Wednesday, August 27, 2014

Η Ευρώπη θα είναι όμηρος της Ρωσίας για το φυσικό αέριο τουλάχιστον άλλη μια δεκαετία

Η Ευρώπη θα είναι όμηρος της Ρωσίας για το φυσικό αέριο τουλάχιστον άλλη μια δεκαετία

00:18
Opening quote
Οι πολιτικοί δεν θα έχουν άλλη επιλογή, παρά μόνο να συνεχίσουν να αγοράζουν φυσικό αέριο από τη Ρωσία τουλάχιστον μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 2020 και «δυνητικά πολύ περισσότερο», σύμφωνα με τον οίκο Fitch.

Οι πολιτικοί δεν θα έχουν άλλη επιλογή, παρά μόνο να συνεχίσουν να αγοράζουν φυσικό αέριο από τη Ρωσία τουλάχιστον μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 2020 και «δυνητικά πολύ περισσότερο», σύμφωνα με τον οίκο Fitch. Η Ευρώπη αγοράζει ήδη το ένα τέταρτο του αερίου της από τη Ρωσία και οι αναλυτές εκτιμούν ότι η κατανάλωση θα αυξηθεί κατά ένα τρίτο ως το 2030, καθώς οι οικονομίες ανακάμπτουν από την κρίση χρέους και η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο αντικαθιστά τον παλιό άνθρακα και την πυρηνική ενέργεια.
Οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι θα είναι δύσκολο να εξασφαλίσουν οι χώρες εναλλακτικές πηγές εφοδιασμού σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, διατρέχοντας έτσι τον κίνδυνο να «κρατούνται όμηροι από τους κυρίαρχους προμηθευτές», συμπεριλαμβανομένης και της Ρωσίας. «Κάθε προσπάθεια για τη βελτίωση της ενεργειακής ασφάλειας μέσω της μείωσης της ευρωπαϊκής εξάρτησης από τη Ρωσία θα απαιτούσε είτε μια σημαντική μείωση στη συνολική ζήτηση φυσικού αερίου, ή μια μεγάλη αύξηση σε εναλλακτικές πηγές εφοδιασμού, αλλά τίποτα από αυτά δεν φαίνεται πιθανό» αναφέρει ο Fitch σε σχετική έκθεση.
Οι αυξανόμενες εντάσεις μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας για την προσάρτηση της Κριμαίας έχουν οδηγήσει σε μια σειρά κυρώσεων μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει παρουσιάσει σχέδια για τη μείωση της εξάρτησης της Ευρώπης από τις εισαγωγές ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της προώθησης των εγχώριων πηγών των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της πυρηνικής ενέργειας, αλλά και μια ενιαία αγορά ενέργειας.
Η Φινλανδία, η Τσεχική Δημοκρατία και ένα μεγάλο μέρος της ανατολικής Ευρώπης εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τη Ρωσία για το φυσικό αέριο, ενώ η Γερμανία εισάγει ένα σημαντικό ποσό από τη Ρωσία. Ο Fitch αναφέρει ότι η αναμόρφωση της υπάρχουσας υποδομής της Ευρώπης και η ενίσχυση του δικτύου στους κραδασμούς θα κοστίσει περίπου 200 δις ευρώ. Παρά το γεγονός ότι περίπου τα μισά από αυτά μπορεί να χρηματοδοτηθούν από τις αγορές κεφαλαίων, υπάρχει ο κίνδυνος οι καταναλωτές να αναγκαστούν να πληρώσουν για την αναβάθμιση, μέσω υψηλότερων λογαριασμών για ενέργεια.
Οι αναλυτές τόνισαν επίσης τον κυρίαρχο ρόλο της Ρωσίας σε ολόκληρη την αγορά ενέργειας. «Ακόμα και αν η καύση άνθρακα και η πυρηνική ενέργεια ευνοούνταν έναντι του φυσικού αερίου, η επίπτωση στην ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού θα περιορίζονταν επειδή η Ρωσία προμηθεύει επίσης το 26 % λιθάνθρακα της ΕΕ και είναι ο μοναδικός προμηθευτής των ράβδων καυσίμου σε εργοστάσια πυρηνικής ενέργειας σε πολλές χώρες» αναφέρει.
Ο Fitch υποστηρίζει ότι ο αγωγός φυσικού αερίου Trans Anatolian του Αζερμπαϊτζάν θα μπορούσε να αποτελέσει μια εναλλακτική πηγή ενέργειας για την Ευρώπη, όταν η κατασκευή ολοκληρωθεί το 2018, παρέχοντας 31 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα της συνολικής αναμενόμενης ζήτησης της Ευρώπης, που υπολογίζεται σε περίπου 565 bcm φυσικού αερίου ετησίως ως το 2026. Αλλά οι αναλυτές προσθέτουν : «Αυτό δεν είναι αρκετό για να καλύψει τη σταδιακή αύξηση της ζήτησης φυσικού αερίου που περιμένουμε κατά τη διάρκεια της περιόδου, πόσο μάλλον να αντικαταστήσει τυχόν προμήθειες από τη Ρωσία».
Ο οργανισμός αξιολόγησης εγείρει επίσης αμφιβολίες σχετικά με την αμερικανικού τύπου επανάσταση του σχιστολιθικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη. «Δεν περιμένουμε σημαντική παραγωγή σχιστόλιθου για τουλάχιστον μια δεκαετία, χρόνος που θα μπορούσε στην καλύτερη περίπτωση να αντισταθμίσει τη μείωση της παραγωγής συμβατικού φυσικού αερίου», αναφέρει. «Πιστεύουμε ότι η Ρωσία και η Gazprom θα αντιδράσουν με μείωση των τιμών του φυσικού αερίου, εάν θεωρήσουν ότι το μερίδιο αγοράς τους στην Ευρώπη κινδυνεύει» προσθέτει ο Fitch. «Η Ευρώπη, παρά τις προσπάθειες της Ρωσίας να διαφοροποιήσει την πελατειακή της βάση, θα παραμείνει μια σημαντική αγορά και την πηγή εσόδων και ιδιαίτερα κερδών».

No comments: