούν από την κυβέρνηση έτσι ώστε το πρόγραμμα να τεθεί σε τροχιά». Οι επικεφαλής της θα επιστρέψουν στις αρχές Σεπτέμβρίου για την τελική διαπραγμάτευση. Κρίσιμη είναι και η συνάντηση που θα έχουν οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί τη Δευτέρα.
Περισσότερα στην «Κ» του Σαββάτου.
www.kathimerini.gr

Κοινωνία & Πολιτισμός

Ο Σεφέρης στο λογοτεχνικό κανόνα

Μια γερμανική εφημερίδα διαλέγει τους καλύτερους μεταπολεμικούς συγγραφείς και στην πλειάδα της δεκαετίας του 50 συγκαταλέγει τον Γιώργο Σεφέρη. Και ένας συγγραφέας με ελληνικό όνομα τον παρουσιάζει.
Η εβδομαδιαία εφημερίδα Die Zeit, που εκδίδεται στο Αμβούργο και είναι θα λέγαμε το παραδοσιακό όργανο της καλλιεργημένης γερμανικής αστικής τάξης, αποφάσισε φέτος να παρουσιάσει σε συνέχειες τον δικό της κανόνα της παγκόσμιας μεταπολεμικής λογοτεχνίας. Για κάθε δεκαετία μετά το 1945 επιλέγει δέκα συγγραφείς, τους καλύτερους και δραστικότερους και διαρκέστερους. Για τη δεκαετία του 50 δίπλα στον Σάμιουελ Μπέκετ και τον Γκύντερ Γκρας, δίπλα στη Σιμόν ντε Μποβουάρ και τον Μπόρις Πάστερνακ επιλέγει τον ημέτερο Γιώργο Σεφέρη. Το κείμενο μάλιστα για τον Σεφέρη υπογράφει ο Άρης Φιορέτος, Σουηδός συγγραφέας με ελληνικές ρίζες. Ο Φιορέτος αποφασίζει να παρουσιάσει τον Σεφέρη μέσα από λίγες σελίδες προσωπικής αρχαιολογίας, αυτές που βρίσκουμε στον πέμπτο τόμο των ημερολογίων του ποιητή «Μέρες».
Ο καημός σαν έλλειψη

Άρης Φιορέτος
Καλοκαίρι του 1950, ο Σεφέρης ετοιμάζεται να εγκαταλείψει την ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα για την πρεσβεία του Λονδίνου και μαζί με ένα Σουηδό συνάδελφο επισκέπτονται το χώρο των σουηδικών αρχαιολογικών ανασκαφών στα Λάβρανδα της αρχαίας Καρίας. Ο Σεφέρης έχει όμως και ένα άλλο προορισμό, θέλει να ξαναδεί τον τόπο όπου είχε γεννηθεί το 1900, τα Βουρλά της Σμύρνης. Ας δούμε γιατί το ταξίδι αυτό είναι σημαντικό για τον Φιορέτο: «Είναι ένα ταξίδι στο παρόν αλλά και στο παρελθόν. Εδώ είναι τα σπαράγματα του παρελθόντος αλλά και τα τζιτζίκια, αυγά μάτια στο τηγάνι αλλά κι εκείνο το ιδιαίτερο ελληνικό βάσανο, ο καημός, που ο ίδιος ο Σεφέρης τον θεωρεί αμετάφραστο σε άλλες γλώσσες. Είναι ένα συναίσθημα διαποτισμένο με πόνο και ταυτόχρονα ένα σωματικό βίωμα της διαφοράς, τελικά και της διαφοράς ανάμεσα σ’ αυτό που ήταν κάποτε και που είναι τώρα. Ο καημός δεν ενσκήπτει απ’ έξω σαν νυγμός λόγχης, αλλά πλήττει εκ των έσω. Το εγώ συνειδητοποιεί ξαφνικά από πόση έλλειψη συνίσταται.» Ακριβώς γι’ αυτό το λόγο το ταξίδι του Σεφέρη στην Ιωνία είναι τόσο σημαντικό για τον Φιορέτο, επειδή δίνει μορφή στην απόσταση ανάμεσα στο τότε και το τώρα, με τρόπο επιτακτικό αλλά όχι γλυκανάλατα νοσταλγικό.
Η συλλογική προϊστορία

Άποψη της Σμύρνης σήμερα
Εμάς μας φαίνεται ότι η απόσταση ανάμεσα στο τότε και το τώρα διατρέχει το έργο του Σεφέρη όχι μόνο στο επίπεδο της προσωπικής αλλά και της συλλογικής προϊστορίας. Σε κανέναν ίσως άλλο συγγραφέα δεν διαισθανόμαστε αυτό το βουβό βούρκωμα που προκύπτει για τον σημερινό ελληνισμό από τη διαφορά μ’ αυτό που ήταν κάποτε, είναι η συνειδητοποίηση από πόση έλλειψη είναι διαποτισμένα τα κύτταρα της συλλογικής συνείδησης. Κάθε τόσο στην ποίηση του Σεφέρη επανέρχονται οι αρχαίοι νεκροί σαν άλαλα προσωπεία ή σαν σκυθρωποί αγωνιστές που περπατούν πάνω σε μια μακρινή κορυφογραμμή και χάνονται. Χωρίς ολολυγμούς, χωρίς ωραιοποιήσεις, χωρίς περιττούς συναισθηματισμούς, αλλά με τρόπο επιτακτικό, ο Σεφέρης έδωσε στο ποιητικό του έργο μορφή και στην απόσταση που μας χωρίζει από τους αρχαίους, αυτούς τους άπιαστους προγόνους, που κάποτε μας φαίνονται σαν λαμπρές μορφές ενός πανθέου και κάποτε σαν μορμολύκεια.
Σπύρος Μοσκόβου
Υπεύθ. σύνταξης: Άρης Καλτιριμτζής                                     DW DE

Επισκόπηση τύπου

Ακριβή η ελληνική χρεοκοπία

Η χθεσινή δήλωση ετοιμότητας του επικεφαλής της ΕΚΤ Μ. Ντράγκι να συμβάλει καθοριστικά στην οικονομική σταθεροποίηση της ευρωζώνης σχολιάζεται ποικιλοτρόπως από το γερμανικό τύπο.
«O Μ. Ντράγκι και οι συνεργάτες του έχουν επενδύσει ήδη 210 δισ. ευρώ σε επικίνδυνα κρατικά ομόλογα. Με πενιχρά αποτελέσματα. Το κάλεσμα των πολιτικών προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) είναι κατανοητό, καθώς αυτή έχει θεωρητικά στη διάθεσή της απεριόριστα οικονομικά μέσα. Αυτό την κάνει στη σημερινή κρίσιμη συγκυρία τόσο ισχυρή και ταυτόχρονα τόσο αδύναμη. Ισχυρή γιατί μπορεί ανά πάσα στιγμή να σβήσει τη φωτιά που φουντώνει στις χρηματαγορές. Αδύναμη, επειδή αυτό δεν θα έλυνε κανένα πρόβλημα. Ακριβώς το αντίθετο: στις χώρες που πλήττονται από την κρίση θα μπορούσε εξαιτίας της διαδικασίας πυρόσβεσης, να υποχωρήσει ο ζήλος για μεταρρυθμίσεις» σχολιάζει η Süddeutsche Zeitung.

Η ΕΚΤ Δούρειος Ίππος...
Επικριτική απέναντι στις δηλώσεις του διευθυντή της ΕΚΤ η Welt: «Η ΕΚΤ», γράφει η εφημερίδα, «σήμαινε κάποτε μία νέα Ευρώπη, μία Ευρώπη των μεταρρυθμίσεων, των αρχών, της νομισματικής σταθερότητας. (…) Σήμερα γνωρίζουμε ότι αυτή η θεώρηση ήταν αφελής. Η ΕΚΤ αποδεικνύεται στην πραγματικότητα ένας Δούρειος Ίππος. Δεν αντιπροσωπεύει πλέον τις αξίες της σταθερότητας και της πίστης στις αρχές, αλλά μία Ευρώπη στην οποία αποφασίζει ο Νότος».

Η Neue Osnabrücker Zeitung στρέφει το βλέμμα της στις ελληνικές προσπάθειες λιτότητας και σημειώνει: «Στην Ελλάδα ο τρικομματικός συνασπισμός ετοιμάζει σχέδια σκληρών περικοπών, ώστε να καθησυχαστούν οι διεθνείς δανειστές και να εισρεύσουν χρήματα στη χώρα. Οι περικοπές που υφίστανται συνταξιούχοι και ασθενείς είναι πολύ επώδυνες. Ωστόσο με τα μέτρα αυτά η κυβέρνηση της Αθήνας αναπληρώνει μόνο όσα δυστυχώς δεν υλοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του παρατεταμένου προεκλογικού αγώνα την άνοιξη. Την ίδια ώρα κορυφαίοι Γερμανοί πολιτικοί συζητούν όλο και πιο ανοιχτά το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη».
Ανυπολόγιστοι οι κίνδυνοι από ενδεχόμενη χρεοκοπία

«Επίδειξη δύναμης από τον Μ. Ντράγκι»
«Επίδειξη δύναμης από τον Μ. Ντράγκι», τιτλοφορείται δημοσίευμα της γερμανικής έκδοσης των Financial Times. Στον απόηχο των χθεσινών δηλώσεων του επικεφαλής της ΕΚΤ η οικονομική εφημερίδα σχολιάζει: «Εάν η ΕΚΤ θέλει να διατηρήσει το θεσμικό της ρόλο, θα πρέπει να υπόκειται σε περιορισμούς. ‘Ένας από αυτούς είναι να μην προβαίνει σε άμεση χρηματοδότηση κρατών, κατάσταση από την οποία δύσκολα θα εξέλθει. Αντιθέτως, οι πολιτικοί θα γίνονται όλο και πιο απαιτητικοί».

« Η χρεοκοπία της Ελλάδα θα ήταν ακριβή», διαβάζουμε στην ίδια εφημερίδα. Το δημοσίευμα παραθέτει εκτιμήσεις οικονομολόγων, οι οποίοι αμφισβητούν τους υπολογισμούς του Ινστιτούτου Ifo του Μονάχου, που έκανε λόγο την Τετάρτη για μέγιστη απώλεια 82 δισ. ευρώ για τη Γερμανία σε περίπτωση ελληνικής χρεοκοπίας.
Η εφημερίδα αναφέρει: «‘Σε περίπτωση χρεοκοπίας και αποχώρησης (της Ελλάδας) από την ευρωζώνη οι απώλειες μπορούν να φτάσουν και το 100%’, σύμφωνα με τον Κρίστιαν Σουλτς, στέλεχος της ιδιωτικής τράπεζας Berenberg. ‘Αν μείνει η χώρα στην ευρωζώνη και παράλληλα χρεοκοπήσει, θα μπορούσε αντιθέτως να επιτευχθεί ένας πολιτικός συμβιβασμός, για παράδειγμα ένα κούρεμα χρέους ύψους 50%’» εκτιμά ο Γερμανός ειδικός. Τέλος, αρκετοί οικονομολόγοι, όπως επισημαίνει η FTD, προειδοποιούν για ανυπολόγιστους κινδύνους που απορρέουν από ενδεχόμενη ελληνική χρεοκοπία και έξοδο από το ευρώ, καθώς και για όξυνση της ύφεσης στην ευρωζώνη.
Χρύσα Βαχτσεβάνου / Δήμητρα Κυρανούδη / Άρης Καλτιριμτζής
Υπεύθ. σύνταξης: Σπύρος Μοσκόβου                                                                   DW DE

Πολιτική

Ανακούφιση μετά το μήνυμα Μάριο Ντράγκι

Οι αγορές περίμεναν εδώ και καιρό αυτό το μήνυμα. Η ΕΚΤ «θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να προασπίσει το ευρώ» είπε ο πρόεδρος Μ. Ντράγκι. Με άλλα λόγια η ΕΚΤ προτίθεται να αγοράσει ομολόγα χωρών σε κρίση.
Στις διεθνείς χρηματαγορές επιστρέφει η ελπίδα για την επίλυση της ευρωκρίσης. Η ΕΚΤ, η οποία εδώ και καιρό αρνείται τον ρόλο του «σωτήρα» του ευρώ, αναλαμβάνει πλέον την αποστολή να δώσει πειστικές απαντήσεις στη κρίση. Σε ολόκληρη την Ευρώπη οι δείκτες των μετοχών κατέγραψαν χθες αυξήσεις μετά τη «μαγική» ρήση του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι σε διάσκεψη επενδυτών στο Λονδίνο ότι η ΕΚΤ «θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να προασπίσει το ευρώ. Και πιστέψτε με», είπε, «αυτό θα είναι αρκετό».

Οι δηλώσεις Ντράγκι είχαν άμεση επίδραση στην αγορά ομολόγων. Τα επιτόκια ισπανικών ομολόγων 10ετούς διάρκειας μειώθηκαν χθες κάτω από το όριο του 7%.
Οι μεγάλοι κερδισμένοι στα χρηματιστήρια ήταν οι μετοχές των τραπεζών. Η μετοχή της Deutsche Bank, της μεγαλύτερης γερμανικής τράπεζας, ανέβηκε κατά 5%, ενώ άνοδο μέχρι και 8% κατέγραψαν και οι μετοχές ιταλικών και γαλλικών τραπεζών.

Ικανοποίηση στη Γαλλία, σκεπτικισμός στη Γερμανία

Ο πρόεδρος της Μπούντεσμπανκ Βάιντμαν είναι αντίθετος προς την αγορά ομολόγων από την ΕΚΤ
«Είναι ένα ελπιδοφόρο μήνυμα ότι η ΕΚΤ εγκαταλείπει τους δισταγμούς και τερματίζει τον πανικό στις αγορές» δήλωσε ο οικονομολόγος Κρίστιαν Σουλτς από την τράπεζα Berenberg. «Αν η ΕΚΤ αρχίσει εκ νέου τις αγορές ομολόγων, τότε Ισπανία και Ιταλία κερδίζουν το χρόνο που χρειάζονται για να εφαρμόσουν τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις».

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί χαρακτήρισε τις δηλώσεις Ντράγκι «πολύ θετικές». Στη Γερμανία ωστόσο, οι προθέσεις της ΕΚΤ και του προέδρου της αναμένεται να αντιμετωπιστούν με σκεπτικισμό. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Bundesbank) Γενς Βάιντμαν αντιτίθεται, ως γνωστόν, στις αγορές ομολόγων από την ΕΚΤ. Εκπροσωπεί ωστόσο μια μειοψηφία στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ.

Εκ διαμέτρου αντίθετη άποψη έχει ο Βέλγος υπουργός Εξωτερικών Ντιντιέ Ρέιντερς, ο οποίος, σύμφωνα με τους Financial Times, είναι της άποψης ότι η ΕΚΤ θα έπρεπε να δανείζει απευθείας σε κράτη. «Αν η ΕΚΤ δίνει χρήματα σε τράπεζες για 1% γιατί να μην ισχύει το ίδιο για επενδύσεις και ορισμένα κράτη;» διερωτήθηκε ο κ. Ρέιντερς σε συνέντευξή του. Τα υψηλά επιτόκια είναι δυσβάσταχτα για τις χώρες σε κρίση. «Βραχυπρόθεσμα, μόνο η ΕΚΤ μπορεί να βοηθήσει» δήλωσε ο Βέλγος υπουργός Εξωτερικών.

Dpa / Spiegel Online / Στέφανος Γεωργακόπουλος
Υπεύθυνος σύνταξης: Άρης Καλτιριμτζής                                            dw de

Aerial view of sports facilities (Source: dpa)

ENVIRONMENT

London's green Olympics

Environmental concerns and sustainability are taking a lead at the 2012 Olympic Games.
Project type: green energy, sustainable urban development, protection of environment
Cost: around 10 billion euros ($13.7 billion)
Size: 2.5 square kilometers of land (0.96 square miles), an Olympic stadium for 80,000 visitors and a residential complex for 17,000 athletes
The countdown has begun for London's Olympic Games. In less than a year, athletes and spectators from all over the world will descend on the British capital for the mega sporting event. The organizers of the London Olympics have announced that they plan to make it the "greenest Olympics ever."
It's not just lofty environmental targets but tangible economic factors that prompted the decision. Unable to afford the ostentatious spectacle that the Chinese put up at the last Olympic Games in Beijing in 2008, the British government opted instead to focus on boosting the Games' green credentials.

London's green Olympics

"Greener, cleaner and gentler" - that's the motto at next year's London's Games. It's the driving principle behind the Olympic park planned in East London. Thousands of trees have been planted, rivers and grounds have been cleaned up. The Olympic park is almost finished but with a price tag of 10 billion euros, it's four times as expensive as was originally planned.
The park boasts recycling facilities for sewage water, solar panels and biodiversity protection. But opponents of the project say it's just another example of "green washing." They question whether a mega infrastructure project such as the Olympic Games can be carried out sustainabily. They point out that huge amounts of natural marshland have been drained for the Olympic Park and that a nearby tributary of the Thames has become more polluted than before.
The organizers of the Olympic Games too admit that there have been problems. They say that the Olympics can't solve all environmental concerns but rather can only be a catalyst for change. They stress that all partners involved in the Games must do their bit for the project to be a success.
It remains unclear whether the London Olympics can be considered a green model for future Games – or whether the whole thing is just a sham.
A film by Gerhard Elfers (sp)

Μυστικές συναντήσεις Ερντογάν, Διεθνή, ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ

Μυστικές συναντήσεις Ερντογάν, Διεθνή, ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ

Thursday, July 26, 2012


Barroso in Athens to handle ultimatum and face a new ‘oxi’


(C) European Union, 2012
European Commission President Jose Manuel Barroso is set to visit Athens tomorrow according to an announcement of the European Commission yesterday. Brussels sources expressed the certainty that Barroso will explain to Prime Minister Andonis Samaras that unless Greece performs a "big bang" in the coming weeks, the country should not count on the September disbursement of the (big) mega loan trance as scheduled. Indeed, EU observers who visited Greece a couple of weeks ago, concluded that none of Greece's obligations were fulfilled.
In this context, it should be noted that there are certain important quarters in Brussels and Berlin who now believe that Greece is a "lost case" no matter what Europe does, and any assistance, under any form, goes "down the drain" without any hope for recovery.
The number one problem the new tripartite Greek government has to address is the down-sizing of the public sector. For Greece's lenders, it constitute the crush test that the country has to pass in order to continue get financing. The present Greek government is definitely, politically unwilling to take any action in this direction, even symbolic, by dismissing 10,000 out of the over one million employees.
An equally important test for Greece is to begin privatising, or closing down state enterprises. To give an idea of the magnitude of the problem, one of them, train company OSE, without offering any real public service (Greece is full of mountains and domestic transport needs are served by buses and trucks) has a deficit paid by the state budget of over €1 million per day. And this is one of the thousands of state enterprises and organisations Greece must get rid of.
Under the circumstances, no matter what threats Barroso brings to the Greeks, will have no result and will get from the Greeks an indirect yet clear OXI (no) or a mild "yes Sir" yet without any delivery. Civil servants and employees of state enterprises are the basic cards of the parties in power, in reality they are the parties in power. Thus despite previous promises and commitments, the Greek government under its present configuration, the last thing that will do will be to succumb to Barroso's ultimatum and start dismissing civil servants or privatising state enterprises.
At this moment the Greek political outlook is quite simple. Greece will not meet any of the basic requirements of the memorandum signed with the EU in terms of down-sizing the public sector and getting rid of state enterprises. Under the circumstances it is unlikely that EU financing will continue after August and Greece will be led in bankruptcy and out of the Eurozone. The question is whether bankruptcy and return to the drachma will be the last act to be performed by the current tripartite government, or if Samaras will go to elections to handle power to the communist left and let it do the dirty job.
Knowing personally Samaras for more than a couple of decades, I will not be surprised if he takes advantage of Barroso's ultimatum and make his heroic exodus now, in mid summer.
Kassandra K