Thursday, July 5, 2012


Ειδήσεις

Έλληνες βγάζουν χρήματα ενώ ξένοι βάζουν χρήματα στην Ελλάδα

Νέες ενδιαφέρουσες τάσεις
ΜΕΓΕΘΟΣ ΚΕΙΜΕΝΟΥ 
Γιώργος Μπίστης

Οι ανησυχίες που εκδηλώθηκαν τον τελευταίο καιρό, σχετικά με την πιθανότητα η Ελλάδα να αναγκαστεί να βγει από την Ευρωζώνη, οδήγησε αρκετούς Έλληνες να αποσύρουν τις αποταμιεύσεις τους και να τις τοποθετήσουν σε ξένες αγορές, τις οποίες θεώρησαν ασφαλέστερες. Παράλληλα, πολλοί ξένοι επενδυτές άρχισαν να αγοράζουν ακίνητα στην Ελλάδα τώρα, που λόγω της οικονομικής κρίσης, οι τιμές τους είναι αρκετά πεσμένες.

Στο Τσέλσι, την ακριβότερη συνοικία του Λονδίνου, στην οποία διαμένουν πολλοί Ευρωπαίοι εκατομμυριούχοι, οι πιο νεοφερμένοι είναι εύποροι Έλληνες που ψάχνουν να βρουν ασφαλές καταφύγιο για τα χρήματά τους.

Εντ Μιντ
​​Ο Εντ Μιντ, διευθυντής του κτηματομεσιτικού γραφείου Ντάγκλας εντ Γκόρντον στην Βρετανική πρωτεύουσα, λέει: «Σίγουρα έρχονται εδώ πολύ περισσότεροι Έλληνες από ότι αναμέναμε, από όλη την Ευρώπη και κυρίως από την Ελλάδα».
Κατά τον ίδιο κτηματομεσίτη, οι Έλληνες αγοραστές ως επί το πλείστον ψάχνουν για σπίτια σε καλή κατάσταση και καλή τοποθεσία που να ενοικιάζονται εύκολα. Σύμφωνα με τον Εντ Μιντ:  «Οι αγοραστές αυτοί λένε πως βγάζουνε τα λεφτά τους από την Ελλάδα για ασφάλεια. Συνήθως επενδύουν σε ακίνητο αντί σε Γερμανικά ομόλογα ή σε χρυσό γιατί προτιμούν να έχουν στέγη».

Αρκετοί Έλληνες ομολογούν πως επενδύουν τις οικονομίες τους στο εξωτερικό από φόβο μήπως ζημιώσουν σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από το Ευρώ. Σύμφωνα με υπολογισμούς πάνω από 90 δισεκατομμύρια ευρώ έχουν φύγει από το Ελληνικό τραπεζικό σύστημα από τότε που εκδηλώθηκε η κρίση χρέους, πριν 3 χρόνια.
Αλλά την ίδια ώρα που μερικοί Έλληνες ξεπουλούν, Ρώσοι σπεύδουν να εκμεταλλευτούν τις νέες ευκαιρίες στην Ελλάδα. O Δήμος Κασσάνδρας στην Χαλκιδική έχει ότι καλύτερο προσφέρει ο Ελληνικός τουρισμός, ήλιο, άμμο και υπέροχη θάλασσα. Λόγω της κρίσης, οι τιμές των ακινήτων εκεί έχουν πέσει κάπου 30% κι αυτό προσελκύει το ενδιαφέρον ξένων που ψάχνουν για ευκαιρίες.
Γιάννης Ρεβύθης
​​
Ας δούμε όμως καλύτερα τι λέει γι αυτό ο Γιάννης Ρεβύθης, που είναι και ο νέος Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μεσιτών Ελλάδας. Κατά την έκφρασή του: «Μπορούμε να πούμε ότι έχουμε μια αύξηση της ζήτησης τουλάχιστον 200 τα εκατό από Ρώσους ενδιαφερόμενους αγοραστές και αυτό βέβαια στην πραγματικότητα το δείχνει και η προσέλκυση τουριστικών καταλυμάτων κατά 100 τα εκατό, από ότι μας πληροφορούν οι ταξιδιωτικοί πράκτορες, από την Ρωσία».

Ο κ. Ρεβύθης πρόσθεσε πως ενώ παραδοσιακά οι ξένοι αγοραστές ακινήτων έρχονταν στην Ελλάδα από την Δυτική Ευρώπη, τώρα που η κρίση απλώνεται στην Ευρωζώνη, το πιο μεγάλο ενδιαφέρον για ελληνικά ακίνητα εκδηλώνεται από αγοραστές με ρούβλια.

Κωνσταντίνος Πετρίδης
​​Η Ελλάδα και η Ρωσία έχουν πολύχρονη φιλία. Ορισμένοι Έλληνες ευελπιστούν πως οι Ρώσοι αγοραστές θα βοηθήσουν τις κοινότητές τους να ανακάμψουν από την βαθειά οικονομική κρίση. Ο Κωνσταντίνος Πετρίδης είναι διευθυντής του Κτηματομεσιτικού Γραφείου Μουζενίδη.  Απαντώντας σε ερώτηση για το κατά πόσον εκτιμά ότι το ενδιαφέρον που βρίσκει να εκδηλώνουν τώρα Ρώσοι για ελληνικά ακίνητα, είναι μια προσωρινή τάση ή θα συνεχιστεί, ο κ. Πετρίδης μας είπε:  «Με αυτά τα γεγονότα που έχουμε αυτή την στιγμή στην Ελλάδα είναι λίγο δύσκολο να πούμε αν θα υπάρξει συνέχεια ή όχι. Αλλά σίγουρα υπάρχει μια θέληση, μια θέληση από τους Ρώσους να επενδύσουνε στην Ελλάδα, γιατί την βλέπουνε σαν μια φιλική χώρα, βλέποντας και την ορθοδοξία που υπάρχει, την φιλία και την φιλοξενία από τους Έλληνες».

Στην Ελλάδα λοιπόν, η κρίση χρέους από την μια ωθεί πολλούς να κρύψουνε τις αποταμιεύσεις τους και από την άλλη προσφέρει, τουλάχιστον σε άτομα που έχουν κάποια αγοραστική δύναμη, πολλές καινούργιες ευκαιρίες.

Τις συνεντεύξεις του ρεπορτάζ αυτού πήρε ο ανταποκριτής της Φωνής της Αμερικής στο Λονδίνο Χένρι Ρίτζγουελ, ο οποίος ταξίδεψε πρόσφατα στην Ελλάδα για να καλύψει τις εκλογές της 17ης Ιουνίου. From VOA

No comments: