Monday, February 4, 2013

ΟΚΤΩ ΟΡΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ «ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ»«ΑΠΟΛΟΓΙΑ» ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΙΣ ΣΥΝΙΣΤΩΣΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΤΑΞΙΔΙΑ ΣΕ ΒΕΡΟΛΙΝΟ ΚΑΙ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ
04/02/2013
Σε… απολογία του προς τις συνιστώσες όσον αφορά στα ταξίδια και τις επαφές του στο Βερολίνο και στην Ουάσιγκτον, μετέτρεψε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας την ομιλία του στην Κ.Ε του κομματικού σχηματισμού, το περασμένο Σάββατο. 

Ο κ. Τσίπρας, αφού ζήτησε για άλλη μια φορά την άμεση διακοπή της εφαρμογής του Μνημονίου, όψιμα έθεσε και το θέμα της παραδοχής του «λάθους» όσον αφορά στον πολλαπλασιαστή της ύφεσης εκ μέρους του ΔΝΤ, καλώντας την κυβέρνηση να θέσει το θέμα στους δανειστές. 

Παράλληλα, δήλωσε πως στις επαφές του στο στρατηγείο του ΔΝΤ έθεσε θέμα άμεσης διακοπής του προγράμματος, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση της κυβέρνησης.
 
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ υπερασπίστηκε πλήρως την επιλογή του να πραγματοποιήσει τα ταξίδια και τις επαφές στη Γερμανία και τις ΗΠΑ, τονίζοντας ότι στις συναντήσεις, που είχε και στις δύο χώρες, έθεσε θέματα που καμία ελληνική κυβέρνηση δεν έχει θέσει, όπως το ζήτημα των πολεμικών επανορθώσεων από τη Γερμανία και την άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, και σειρά ακόμη θεμάτων για την οικονομία και τις διεθνείς σχέσεις της χώρας. 

Απευθυνόμενος στα μέλη της Κ.Ε., ο κ. Τσίπρας διερωτήθηκε:
 
«Πράξαμε ορθά ή λάθος που διεκδικήσαμε και βρήκαμε συμμάχους της Ελλάδας και του λαού μας σε χώρες σημαντικές των G20, στη Βραζιλία και στην Αργεντινή; 

Πράξαμε ορθά ή λάθος που θέσαμε στη Γερμανική κυβέρνηση θέμα Κατοχικού Δανείου και ΖΙΜΕΝΣ; 

Πράξαμε ορθά ή λάθος που θέσαμε στο ΔΝΤ θέμα άμεσης διακοπής του προγράμματος και κουρέματος του χρέους, μετά τη δημόσια παραδοχή του λάθους από πλευράς τους; 

Πράξαμε ορθά ή λάθος, που θέσαμε στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ, θέμα κυριαρχικού δικαιώματος της χώρας στον καθορισμό της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και στην αξιοποίηση του ενεργειακού μας πλούτου;» 

Την ίδια ώρα, με κείμενο η Αριστερή Πλατφόρμα υπέβαλε σχέδιο απόφασης, προκειμένου αυτό να ενσωματωθεί στο τελικό κείμενο που θα υιοθετούσε η Κ.Ε., σύμφωνα με το οποίο, 
«η συγκρότηση των πολιτικών οργάνων και η τακτική και έκτακτη λειτουργία τους διήρκεσε πολύ περισσότερο χρόνο από ό,τι έπρεπε. Αποτέλεσμα είναι να μην έχει εμπεδωθεί ως αυτόματη λειτουργία η σχέση πολιτικού κέντρου - Τμημάτων επεξεργασίας - οργανώσεων. Επικοινωνιακά δεν ήταν λίγες οι φορές που αμυνόμαστε αν και έχουμε ισχυρά χαρτιά επίθεσης». 

Η Αριστερή Πλατφόρμα υπέβαλε οκτώ προτάσεις, που περιλαμβάνουν σαφείς αιχμές κατά της ηγεσίας, αλλά και κριτική για τα τελευταία ταξίδια του κ. Τσίπρα στο εξωτερικό: 
 
«Εξαιρετικά σημαντικές πρωτοβουλίες και κινήσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ του προηγούμενου διαστήματος, ανεξαρτήτως της ορθότητας τους ή όχι, ελήφθησαν χωρίς να έχουν συζητηθεί ούτε καν ενημερωθεί, τα συλλογικά δημοκρατικά εκλεγμένα όργανα του κόμματος (ΚΕ, Γραμματεία, 9-μελές)», αναφέρεται χαρακτηριστικά. 
 
Και για τα ταξίδια στο εξωτερικό
 
«Η Κ.Ε. θα αποτιμήσει αναλυτικότερα τα αποτελέσματα των συναντήσεων της αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ με τον Σόιμπλε στη Γερμανία και το ΔΝΤ και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στη Νέα Υόρκη, ενώ η πλειοψηφία των μελών της εξέφρασε κριτικές επιφυλάξεις για τη χρησιμότητα όλων ή κάποιων απ' αυτές και κυρίως αντιρρήσεις για ουσιώδεις πλευρές των αποτελεσμάτων και του περιεχομένου τους».
 
Παράλληλα, αναφέρεται πως ο «ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ στον αγώνα του για μια προοδευτική διέξοδο και εναλλακτική λύση στη χώρα δεν θεωρεί ότι μπορεί να βρει στήριξη ή ακόμα και ανοχή από τις δυνάμεις που ηγούνται σήμερα σε επίπεδο ΕΕ και Γερμανίας ή ΔΝΤ και ΗΠΑ. Οι όποιες αντιθέσεις και διαφορές ανάμεσα στα ιμπεριαλιστικά κέντρα στις δύο πλευρές του Ατλαντικού δεν έχουν σχέση με επιλογές που αφορούν νέους προοδευτικούς ορίζοντες για τους λαούς, απέναντι στους οποίους είναι εξίσου εχθρικές και διατηρούν αμείλικτο μέτωπο για την ακύρωσή τους». 

Η Αριστερή Πλατφόρμα επαναφέρει και θέμα ευρώ: 

 «Όσο η κυβέρνηση και οι κυρίαρχοι κύκλοι στην ΕΕ, διατείνονται σε όλους τους τόνους ότι απομάκρυναν, χάριν της σιδερένιας υπακοής στη μνημονιακή ορθοδοξία, την οποιαδήποτε πιθανότητα εξόδου της χώρας μας από το ευρώ, τόσο συνδέουν αυτήν την περαιτέρω παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη με τη συνέχιση της απαρέγκλιτης εφαρμογής των μνημονιακών κατευθύνσεων και των σκληρών νεοφιλελεύθερων αναδιαρθρώσεων. 
 
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για άλλη μια φορά υπογραμμίζει ότι δεν αποδέχθηκε ούτε πρόκειται να αποδεχθεί εκβιασμούς και εκβιαστικά διλήμματα στην εφαρμογή των δεσμεύσεών του και ότι η αντιμνημονιακή προοδευτική του πρόταση δεν έχει όρια και περιορισμούς στην τήρησή της και είναι πάνω και πέρα από οποιεσδήποτε απειλές και καταστροφολογίες, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που αφορούν τη θέση και παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη». 

Τέλος, η Αριστερή Πλατφόρμα επιμένει και στην κατάργηση του μνημονίου και στην κατάργηση των εφαρμοστικών του νόμων (δηλαδή της δανειακής σύμβασης), αποκαλώντας «απαράδεκτες» τις δανειακές συμβάσεις (τις οποίες ο κ. Τσίπρας είπε ότι δεν θα σχίσει), καθώς «η επαναδιαπραγμάτευση των δανειακών συμβάσεων δεν μπορεί να συμπεριλαμβάνει την επαναδιαπραγμάτευση των επαχθών όρων τους (αγγλικό δίκαιο, άρση ασυλίας κλπ), που είναι λεόντειοι και υποθηκεύουν τη χώρα».

Πολιτική απόφαση: Ναι μεν, αλλά...

Πάντως, η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ ενέκρινε τελικά με μεγάλη πλειοψηφία την πολιτική απόφαση, καταψηφίζοντας ταυτόχρονα τέσσερις τροπολογίες που έθεσε σε ψηφοφορία η Αριστερή Πλατφόρμα. 

Στον πυρήνα της πολιτικής απόφασης βρίσκονται οι θέσεις του κόμματος για την ακύρωση του Μνημονίου, την επιτάχυνση των εσωκομματικών διαδικασιών προς την κατεύθυνση ενοποίησης του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και την αντιμετώπιση της προπαγάνδας της ΝΔ. 

Στο ίδιο κείμενο επισημαίνεται η θέση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλ. Τσίπρας θα συνεχίσουν την προσπάθεια διεθνοποίησης των προβλημάτων της χώρας που προκλήθηκαν από τους όρους των δανειακών συμβάσεων και τα Μνημόνια, με την διευκρίνιση ότι οι επισκέψεις του κ. Τσίπρα στο εξωτερικό θα πρέπει να τύχουν καλύτερης προετοιμασίας.

Σε πολιτικό επίπεδο, ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει την καμπάνια του για την πραγματοποίηση ευρωπαϊκής διάσκεψης για το πρόβλημα του χρέους, όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά όλων των χωρών του ευρωπαϊκού νότου, ενώ θα ενισχυθεί η πολιτική του κόμματος στο πολιτικό και επικοινωνιακό επίπεδο, μετά και την παραδοχή του λάθους στο ελληνικό πρόγραμμα από το ΔΝΤ. 

No comments: