Wednesday, July 4, 2012

Τα θέματα έχουν ανοίξειΑγώνας δρόμου για να κερδηθεί ο χαμένος χρόνος
Το βράδυ της προσεχούς Κυριακής, με την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση μετά την κοινοβουλευτική διαδικασία των προγραμματικών δηλώσεων και αφού θα έχει ορκιστεί και ο υπουργός των Οικονομικών, θα ξεκινήσει και επισήμως η θητεία του υπουργικού συμβουλίου.

Τα θέματα έχουν ήδη ανοίξει, αν και ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης για την Ελλάδα Χορστ Ράιχενμπαχ δεν κρύβει – το είπε ξεκάθαρα κατά την τοποθέτησή του στο Συνέδριο του Εκόνομιστ – ότι ο δρόμος των μεταρρυθμίσεων θα είναι μακρύς και δύσκολος.

Ήδη, η Ομάδα Δράσης έχει επανέλθει με τις προτάσεις της, ενώ ανοιχτός στο ενδεχόμενο παροχής τεχνικής βοήθειας στην Ελλάδα από την Παγκόσμια Τράπεζα δηλώνει και ο νέος πρόεδρος του διεθνούς χρηματοπιστωτικού ιδρύματος, Τζιμ Γιογκ Κιμ, ο οποίος ανέλαβε προχθές τα καθήκοντά του. 

Αν και όπως είπε πρώτη προτεραιότητά του θα είναι να προστατεύσει τις αναπτυσσόμενες χώρες σε μία «κομβική στιγμή» για την παγκόσμια οικονομία που χάνει γρήγορα τη δυναμική της, ο Τζιμ Γιογκ Κιμ εκτίμησε πως η Τράπεζα θα μπορούσε να βοηθήσει με την εμπειρία και τις γνώσεις της και αναπτυγμένες χώρες που αντιμετωπίζουν διαρθρωτικά προβλήματα.

«Εμείς πηγαίνουμε σε χώρες όταν μας το ζητούν, αλλά αισθάνομαι ότι το είδος της εμπειρογνωμοσύνης που έχουμε, θα μπορούσε να είναι σημαντικό σε πολλές χώρες στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των χωρών υψηλού εισοδήματος. Το προσωπικό μας αισθάνεται ότι έχει τη σχετική εμπειρία που θα μπορούσε να προσθέσει αξία εάν μας ζητηθεί», δήλωσε ο γεννημένος στην Κορέα Αμερικανός πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, προσθέτοντας: «Θα ήμουν ανοικτός στη δυνατότητα βοήθειας στην Ελλάδα».

Ο απελθών πρόεδρος Ρόμπερτ Ζέλικ δεν ήταν υπέρ της ιδέας να εμπλακεί η Παγκόσμια Τράπεζα στην Ελλάδα. Στις 14 Ιουνίου είχε δηλώσει ότι αν η Τράπεζα πήγαινε στην Ελλάδα «ως εποπτεύουσα τις μεταρρυθμίσεις για την ελληνική κυβέρνηση, αυτό μπορεί να μην ήταν τόσο παραγωγικό για την Ελλάδα όσο θα ήταν επιβλαβές για την Τράπεζα».

Μία ιδέα που έχουν συζητήσει στελέχη της τράπεζας είναι να χρηματοδοτήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την παροχή τεχνικών συμβουλών από την Παγκόσμια Τράπεζα στην Ελλάδα. «Δεν συζητούμε για την επένδυση μεγάλων ποσών σε χώρες υψηλού εισοδήματος. Εκεί που πιστεύουμε ότι μπορούμε να προσθέσουμε αξία είναι στην τεχνική υποστήριξη σε κάποια από τα διαρθρωτικά ζητήματα που αντιμετωπίζουν κάποιες χώρες», διευκρίνισε ο Τζιμ Γιογκ Κιμ.

Από την πλευρά του και ο Χ. Ράιχενμπαχ δηλώνει πως ανυπομονεί να συνεργαστεί με τη νέα κυβέρνηση, αν και όλοι θεωρούν πως έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος, για την αναπλήρωση του οποίου απαιτείται αγώνας δρόμου. 

Ήδη έχουν τεθεί οι προτεραιότητες, ενώ η Ομάδα Δράσης θεωρεί πως δύσκολα θα βελτιωθεί η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας αν δεν πληρωθούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του κράτους προς τους ιδιώτες, ώστε να ξεπεραστούν οι δυσκολίες των επιχειρήσεων λόγω έλλειψης πρόσβασης σε χρηματοδότηση. 

Αξίζει να σημειωθεί η επισήμανση του κ. Ράιχενμπαχ ότι τα μέτρα που θα προτείνει τους επόμενους μήνες η Ομάδα Δράσης πρέπει να υλοποιηθούν άμεσα. 

Την ίδια ώρα, ένας άλλος αγώνας δρόμου ξεκινούσε στην Κύπρο, όπου το κλιμάκιο της Τρόικας ξεκίνησε τις επαφές με επισκέψεις στο υπουργείο των Οικονομικών και στην κεντρική τράπεζα.
 

No comments: