Tuesday, August 5, 2014

Σημαντικά οικονομικά οφέλη θα έχει η Ελλάδα από την μείωση της γραφειοκρατίας

Σημαντικά οικονομικά οφέλη θα έχει η Ελλάδα από την μείωση της γραφειοκρατίας

υποστηρίζει σε έκθεση του ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης
VOA News
Σημαντικά οικονομικά οφέλη θα αποφέρει στην ελληνική οικονομία η μείωση της γραφειοκρατίας και η απλούστευση των διαδικασιών για όσους θέλουν να κάνουν προσφορά στο πλαίσιο μιας δημόσιας σύμβασης παροχής υπηρεσιών, σύμφωνα με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.
Σε έκθεση του ο ΟΟΣΑ για τις δημόσιες συμβάσεις, υπολογίζει ότι το δημόσιο κόστος, για το ελληνικό Δημόσιο και τις επιχειρήσεις, εξαιτίας του υφιστάμενου δαιδαλώδους συστήματος, ανέρχεται σε 393,13 εκατομμύρια ευρώ. Σε αυτό το ποσό δεν συμπεριλαμβάνεται το κόστος της μη ανάπτυξης αλλά και της μη αύξησης της απασχόλησης από τη μη συμμετοχή στους διαγωνισμούς του Δημοσίου.
Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, μόνο η μείωση κατά 25% του διοικητικού κόστους στις δημόσιες συμβάσεις θα μπορούσε να αποφέρει αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,4% έως το 2025. Στο μεταξύ, μια επιχείρηση μέσης αποδοτικότητας θα πρέπει να αφιερώσει πάνω από δύο εικοσιτετράωρα -ή, εάν λάβουμε υπόψη οκτάωρη εργασία, πάνω από έξι εργάσιμες ημέρες- μόνο για να συγκεντρώσει τα έγγραφα τεκμηρίωσης της προσφοράς της στο πλαίσιο μιας δημόσιας σύμβασης παροχής υπηρεσιών. Εάν θέλει να συμμετάσχει σε διαγωνισμό για προμήθεια αγαθών, θα πρέπει να αφιερώσει 16 ώρες, ενώ κάτι παραπάνω από οκτώ ώρες απαιτούνται για μια σύμβαση εκτέλεσης δημόσιου έργου.
Όλες αυτές τις γραφειοκρατικές δυσκολίες, η Κυβέρνηση θα προσπαθήσει να τις εξαλείψει με την πλήρη εφαρμογή των νέων ρυθμίσεων που περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών.
Τέλος, να σημειωθεί ότι κατά της γραφειοκρατίας είχε ταχθεί και το Ελληνο-αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο.  VOA

No comments: