Saturday, February 2, 2013

ΕΣΟΔΑ ΥΨΟΥΣ 35 ΔΙΣ ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΦΟΡΟ ΤΟΜΠΙΝΧρυσοφόρος… φόρος
02/02/2013

Το καθόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 30 με 35 δις ευρώ ετησίως μπορεί να αποφέρει ο φόρος επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών. 

Ο φόρος Τόμπιν έχει εγκριθεί από έντεκα ευρωπαϊκές χώρες, μπορεί να αποφέρει 30 με 35 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως, ενώ σύμφωνα με τους Φαϊνάνσιαλ Τάιμς, εφημερίδα που είχε πρόσβαση στο προσχέδιο της πρότασης, την οποία αναμένεται να κάνει σύντομα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και η οποία αναφέρει με λεπτομέρεια τις παραμέτρους του συγκεκριμένου φόρου, το ποσό θα ήταν πολύ μεγαλύτερο αν συμμετείχαν όλοι. 

Μέχρι πρότινος υπολογιζόταν ότι ο φόρος αυτός θα απέφερε 57 δισεκατομμύρια ευρώ, αν συμμετείχαν στο σχέδιο αυτό και οι 27 χώρες μέλη της ΕΕ. 

Ο φόρος επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών έλαβε στις 22 Ιανουαρίου την έγκριση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εφαρμογή του από 11 κράτη μέλη. Αυτά είναι η Γαλλία, η Γερμανία, το Βέλγιο, η Πορτογαλία, η Σλοβενία, η Αυστρία, η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ισπανία, η Σλοβακία και η Εσθονία. 

Άλλες χώρες, όπως η Ολλανδία, ενδέχεται να συμμετάσχουν κι αυτές στην ενισχυμένη αυτή συνεργασία. Αυτές μπορούν να το αποφασίσουν και να μετάσχουν στο σχέδιο αυτό ανά πάσα ώρα και στιγμή. 

Ο Επίτροπος της ΕΕ, αρμόδιος για θέματα Φορολογίας Άλγκιρντας Σέμετα αναμένεται κατ' αρχήν να παρουσιάσει τις προτάσεις του γι' αυτόν τον φόρο στα μέσα Φεβρουαρίου. 

Αυτές θα συζητηθούν στη συνέχεια από τα 11 ενδιαφερόμενα κράτη μέλη, τα οποία θα πρέπει να τις εγκρίνουν ομόφωνα. Οι άλλες 16 χώρες μέλη της ΕΕ, αν και δεν μπορούν να μετάσχουν στην ψηφοφορία, μπορούν να μετέχουν στις συζητήσεις όσον αφορά τις παραμέτρους του φόρου αυτού επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών. 

Σύμφωνα με το Παρίσι, αυτό το σχέδιο φορολόγησης αναμένεται να τεθεί σε ισχύ στην καλύτερη των περιπτώσεων στα τέλη του 2014.                                elzoni.gr

No comments: