Thursday, July 5, 2012


Πολιτική

Η Ελλάδα χρειάζεται νέο κούρεμα

Ο πρώην πρόεδρος της Deutsche Bank Γιόζεφ Ακερμαν τόνισε σε ομιλία του ότι η Ευρώπη χρειάζεται οράματα και η Ελλάδα νέο κούρεμα. Η ΕΕ ως ένωση που διασφαλίζει απλά την ειρήνη δεν πείθει τη νέα γενιά, είπε.
Στην πρώτη δημόσια ομιλία του μετά την αποχώρηση από την προεδρία της Deutsche Bank o Γιόζεφ Ακερμαν είπε στο Γερμανο-ελβετικό Εμπορικό Επιμελητήριο στη Ζυρίχη, ότι η Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσει σε νέα διαγραφή έτσι ώστε το χρέος να φθάσει στο 60% του ΑΕΠ. Ο 64χρονος, ο οποίος προΐσταται πλέον της ασφαλιστικής εταιρίας Zürich, υπερασπίστηκε με πάθος τη σωτηρία της Ελλάδας. Υπογράμμισε μάλιστα ότι το κόστος μιας αποτυχίας της νομισματικής ένωσης θα ήταν πολύ μεγαλύτερο από το κόστος της σωτηρίας της.

Η Γερμανία, είπε ο Γιόζεφ Ακερμαν, διέθεσε μετά την επανένωση 1,5 τρισεκατομμύρια ευρώ για την ανοικοδόμηση της ανατολικής Γερμανία. Αν τώρα δεν μπορούμε να εξηγήσουμε στους ευρωπαίους πολίτες για ποιους λόγους διαθέτουμε 100 δισεκατομμύρια ευρώ για τη στήριξη της Ισπανίας τότε υπάρχει πρόβλημα ηγεσίας. Ο δρόμος δεν είναι εύκολος, πρόσθεσε. Δεν μπορούμε να αποφύγουμε τα βάρη, ούτε την επίπονη διαδικασία.

Στην ομιλία του ο Γιόζεφ Ακερμαν επαίνεσε την πολιτική διαχείρισης της κρίσης από την Αγκελα Μέρκελ: «Η Γερμανία ανταποκρίνεται στην ευθύνη έναντι της Ευρώπης. Η χώρα έχει αναλάβει μεγάλα οικονομικά ρίσκα και ορθώς υπενθυμίζει συνεχώς τη σχέση μεταξύ οικονομικής βοήθειας και ευθύνης».
Οικονομολόγοι εναντίον, αλλά και υπέρ της Α. Μέρκελ
Λάθος θεωρεί ο οικονομολόγος Χανς-Βέρνερ Ζιν τις αποφάσεις της Σϋνοδου
Εκ διαμέτρου αντίθετη στάση στην πολιτική της Αγκελας Μέρκελ τηρεί ο πρόεδρος του Οικονομικού Ινστιτούτου του Μονάχου IFO Χανς-Βέρνερ Ζιν, ο οποίος αύριο δημοσιεύει επιστολή διαμαρτυρίας κατά των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung. Την επιστολή συνυπογράφουν 172 οικονομολόγοι.

Οι γερμανοί οικονομολόγοι γύρω από τον Χανς-Βέρνερ Ζιν αντιτίθενται κυρίως στην σχεδιαζόμενη ένωση του ευρωπαϊκού τραπεζικού τομέα και σημειώνουν ότι επειδή τα χρέη των τραπεζών είναι τρεις φορές περισσότερα από τα δημόσια ελλείμματα είναι «απαράδεκτο να ζητάμε από φορολογούμενους, συνταξιούχους και αποταμιευτές από χώρες με ισχυρές οικονομίες να εγγυηθούν για το συνολικό χρέος».

Η επιστολή έχει προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις. Τόσο η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ όσο και ο οικονομολόγος Πέτερ Μπόφινγκερ, ένας από τους συμβούλους της καγκελαρίου απορρίπτουν τους ισχυρισμούς του Χανς-Βέρνερ Ζιν. Η καγκελάριος δήλωσε μάλιστα ότι για την Γερμανία «δεν αλλάζει» κάτι μετά τη Σύνοδο Κορυφής: «Το αντικείμενο της σχεδιαζόμενης τραπεζικής ένωσης είναι η καλύτερη εποπτεία και όχι η ανάληψη περαιτέρω εγγυήσεων».

Έχει δίκιο, αλλά χρειαζόμαστε λύσεις…
Στήριξη της επιστολής Ζιν από τον εκπρόσωπο των Σοσιαλδημοκρατών Κάρστεν Σνάιντερ
Από την πλευρά των Σοσιαλδημοκρατών ο εκπρόσωπος Κάρστεν Σνάιντερ τόνισε ωστόσο ότι οι αποφάσεις της Συνόδου αλλάζουν τον χαρακτήρα του Μόνιμου Μηχανισμού Στήριξης ESM τονίζοντας ότι ο μηχανισμός για τη στήριξη κρατών κινδυνεύει να μετατραπεί σε μηχανισμό για τη στήριξη τραπεζών. Προέτρεψε ωστόσο τον οικονομολόγο Χανς-Βέρνερ Ζιν να καταθέσει εναλλακτικές λύσεις για την επιβίωση της νομισματικής ένωσης, η οποία στο κάτω-κάτω συμφέρει τη Γερμανία.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Spiegel Online Γερμανοί οικονομολόγοι εργάζονται σε επιστολή απάντηση, η οποία υπερασπίζεται την πολιτική της Άγκελα Μέρκελ και θα δημοσιευθεί κατά πάσα πιθανότητα την αύριο Παρασκευή.

Süddeutsche Zeitung.de / Spiegel Online / Στέφανος Γεωργακόπουλος
Υπεύθυνος Σύνταξης: Σπύρος Μοσκόβου

No comments: