Sunday, July 1, 2012


ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ ΘΑ ΖΗΤΗΘΟΥΝ ΚΑΙ ΑΠΟ ΙΣΠΑΝΙΑ ΚΑΙ ΙΤΑΛΙΑΕπιμένει η Φινλανδία, διαλλακτικότερη η Αυστρία
30/06/2012
Ο Φιλανδός υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων,
Αλεξάντερ Στουμπ
Ο ασκός του Αιόλου άνοιξε με την εκ μέρους της Ελλάδας αποδοχή της παροχής εγγυήσεων προς την Φινλανδία.

Μετά την προειδοποίηση προς την Κύπρο, προειδοποιήσεις απευθύνει τώρα το Ελσίνκι και προς την Ισπανία και την Ιταλία, σε περίπτωση που προσφύγουν στον μηχανισμό στήριξης.

Ο Φιλανδός υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Αλεξάντερ Στουμπ, δήλωσε πως αυτή η πρόταση αποτελεί μία «μέση οδό» ανάμεσα στην προοπτική να μη δοθεί κανενός είδους βοήθεια στα πιο αδύναμα μέλη της ευρωζώνης και στην πλήρη αμοιβαιοποίηση του χρέους.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον Φιλανδό υπουργό, η πρόταση αυτή αποτελεί επιπλέον μια απάντηση σε όσους υποστηρίζουν ότι κυβερνήσεις όπως η Φινλανδία, η Γερμανία ή η Ολλανδία «συνεχίζουν να λένε μόνο όχι».

Από την πλευρά της πάντως, η Αυστρία, χώρα που τοποθετείται στον γερμανικό άξονα, ζήτησε, δια του καγκελαρίου Φάιμαν, αρχηγού των Αυστριακών Σοσιαλδημοκρατών, δραστικά μέτρα προκειμένου να αποφευχθεί η διάλυση της Ευρωζώνης.

Η Ε.Ε. θα πρέπει να φροντίσει, στα επόμενα βήματά της, να διατεθούν αρκετά μέσα, για να παρέμβει, να προστατεύσει χώρες, για να προστατεύσει τον πληθυσμό από μια διάλυση της Ευρωζώνης, τόνισε χαρακτηριστικά ο Αυστριακός καγκελάριος, σε δηλώσεις του στη δημόσια αυστριακή ραδιοφωνία.

Παράλληλα, υπεραμύνθηκε της έκδοσης ευρωομολόγων, σημειώνοντας πως μπορεί να χρειαστεί χρόνος μέχρι την εισαγωγή τους, αλλά, όπως είπε, αυτά είναι απαραίτητα «εάν θέλουμε να έχουμε σταθερότητα».

Από την πλευρά του, ο Αυστριακός αντικαγκελάριος, υπουργός Εξωτερικών και αρχηγός του συγκυβερνώντος συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, Μίχαελ Σπίντελεγκερ, δήλωσε ότι αναμένει ένα μεγάλο σχέδιο, «ένα μεγάλο άλμα» για το μέλλον της Ευρώπης.

Όπως ανέφερε στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος ο κ. Σπίντελεγκερ, καθοριστικό θα είναι ένα «θετικό μήνυμα» ότι θα εξαλειφθούν τα «κατασκευαστικά λάθη» της Νομισματικής Ένωσης, ενώ σε ό,τι αφορά τα ευρωομόλογα, μόνον μακροπρόθεσμα μπορεί να δεχθεί την έκδοσή τους, καθώς ο ίδιος απορρίπτει, όπως λέει, μια κατανομή των χρεών και ένα είδος «ευρωπαϊκής λέσχης χρεών».
 

No comments: