Οι Ευρωπαίοι ηγέτες καλούνται να συμφωνήσουν, σε έκτακτη σύνοδο κορυφής, το πλαίσιο του κοινοτικού προϋπολογισμού για την περίοδο 2014-2020.
Η συζήτηση που έγινε την Τετάρτη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν αφήνει μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας, δεν λείπουν όμως και εκείνοι που προβλέπουν συμφωνία στο «και πέντε», όπως έχει γίνει και στο παρελθόν. Όλοι συμφωνούν ότι θα είναι μία από τις πιο δύσκολες ευρω-διαπραγματεύσεις των τελευταίων ετών, γιατί το ζητούμενο δεν είναι ποιος παίρνει το μεγαλύτερο μερίδιο από την πίτα που μεγαλώνει, αλλά ποιος έχει τις μικρότερες απώλειες από μία πίτα που μικραίνει- αν και παραμένει γύρω στο ένα τρισεκατομμύριο ευρώ.
Οι πλούσιες χώρες υποστηρίζουν ότι η ΕΕ πρέπει να κάνει περικοπές, από τη στιγμή που οι και εθνικοί προϋπολογισμοί περικόπτονται λόγω λιτότητας. Μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο, ο αρμόδιος Επίτροπος Γιάνους Λεβαντόφσκι απορρίπτει το επιχείρημα: «Όποιοι ισχυρίζονται- και το ακούω συνεχώς αυτό- ότι 'όταν εμείς περικόπτουμε τους εθνικούς προϋπολογισμούς, δεν μπορείτε εσείς να αυξάνετε τον κοινοτικό προϋπολογισμό' κάνουν λάθος. Σε περισσότερα από είκοσι κράτη-μέλη ο εθνικός προϋπολογισμός αυξάνεται. Παρ΄όλ΄αυτά μας ζητούν να χρηματοδοτήσουμε περισσότερη Ευρώπη, με περισσότερες αρμοδιότητες, με την προσθήκη και της Κροατίας, αλλά με λιγότερα χρήματα».
Λιγότερα χρήματα για τον ευρωπαϊκό Νότο;
Περικοπές ύψους 77 δισ. προκρίνει ο Χ. φαν Ρομπέι. Από πού; Από τη μισθοδοσία των υψηλόβαθμων υπαλλήλων της ΕΕ, απαντά ο Ντ. Κάμερον
Κάποιοι αντιστρέφουν το επιχείρημα του πλούσιου Βορρά. Λένε ότι σε περίοδο κρίσης είναι μεγαλύτερη η ανάγκη για ευρωπαϊκά κονδύλια, που θα βοηθούσαν στην αναθέρμανση της οικονομίας και, τελικά, στην υπέρβαση της κρίσης. Και αυτό ισχύει κυρίως για τις χώρες της νότιας Ευρώπης που υποφέρουν από τη λιτότητα, δηλώνει ο Πορτογάλος ευρωβουλευτής Παολο Ρανκέλ: «Πρέπει να αυξηθούν τα διαρθρωτικά κονδύλια για τις χώρες που τα έχουν ανάγκη και κυρίως για εκείνες που υφίστανται οδυνηρή διαδικασία δημοσιονομικής προσαρμογής. Γιατί αν δεν αυξηθούν, δεν θα γίνουν επενδύσεις στις χώρες αυτές. Ιδιωτικές επενδύσεις δεν γίνονται εύκολα στη σημερινή συγκυρία και δημόσιες επενδύσεις δεν μπορεί να γίνουν λόγω περικοπών».
Πάντως ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν φαν Ρομπέι επιμένει σε περικοπές 77 δισ. ευρώ και πολλοί πιστεύουν ότι σε αυτά τα επίπεδα θα κινηθεί ο τελικός συμβιβασμός. Η Ελλάδα θα πάρει λιγότερα χρήματα από τα 20 δισ. που είχε εξασφαλίσει στην περίοδο 2007-2013, εκτιμά ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Σταυρακάκης.
«Περικοπές θα υπάρξουν. Αυτό που παλεύουμε είναι να υπάρξουν οι λιγότερες δυνατές περικοπές. Οι αρχικές εκτιμήσεις ήταν ότι μπορεί να πάρουμε περίπου 11 δις. Σύμφωνα με την τελευταία πρόταση του φαν Ρομπέι εκτιμούμε ότι θα είναι τελικά περίπου 14 δισ., το οποίο βέβαια πάλι είναι λίγο σε σχέση με τα 20 που είχαμε πάρει στο τρέχον δημοσιονομικό πλαίσιο» δηλώνει ο Έλληνας ευρωβουλευτής στην Deutsche Welle.
Τα καλά νέα είναι ότι θα διατηρηθεί σε μεγάλο βαθμό η χρηματοδότηση από τα διαρθρωτικά ταμεία και από την αγροτική πολιτική, πιστεύει ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ. «Για τη χώρα μας ευτυχώς προέκυψε κάτι πολύ θετικό με τη δεύτερη πρόταση του φαν Ρομπέι, διότι στην πρώτη πρόταση προβλέπονταν δραστικές περικοπές στην πολιτική συνοχής και στην κοινή αγροτική πολιτική. Από τις πιέσεις που ασκήθηκαν υπήρξε μία διαφορετική πρόβλεψη. Θα υπάρξουν μειώσεις οπωσδήποτε, αλλά όχι στο ύψος που είχε προβλεφθεί».
Και οι ευρω-υπάλληλοι στο στόχαστρο
Πού μπορούν να γίνουν περικοπές χωρίς να προκληθούν αντιδράσεις; Στη συνοχή, την αγροτική πολιτική, την έρευνα, την παιδεία, την αναπτυξιακή βοήθεια; Σχεδόν απίθανο. «Γιατί όχι στη μισθοδοσία των πλούσια αμοιβόμενων στελεχών της ΕΕ;» πρότεινε ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον και η ιδέα φαίνεται να κερδίζει υποστηρικτές και σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.
Οι άμεσα ενδιαφερόμενοι περνούν στην αντεπίθεση. Την Τρίτη οι υπάλληλοι του Συμβουλίου στις Βρυξέλλες κήρυξαν στάση εργασίας. Σε συνέντευξή του ο αρμόδιος για τη διοίκηση Επίτροπος Μάρος Σέφκοβιτς δήλωσε πρόσφατα ότι η Ε.Ε. πρέπει να προσλαμβάνει τους καλύτερους και να τους πληρώνει αναλόγως.
Μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συνέχισε την επιχειρηματολογία του: «Είναι απολύτως απαραίτητο να έχουμε μία διοίκηση υψηλών προσόντων, ανεξάρτητη και γεωγραφικά ισορροπημένη. Η ΕΕ εργάζεται όλο και περισσότερο και μάλιστα σε 23 διαφορετικές γλώσσες, μόνο αυτό έχει απορροφήσει το 15% των διοικητικών εξόδων. Στις εμπορικές διαπραγματεύσεις μας έχουμε απέναντί μας τους καλύτερους διαπραγματευτές του κόσμου. Για να μη σας πω για το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, όπου οι δικηγόροι μας έχουν να αντιμετωπίσουν τις καλύτερες δικηγορικές εταιρίες του κόσμου. Και συνήθως κερδίζουν».
Γιάννης Παπαδημητρίου, Στρασβούργο
Yπεύθ. Σύνταξης: Δήμητρα Κυρανούδη dw de
No comments:
Post a Comment