Thursday, February 21, 2013

ΕΠΙΤΕΥΓΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΔΥΝΑΜΙΕΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗΣΑλλαγή κλίματος μετ’ εμποδίων εντός και εκτός συνόρων
21/02/2013
Για μεταστροφή του κλίματος υπέρ της Ελλάδας, λόγω των αποτελεσμάτων του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, μίλησε η Επίτροπος Μαρία Δαμανάκη, κατά την ενημέρωση της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλή. 

Η κ. Δαμανάκη υποστήριξε ότι «η ανταγωνιστικότητα δεν μπορεί να συνδέεται μονομερώς με μειώσεις μισθών και μάλιστα με τη μείωση του κατώτερου μισθού» και εκτίμησε ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να διαπραγματευτεί με καλύτερους όρους τη μείωση του χρέους, το φθινόπωρο με την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος». 

Αναφερόμενη στις διαφορές Βορρά και Νότου, η κ. Δαμανάκη είπε ότι η διατήρηση αδρανών πλεονασμάτων σε πλούσιες χώρες, δημιουργεί πρόβλημα στις υπόλοιπες και συνεπώς «τα πλεονάσματα πρέπει να διοχετεύονται στον Νότο με τη μορφή εξωτερικής ζήτησης ή αλλιώς να επενδύονται στις πιο αδύναμες οικονομίες, ώστε να βελτιώνεται συνολικά η ανταγωνιστικότητα της ΕΕ». 

Όπως είπε, ο μόνος εφικτός, αλλά πολιτικά δύσκολος δρόμος για να γεφυρωθεί το χάσμα, είναι η μεταφορά πόρων εντός της Ένωσης, από τον Βορρά στον Νότο (πχ ευρωομόλογα, άφεση χρέους κλπ) προσθέτοντας ότι «αυτό είναι το νέο deal για την Ευρώπη το οποίο πρέπει να εξετάσουμε: δημοσιονομική αλληλεγγύη έναντι δημοσιονομικής υπευθυνότητας». 

«Είμαστε πρόθυμοι να προχωρήσουμε παρακάτω; Είμαστε έτοιμοι για τη Δημοσιονομική Ένωση, την Οικονομική Ένωση και τέλος την Πολιτική Ένωση; Η γνώμη μου είναι σαφής. Αυτός είναι ο μονόδρομος επιβίωσης του ευρωπαϊκού οικοδομήματος», είπε η Επίτροπος. 

Αναφερόμενη ειδικότερα στο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής της Ελλάδας, μετέφερε στην επιτροπή της Βουλής τη σοβαρή μεταστροφή του κλίματος υπέρ της χώρας μας. 

Όπως είπε, τα απτά δημοσιονομικά αποτελέσματα έχουν βελτιώσει τη σχέση μας με τους εταίρους- δανειστές μας, ειδικά με τους φορολογούμενους πολίτες τους. Στο σημείο αυτό επισήμανε ότι το ταμειακό πρωτογενές 

Πάντως, υποστήριξε ότι οι επόμενοι μήνες θα είναι πολύ δύσκολοι για την Ελλάδα με την ανεργία να πλησιάζει το 30% και τις περικοπές μισθών να δείχνουν τις σκληρές συνέπειές τους. 

«Η Κομισιόν επιμένει ότι το βάρος πρέπει να πέσει στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις -κυρίως του Δημοσίου- όπου οι καθυστερήσεις είναι ασυγχώρητες, στην είσπραξη εσόδων από αποκρατικοποιήσεις», είπε η επίτροπος και ειδικά για τα φορολογικά έσοδα υπογράμμισε ότι απαιτείται αναδιοργάνωση των φορολογικών υπηρεσιών, αλλά ταυτόχρονα και μείωση ορισμένων φορολογικών συντελεστών, όπως ο ΦΠΑ στην εστίαση. 

Για το Χαρτοφυλάκιο Θάλασσας και Αλιείας, η επίτροπος επισήμανε ότι η απορρόφηση των πόρων του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας 2007- 2013 ήταν 50%, στο τέλος του 2012. «Το ποσοστό αυτό δεν είναι ικανοποιητικό», επισήμανε η κ. Δαμανάκη και αιτία είναι οι διαδοχικές διοικητικές αλλαγές ανάμεσα σε διαφορετικά υπουργεία. Όπως είπε, «θα πρέπει κάποιος να αναλάβει την πολιτική και διοικητική ευθύνη να "τρέξει" την αλιεία, να απλοποιηθούν οι διαδικασίες, να αξιοποιηθούν καινοτόμες ιδέες και νεωτεριστικές δράσεις».            elzoni.gr
   

No comments: