Σκούρα τα πράγματα για χώρα και κυβέρνηση
Από το δόξα τω Θεώ στο βοήθεια Παναγιά, πάει αυτή η κυβέρνηση και η χώρα ολόκληρη. Εκεί που πιστεύαμε ότι κάτι πάει να γίνει, ότι μπαίνει στην τελική ευθεία το ελληνικό ζήτημα, να ’σου μερικές «φάπες» για να μας επαναφέρουν στη θέση μας. Κι από τις ελπίδες για οριστική λύση, έστω και με επώδυνες αλλαγές, ξαναμπαίνουμε στο βαθύ τούνελ από το οποίο δε φαίνεται φως στο βάθος.
Μια σειρά από γεγονότα και δηλώσεις της Πέμπτης μάζεψαν ξανά μαύρα σύννεφα πάνω από την Ελλάδα και δυστυχώς επαναφέρουν τα σενάρια χρεοκοπίας που θα κάνουν ακόμη πιο δυστυχισμένους και φτωχούς τους Έλληνες απ’ ότι σήμερα.
Την αρχή έκανε ο Ντράγκι ο οποίος, αν και τόσο καιρό εμφανιζόταν μετριοπαθής είπε ότι δεν υπάρχει άλλος χρόνος για την Ελλάδα και πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να γίνει δεκτό αίτημα για μακροπρόθεσμο χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής των ομολόγων που έχει η ΕΚΤ.
Ακόμη χειρότερα ήταν τα μαντάτα από το ΔΝΤ το οποίο εμμέσως απείλησε ότι αν υπάρξει σύγκρουση μεταξύ ΕΚΤ, Κομισιόν και του Ταμείου τότε αυτό θα φρενάρει το ποσό που του αναλογεί από τη δόση των 31,5 δις ευρώ.
Την προηγούμενη εβδομάδα η Λαγκάρντ είχε ζητήσει από την Ευρώπη να κουρέψει τα ομόλογα που έχει έτσι ώστε το χρέος να καταστεί βιώσιμο, δηλαδή κάτω από το 120% του ΑΕΠ. Κάτι τέτοιο είναι αδύνατο στην παρούσα φάση, οπότε το ΔΝΤ δεν αποκλείεται να φύγει από το παιχνίδι. Κάτι που άλλωστε ίσως επιθυμούν και οι Γερμανοί, αφήνοντας όμως ξεκρέμαστους τους Έλληνες.
Αν λοιπόν στο Γιούργκρουπ τη Δευτέρα και στη Σύνοδο Κορυφής στις 18 Οκτωβρίου η Ελλάδα δεν έχει να παρουσιάσει την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων τότε δεν αποκλείεται το ΔΝΤ να αποχωρήσει, διαλύοντας το σύστημα.
Σε δύσκολη κατάσταση έφερε την Ελλάδα και ο Σόιμπλε ο οποίος είπε ότι η μόνη χώρα που δεν έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις είναι η Ελλάδα.
Ήρθαν και 42 ευρωβουλευτές του γερμανικού κυβερνητικού συνασπισμού για να ολοκληρώσουν το ανάθεμα στην Ελλάδα. Οι ευρωβουλευτές εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην πολιτική της Μέρκελ λέγοντας ουσιαστικά ότι δεν μπορεί να γίνονται τα πάντα για να διατηρηθεί η Ελλάδα πάση θυσία στην Ευρωζώνη.
Τα λαθη
Η κυβέρνηση Σαμαρά ξεκίνησε με ένα και μοναδικό μότο: Πρώτα να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία της Ελλάδας και μετά ζητάμε διαπραγμάτευση του Μνημονίου. Μπράβο είπε ο κόσμος, ας κάνουμε υπομονή, κάτι θα ξέρουν. Και πράγματι, το κλίμα άλλαξε κάπως με το ταξίδι του Σαμαρά στην Ευρώπη αλλά και με τις επαφές του Στουρνάρα με τους ομολόγους του.
Όμως, αλλαγή του κλίματος μόνο στις εφημερίδες και λίγο στις αγορές δε συνιστά και αποκατάσταση της αξιοπιστίας. Κι αυτό το λέμε διότι τις τελευταίες ημέρες ζούμε το έργο «κλείνει δεν κλείνει το πακέτο». Αν πράγματι είχε αποκατασταθεί η αξιοπιστία γιατί να μη μας εμπιστεύονταν οι ξένοι όταν τους λέμε ότι θα υλοποιήσουμε όλες τις δεσμεύσεις μας;
Ο Τόμσεν όταν σηκώνει μπαϊράκι για μέτρα 2 και 3 δις ευρώ δεν το κάνει γιατί μας μισεί. Δεν είναι προσωπικό το ζήτημα. Παίρνει εντολές για να κάνει ό,τι κάνει. Από τη Λαγκάρντ, τη Μέρκελ και τους υπόλοιπους. Άρα για ποια “αποκατάσταση της αξιοπιστίας” μιλάμε;
Βρισκόμαστε σήμερα στη δυσάρεστη θέση να μην μπορούμε να κλείσουμε συνολικά το πακέτο και να ελπίζουμε να κλείσουν τα μέτρα μόνο για το 2013. Υπό αυτές τις συνθήκες, όλο το χρονοδιάγραμμα τινάζεται στον αέρα και υπάρχει σοβαρός κίνδυνος το θέμα της Ελλάδας να μη συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής της 18ης Νοεμβρίου, αλλά να πάει σε άλλη έκτακτη σύνοδο το Νοέμβριο ή τον Δεκέμβριο.
Χωρίς ψηφισμένα από τη Βουλή μέτρα οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν συζητούν τίποτε για την Ελλάδα, επομένως, δόση γιοκ, επιμήκυνση γιοκ και το κυριότερο επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου με νέο κούρεμα του χρέους γιοκ.
Η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με τον εξής κίνδυνο. Τα μέτρα κάποια στιγμή να κλειδώσουν αλλά να πάνε προς ψήφιση στη Βουλή μετά τη Σύνοδο της 18ης Οκτωβρίου. Και αναρωτηθείτε: Χωρίς καμιά ουσιαστική δέσμευση από τους ξένους, χωρίς καν να έχει συζητηθεί το ελληνικό πρόβλημα, πόσοι βουλευτές θα πειστούν να ψηφίσουν τα μέτρα, την ώρα μάλιστα που θα βράζει και η κοινωνία; Δεν τίθεται άμεσα κίνδυνος να καταρρεύσει η κυβέρνηση;
Από την άλλη, χωρίς τη δόση των 31,5 δις ευρώ δε θα γίνει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ούτε θα δοθούν χρήματα για τις οφειλές του δημοσίου που ήδη έχουν φτάσει τα 8 δις. Σε περίπτωση «ατυχήματος» , αν δηλαδή σκάσουν μία – δύο επιχειρήσεις χωρίς τη ρευστότητα των τραπεζών είναι θέμα χρόνου να καταρρεύσει το σύστημα, όπως γράφαμε και σε προηγούμενη ανάρτηση.
Τα πάντα, λοιπόν, βρίσκονται στην κόψη του ξυραφιού. Και το συμπέρασμα που εξάγεται από τις μέχρι τώρα κινήσεις της κυβέρνησης είναι ότι υπάρχει πήρες αδιέξοδο παντού. Ούτε επανάκτηση της αξιοπιστίας έχουμε, ούτε επαναδιαπραγμάτευση έχουμε, ούτε δόση που έπρεπε να έχουμε πάρει από το καλοκαίρι, έχουμε. Και φυσικά ούτε καμιά δέσμευση των ξένων ότι η Ελλάδα τελικά δε θα αποφύγει τη χρεοκοπία.
Την ίδια στιγμή το καζάνι που βράζει και λέγεται ελληνική κοινωνία, αρχίζει να ξεχειλίζει, όπως δείχνουν τα χθεσινά γεγονότα.
Καιρός λοιπόν για τον Α. Σαμαρά, να αλλάξει πορεία. Διαφορετικά οδηγείται στην καταστροφή και θα είναι κρίμα για έναν ηγέτη που τόσες ελπίδες γέννησε, αλλά και τόσες δυνατότητες διαθέτει. antinews
This entry was posted in Επισημαίνουμε. Bookmark the permalink.
No comments:
Post a Comment