Thursday, February 7, 2013

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2014-2020ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: ΜΗ ΘΥΣΙΑΣΕΤΕ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΕΕ
07/02/2013

Τα κράτη μέλη δεν πρέπει να χρησιμοποιήσουν την οικονομική κρίση ως πρόσχημα για την εφαρμογή μιας πολιτικής λιτότητας στην ΕΕ μέχρι το 2020 προειδοποίησαν οι ευρωβουλευτές στη χθεσινή τους συζήτηση με τον πρόεδρο της Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και την υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ιρλανδίας Λουσίντα Κράιτον.

Ενόψει της συνόδου κορυφής στις 7- 8 Φεβρουαρίου, οι ευρωβουλευτές προέτρεψαν τους αρχηγούς των κρατών και κυβερνήσεων που θα συναντηθούν αυτήν την εβδομάδα στις Βρυξέλλες να συμφωνήσουν επί ενός ευρωπαϊκού προϋπολογισμού για την περίοδο 2014-2020 που θα τους επιτρέψει να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους, αλλά και θα παράσχει ευελιξία για την αντιμετώπιση απροσδόκητων γεγονότων. 

Ο μακροπρόθεσμος προϋπολογισμός της ΕΕ δεν μπορεί να υιοθετηθεί χωρίς την έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Αρκετοί ευρωβουλευτές επέκριναν τις κυβερνήσεις των κρατών μελών για την προσπάθειά τους να μειώσουν τα ποσά που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χωρίς να λάβουν υπόψη τους τις πιθανές συνέπειες.

Οι δηλώσεις Μπαρόζο
Από την πλευρά του, ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο απηύθυνε έκκληση στους επικεφαλής των κρατών-μελών να γεφυρώσουν τις διαφορές τους προκειμένου να προκύψει πολιτική συμφωνία για τον προϋπολογισμό.

Ο κ. Μπαρόζο μίλησε για την ανεργία που πλήττει τους νέους της Ένωσης, καλώντας τους ηγέτες των χωρών μελών «να μη χάσουν την ευκαιρία να χρησιμοποιήσουν τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό για την καταπολέμηση της ανεργίας. 

Η ΕΕ κινδυνεύει να παρουσιάσει έλλειμμα στον προϋπολογισμό της

Πολλοί ευρωβουλευτές εξέφρασαν την ανησυχία τους για τις προτάσεις να δημιουργηθεί ένα σημαντικό χάσμα μεταξύ των αναλήψεων υποχρεώσεων του προϋπολογισμού (νομικές δεσμεύσεις της ΕΕ) και των πληρωμών (εξόφληση και πλήρωση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει).

Ο πρόεδρος του ΕΚ Μάρτιν Σουλτς δήλωσε ότι δεν θα υπογράψει οποιαδήποτε απόφαση για προϋπολογισμό που οδηγεί σε έλλειμμα. 

«Εγώ δεν θα το κάνω. Ακόμη και αν το Κοινοβούλιο μου πει να το κάνω, εγώ δεν θα το κάνω, γιατί είναι μια παράνομη απόφαση. Οι συνθήκες μας δεσμεύουν να έχουμε ισορροπημένους προϋπολογισμούς χωρίς ελλείμματα» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η σύνοδος κορυφής είναι η αρχή και όχι το τέλος της διαδικασίας
«Μία ενδεχόμενη συμφωνία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν θα αποτελέσει τετελεσμένο γεγονός. Θα ακολουθήσουν στη συνέχεια εντατικές διαπραγματεύσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η σύνοδος κορυφής είναι η αρχή και όχι το τέλος, της διαδικασίας», κατέληξε η Ιρλανδή υπουργός.        elzoni.gr

No comments: