Monday, February 11, 2013


Περιβάλλον & Επιστήμη

Διατροφικό σκάνδαλο με νοθευμένο κρέας

Σε πανευρωπαϊκό διατροφικό σκάνδαλο εξελίσσεται η υπόθεση νοθείας αλεσμένου αγελαδινού κρέατος με κρέας αλόγου, που αποκαλύφθηκε πριν μια εβδομάδα από τις υγειoνομικές αρχές της Βρετανίας.
Στην υπόθεση, εκτιμάται, ότι εμπλέκονται 16 χώρες συμπεριλαμβομένων του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ιρλανδίας, της Γαλλίας, του Λουξεμβούργου, της Κύπρου και της Ρουμανίας, απο όπου φαίνεται να ξεκινά η αλυσίδα της νοθείας κρέατος.
Η επικεφαλής της Υπηρεσίας Ελέγχου Τροφίμων της Βρετανίας, Σάλυ Ντέιβις, δήλωσε πως ακόμα και αν στο κρέας αλόγου που περιέχεται σε προμαγειρευμένα γεύματα έχει ανιχνευτεί η χημική ουσία «φενιλμπουταζόν» ή «bute», όπως είναι ευρύτερα γνωστή, δεν απειλείται σοβαρά η δημόσια υγεία. Ωστόσο δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να υπάρξουν προβλήματα. 
To εργοστάσιο της βρετανικής εταιρείας Findus όπου εντοπίσθηκε νοθευμένο κρέαςTo εργοστάσιο της βρετανικής εταιρείας Findus όπου εντοπίσθηκε νοθευμένο κρέας
Η υπόθεση είναι περίπλοκη, ενώ εμπλέκονται διαδοχικά περισσότερες εταιρείες από διάφορες χώρες. Το κρέας αλόγου με το οποίο νοθεύτηκε ο μοσχαρίσιος κιμάς δεν είχε περάσει από υγιειονομικό έλεγχο και περιέχεται σε εκατοντάδες χιλιάδες κατεψυγμένα φαγητά της βρετανικής εταιρείας Findus και άλλων εταιρειών στην Ευρώπη. Η Findus ανακοίνωσε πως τα έτοιμα γεύματα, συγκεκριμένα λαζάνια με κιμά, τα προμηθεύτηκε από την γαλλική εταιρεία Comigel.  Αυτή είχε προμηθευθεί το αλεσμένο κρέας από εταιρεία του Λουξεμβούργου, που με τη σειρά της εισήγαγε τον κατεψυγμένο κιμά από κυπριακή μονάδα επεξεργασίας, η οποία παρέλαβε το επεξεργασμένο και νοθευμένο κρέας από σφαγεία στη Ρουμανία.
Άτυπη σύνοδο της ΕΕ ζητά ο Κάμερον
H βρετανική κυβέρνηση ανησυχεί για τις διαστάσεις του διατροφικού σκανδάλουH βρετανική κυβέρνηση ανησυχεί για τις διαστάσεις του διατροφικού σκανδάλου
Οι βρετανικές και γαλλικές αρχές θεωρούν πως πίσω από τη νοθεία βρίσκονται εγκληματικές συμμορίες, στόχος των οποίων είναι το υπερκέρδος, μιας και το κρέας αλόγου είναι κατά πολύ φθηνότερο από το μοσχαρίσιο. Ο βρετανός υπουργός Υγείας  Όουεν Πάτερσον είπε στο BBC ότι σε συνεργασία με τη γαλλική αστυνομία η έρευνα για το σκάνδαλο θα προσχωρήσει σε βάθος, έως ότου εντοπιστούν οι πραγματικοί υπεύθυνοι. Εξάλλου, το υπουργείο Υγείας της Ρουμανίας ανακοίνωσε ήδη την διεξαγωγή έρευνας, μιας και είναι προφανές πως η νοθεία ξεκινά από την εν λόγω χώρα.
Εν τω μεταξύ ο βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, ζήτησε άτυπη ευρωπαϊκή σύνοδο για το σκάνδαλο. Παρά τις διαβεβαιώσεις της αρμόδιας Αρχής, η βρετανική κυβέρνηση φοβάται πως έχει μπροστά της μια υπόθεση που πιθανότατα θα κλονίσει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών σε μια ιδιαίτερα δύσκολη οικονομική συγκυρία για τη βρετανική οικονομία.
Μαρία Καστρισιανάκη, Λονδίνο
Υπεύθ. σύνταξης: Δήμητρα Κυρανούδη                          dw de

No comments: