ΒΑΛΚΑΝΙΑ - ΕΥΡΩΠΗ
Τα «φυτώρια» των τζιχαντιστών
Η ανησυχία είναι διάχυτη εδώ και καιρό. Ο ισλαμικός εξτρεμισμός, που ξεπερνά τα σύνορα του Ιράκ και απλώνεται σε Μέση Ανατολή και Αφρική, βρίσκει γόνιμο έδαφος για τη στρατολόγηση νεαρών τζιχαντιστών στην Ευρώπη.
Τα τελευταία χρόνια ειδικά τα Βαλκάνια έχουν εξελιχθεί σε «φυτώριο» μαχητών της τζιχάντ. Ολοένα και περισσότεροι νέοι, από το Κόσοβο, την ΠΓΔΜ και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, αποφασίζουν να θυσιάσουν τη ζωή τους για τον ιερό πόλεμο των μουσουλμάνων, εκτελώντας επιθέσεις αυτοκτονίας στο Ιράκ και στη Συρία.
Οι διαστάσεις που έχει λάβει το φαινόμενο αποκαλύπτονται από την πρόσφατη ψήφιση νόμου στο Κόσοβο, που ποινικοποιεί τη συμμετοχή σε ξένες στρατιωτικές ή παραστρατιωτικές οργανώσεις. Αντίστοιχα μέτρα έχει λάβει και η κυβέρνηση της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, τροποποιώντας τον ποινικό κώδικά της.
Ωστόσο το κύμα εθελοντών που μεταβαίνουν στις εμπόλεμες ζώνες δεν μοιάζει να μειώνεται παρά τις νομοθετικές παρεμβάσεις. Ανάλογη κινητικότητα παρουσιάζεται και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Ηδη περίπου 2.000 νέοι έχουν εγκαταλείψει τη «γηραιά ήπειρο» για να ενταχθούν στις τάξεις του ISIS, οι περισσότεροι εκ των οποίων από τη Βρετανία.
Η ανησυχία που επικρατεί γενικότερα στη Δύση και έχει εκφραστεί ποικιλοτρόπως συμπυκνώνεται στην εκτίμηση του Βόσνιου αναλυτή Τζέβαντ Γκαλιάσεβιτς: «Οι εκτιμήσεις λένε ότι περίπου 300 τζιχαντιστές από τη Βοσνία συμμετέχουν στους πολέμους, με θρησκευτικά κίνητρα. Περισσότεροι στη Συρία και λιγότεροι στο Ιράκ και το Αφγανιστάν. Αυτοί, όταν θα επιστρέψουν, θα μεταφέρουν στη Βοσνία και τον πόλεμο της Συρίας».
Προειδοποίηση
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον έχει ήδη κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου, προειδοποιώντας ότι είναι πολύ πιθανό να υπάρξει προσπάθεια για χτύπημα εντός βρετανικού εδάφους, ενώ επεσήμανε ότι οι βρετανικές Αρχές ήδη εμποδίζουν την πρόσβαση αρκετών Βρετανών υπηκόων στις εμπόλεμες ζώνες.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον έχει ήδη κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου, προειδοποιώντας ότι είναι πολύ πιθανό να υπάρξει προσπάθεια για χτύπημα εντός βρετανικού εδάφους, ενώ επεσήμανε ότι οι βρετανικές Αρχές ήδη εμποδίζουν την πρόσβαση αρκετών Βρετανών υπηκόων στις εμπόλεμες ζώνες.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η βαρόνη Νέβιλ Τζόουνς, πρώην πρόεδρος της Επιτροπής Πληροφοριών, που επιβεβαίωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο «εξάγει» τζιχαντιστές στα καυτά σημεία του πλανήτη. Πριν από λίγες εβδομάδες, εξάλλου, είχε εξαρθρωθεί στην Ισπανία δίκτυο στρατολόγησης νέων για λογαριασμό του ISIS, με επικεφαλής έναν πρώην κρατούμενο στο Γκουαντάναμο.
Το ISIS αλιεύει υποψήφια μέλη χρησιμοποιώντας κάθε διαθέσιμο μέσο: την προπαγάνδα με on line περιοδικά και φυσικά τις νέες τεχνολογίες και τα social media, όπου στρατολογεί νέους υποσχόμενο στέγη, τροφή και μισθό.
Σημαντική είναι η δραστηριότητα του ISIS στη δημοφιλή πλατφόρμα ask.fm. Ο συγκεκριμένος ιστότοπος έχει 40 εκατομμύρια χρήστες, οι οποίοι στην πλειονότητά τους βρίσκονται στην εφηβεία. Στις ιστοσελίδες αυτές παρέχεται ένας μίνι οδηγός για το πώς οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενταχθούν στους κόλπους των τζιχαντιστών, από το πώς να ταξιδέψουν και να μην κινήσουν υποψίες, μέχρι πού θα ήταν προτιμότερο να κάνουν συνάλλαγμα.
Τα άτομα που έχουν αναλάβει να προσελκύσουν νέα μέλη αναρτούν μηνύματα από τις περιοχές που έχει υπό τον έλεγχό του το ISIS, τόσο στο Ιράκ όσο και στη Συρία. Οι λεπτομέρειες που παρέχουν στους επίδοξους «νεοσύλλεκτους» είναι πραγματικά εντυπωσιακές.
Οι υποψήφιοι τζιχαντιστές ενημερώνονται ότι θα πρέπει να βγάλουν βίζα για την Τουρκία, όπου μπορεί να έχουν μικρές καθυστερήσεις και άρα θα πρέπει να έχουν περισσότερα μετρητά στη διάθεσή τους.
Τους ενημερώνουν ακόμη και για τον τύπο μετασχηματιστών που θα πρέπει να αγοράσουν για να μπορούν να φορτίσουν τις ηλεκτρικές τους συσκευές. Η πιο κρίσιμη συμβουλή είναι να ταξιδέψουν με ελάχιστες αποσκευές, αλλά να έχουν μαζί τους ένα smart phone, καθώς υπάρχουν internet cafe και σπίτια με σύνδεση στο Διαδίκτυο στις περιοχές που έχει καταλάβει το ISIS. Απευθύνουν ακόμη αυστηρή προειδοποίηση στους ενδιαφερόμενους να αφήσουν στο σπίτι τους οτιδήποτε θα μπορούσε να τους συνδέσει με το Ισλάμ, όπως θρησκευτικά βιβλία και αναγνώσματα ή αρχεία σε τηλέφωνα και υπολογιστές που σχετίζονται με την τζιχάντ.
ΜΑΡΙΑ ΑΔΑΜΙΔΟΥ ETHNOS
No comments:
Post a Comment