Friday, February 15, 2013


ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΩΝ ΟΥΡΑΛΙΩΝ

«Βροχή» μετεωριτών στη Ρωσία - Τουλάχιστον 500 τραυματίες

Τραυματίες και ζημιές άφησε πίσω της η «βροχή» μετεωριτών που έπληξε σήμερα την περιοχή των Ουραλίων, όπως ανακοίνωσε το τοπικό γραφείο του ρωσικού υπουργείου Εσωτερικών, σύμφωνα με το πρακτορείο Ιντερφαξ. Οι επιστήμονες δεν συνδέουν την πτώση του μετεωρίτη στη Ρωσία με τον αστεροειδή που αναμένεται να περάσει σήμερα σε πολύ κοντινή απόσταση από τη Γη.

«Βροχή» μετεωριτών στη Ρωσία - Τουλάχιστον 500 τραυματίες
Σύμφωνα με τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, οι τραυματίες ανέρχονται στους 500 με τους περισσότερους να φέρουν εκδορές από τα θραύσματα τζαμιών, κάποιοι ωστόσο έχουν τραυματιστεί στο κεφάλι, ενώ αρκετοί χρειάστηκαν νοσοκομειακή περίθαλψη.


Περίπου στις 09.20 το πρωί (τοπική ώρα), μία μεγάλη πύρινη μπάλα διέσχισε τον ουρανό πάνω από το Γεκατέρινμπουργκ, ακολουθούμενη από ηχηρές εκρήξεις. Περισσότερο από τη βροχή των μετεωριτών επλήγη η πόλη Τσέλιαμπινσκ, στην περιοχή των Ουραλίων Ορέων.
«Σημειώθηκε βροχή μετεωριτών, χωρίς να πέσουν κομμάτια τους στη Γη. Ένας μετεωρίτης εξερράγη πάνω από την περιοχή του Τσέλιαμπινσκ. Από το ωστικό κύμα έσπασαν τα τζάμια σε πολλές περιοχές», δήλωσε εκπρόσωπος του τοπικού υπουργείου Εκτάκτων Αναγκών στο πρακτορείο Ιντερφαξ.
«Βροχή» μετεωριτών στη Ρωσία - Τουλάχιστον 500 τραυματίες
Ο κυβερνήτης του Τσέλιαμπινσκ ανακοίνωσε ότι ο μετεωρίτης πιθανότατα έχει προσγειωθεί σε λίμνη κοντά στη γειτονική πόλη, Τσέμπαρκουλ.
Οι κάτοικοι της περιοχής Τσέλιαμπινσκ έκαναν λόγο για δόνηση του εδάφους, σπασμένα παράθυρα, ενώ άρχισαν να χτυπούν οι συναγερμοί από τα αυτοκίνητα κατά τη διάρκεια της πτώσης των μετεωριτών.
«Είδαμε μία μεγάλη δέσμη φωτός, βγήκαμε έξω για να δούμε τι ήταν και ακούσαμε έναν εκκωφαντικό θόρυβο. Επικράτησε πανικός. Ο κόσμος δεν είχε ιδέα περί τίνος επρόκειτο. Πήγαιναν ο ένας στο σπίτι του άλλου για να ελέγξουν αν όλοι είναι εντάξει», δήλωσε στο Associated Press κάτοικος της πόλης.
«Βροχή» μετεωριτών στη Ρωσία - Τουλάχιστον 500 τραυματίες
Αλλος αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε στο Reuters ότι μία μεγάλη έκρηξη ακούστηκε και δονήσεις έγιναν αισθητές σε κτήριο 19 ορόφων στο κέντρο της πόλης.
Βίντεο που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο έδειχνα παιδιά να ουρλιάζουν σε σχολείο της πόλης, όπου οι διάδρομοι είχαν γεμίσει σπασμένα τζάμια.
Εκατοντάδες διασώστες έσπευσαν στην περιοχή για να βοηθήσουν τους τραυματίες, σύμφωνα με το Υπουργείο Εκτάτων Αναγκών.
Η περιοχή του Τσέλιαμπινσκ, περίπου 1.500 χιλιόμετρα ανατολικά της Μόσχας, φιλοξενεί πολλά εργοστάσια, ένα πυρηνικό εργοστάσιο και το κέντρο εναπόθεσης πυρηνικών αποβλήτων Mayak.
«Βροχή» μετεωριτών στη Ρωσία - Τουλάχιστον 500 τραυματίες
Τέτοιες πτώσεις μετεωριτών είναι σπάνιο φαινόμενο, ωστόσο ένας πιστεύεται ότι είχε χτυπήσει τη Σιβηρία το 1908, ισοπεδώνοντας μία έκταση μεγαλύτερη των 2.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων.
Αστεροειδής θα περάσει «ξυστά» από τη Γη
Εν τω μεταξύ, πολύ κοντά από τη Γη αναμένεται να περάσει σήμερα ένας αστεροειδής, μεγέθους περίπου μισού ποδοσφαιρικού γηπέδου, ο οποίος θα είναι ορατός από την ανατολική Ευρώπη, την Ασία και την Αυστραλία.
Η ονομασία του αστεροειδούς είναι 2012 DA14, αφού ανακαλύφθηκε πέρυσι από Ισπανούς αστρονόμους στο παρατηρητήριο Λα Σάγκρα και έχει διάμετρο περίπου 45 μέτρα.
Ο αστεροειδής είναι αρκετά μεγάλος ώστε θα μπορούσε να καταστρέψει μια ολόκληρη πόλη εάν προσέκρουε στη Γη, κάτι που οι επιστήμονες της NASA έχουν αποκλείσει.
Ο DA14 πρόκειται να περάσει σε απόσταση περίπου 27.650 χιλιομέτρων από τη Γη, ενώ θα είναι ορατός με τη βοήθεια μικρού τηλεσκοπίου, σε ένα μεγάλο μέρος του ανατολικού ημισφαιρίου, δήλωσαν επιστήμονες της NASA.
Ο αστεροειδής κινείται με 7,8 χιλιόμετρα ανά δευτερόλεπτο και σύμφωνα με τους αστρονόμους είναι ένας από τους μεγαλύτερους που θα έχουν περάσει τόσο κοντά από τον πλανήτη μας. Αποτελεί, επίσης, ένα από τα αντικείμενα που θα περάσουν τόσο κοντά από τη Γη μέσα στον επόμενο αιώνα.
Δεν συνδέονται τα δύο φαινόμενα
Οι επιστήμονες απέρριψαν τους ισχυρσιμούς ότι υπάρχει σύνδεση του φαινομένου στα Ουράλια με την επικείμενη διέλευση του αστεροειδούς 2012 DA14, σε πολύ κοντινή απόσταση από τη Γη.
Ο καθηγητής Άλαν Φίτζιμονς του Κέντρου Αστροφυσικών Ερευνών του Πανεπιστημίου του Μπέλφαστ, τόνισε ότι δεν υπάρχει η παραμικρή σύνδεση των δύο φαινομένων.
«Ενας λόγος είναι ότι ο αστεροειδής πλησιάζει τη Γη από το νότο, ενώ ο μετεωρίτης χτύπησε το βόρειο ημισφαίριο», δήλωσε ο καθηγητής στο BBC.                                EΘΝΟΣ

No comments: