Wednesday, October 1, 2014

Οχι σε ομαδικές απολύσεις, λοκ άουτ

Οχι σε ομαδικές απολύσεις, λοκ άουτ

Με «όπλο» τη συμφωνία εργοδοτών και ΓΣΕΕ -που έγινε στην έδρα του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας- πως δεν χρειάζεται νέα ρύθμιση για τις ομαδικές απολύσεις και το λοκ άουτ, συναντάται αύριο με την τρόικα ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

Η συνάντηση του Γ. Βρούτση με τους κοινωνικούς εταίρους έγινε στη Γενεύη με συντονιστή τον γενικό διευθυντή του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας
Η συνάντηση του Γ. Βρούτση με τους κοινωνικούς εταίρους έγινε στη Γενεύη με συντονιστή τον γενικό διευθυντή του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας
Μια σειρά θεμάτων που σχετίζονται με τα συνδικάτα -όπως η χρηματοδότηση, οι άδειες- θα τεθούν σε νέα συνάντηση των κοινωνικών εταίρων με διαμεσολάβηση του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας (πιθανότατα στο τέλος του μήνα), ενώ δεν αναμένονται αλλαγές στον τρόπο προκήρυξης των απεργιών.
Η συνάντηση του Γιάννη Βρούτση με τους κοινωνικούς εταίρους έγινε στη Γενεύη με συντονιστή τον γενικό διευθυντή του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας (ILO). Μάλιστα παρουσιάστηκε μελέτη του ILO η οποία στηρίζει τις θέσεις της ελληνικής πλευράς για τις ομαδικές απολύσεις, καθώς επισημαίνεται πως «πρέπει να δοθεί εύλογο διάστημα για την αξιολόγηση των πρόσφατων αλλαγών».
Το ραντεβού
Στο αυριανό «ραντεβού» με την τρόικα ο υπουργός Εργασίας θα αναφερθεί στη συμφωνία που επετεύχθη στο ILO και θα επισημάνει τα εξής:
• Ομαδικές απολύσεις. Οι κοινωνικοί εταίροι αλλά και το Διεθνές Γραφείο Εργασίας ζητούν να δοθεί πίστωση χρόνου. Την άνοιξη η απόφαση για τις ομαδικές απολύσεις πέρασε στην αρμοδιότητα του Ανωτάτου Συμβουλίου Εργασίας (ΑΣΕ) και δεν απαιτείται πλέον η υπογραφή υπουργού.
Στη μελέτη του ILO προκύπτει πως το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο σε αυτόν τον τομέα ευθυγραμμίζεται με τα κοινοτικά και διεθνή εργασιακά πρότυπα. Οι κοινωνικοί εταίροι πρότειναν μέτρα θεσμικής ενδυνάμωσης του ΑΣΕ και συμφώνησαν ότι το ILO μπορεί να «παρακολουθήσει» τη λειτουργία για συγκεκριμένο διάστημα.
 Λοκ άουτ. Ολα τα μέρη συμφώνησαν ότι δεν υφίσταται λόγος τροποποίησης της σχετικής νομοθεσίας. Σε μελέτη που παρουσιάστηκε διαπιστώθηκε ότι οι εργοδότες που ενεργούν με καλή πίστη έχουν στη διάθεσή τους επαρκή νομοθετημένα μέσα (τα οποία διασφαλίζουν την προστασία τους σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις του αστικού κώδικα).
Οι κοινωνικοί εταίροι φαίνεται πως καταλήγουν και στο ότι δεν χρειάζονται αλλαγές στον τρόπο προκήρυξης των απεργιών. Σε διάλογο παραπέμπονται συγκεκριμένα θέματα που σχετίζονται με τη διαφάνεια στη χρηματοδότηση των συνδικάτων και μια σειρά ρυθμίσεων που ισχύουν για τους εκπροσώπους των εργαζομένων (π.χ. άδειες).
Σημειώνεται πως τα εργασιακά είναι ψηλά στην ατζέντα της τρόικας, η οποία έχει μεταξύ άλλων ζητήσει νομοθετική ρύθμιση για την απελευθέρωση των απολύσεων. Οσον αφορά στον συνδικαλιστικό νόμο, οι εκπρόσωποι των δανειστών έχουν ανοίξει μια σειρά θεμάτων, όπως είναι ο τρόπος λήψης της απόφασης για απεργία, η χρηματοδότηση των συνδικάτων, η επαναφορά του λοκ άουτ και το θέμα των συνδικαλιστικών αδειών.
Η συμφωνία των κοινωνικών εταίρων θα αποτελεί το βασικό «χαρτί» του υπουργού Εργασίας για να μην υπάρξουν ανατροπές σε θέματα όπως είναι οι ομαδικές απολύσεις, το λοκ άουτ, ο τρόπος προκήρυξης των απεργιών κ.ά.
Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του στο Διεθνές Γραφείο Εργασίας ο Γ. Βρούτσης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις πρόσφατες αλλαγές στις ομαδικές απολύσεις, υπογραμμίζοντας πως πρόκειται για «μια διαφανή διαδικασία που λειτουργεί ήδη με τρόπο αξιόπιστο και ανθεκτικό».
Αναφερόμενος στον συνδικαλιστικό νόμο -που έχει ψηφιστεί πριν από 32 χρόνια- σημείωσε πως «η όποια βελτίωση του θεσμικού πλαισίου δεν μπορεί παρά να γίνει μαζί με τους εργαζομένους και τους εργοδότες».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος τάχθηκε κατηγορηματικά εναντία σε οποιαδήποτε αλλαγή στον συνδικαλιστικό νόμο. Μεταξύ άλλων επισήμανε πως ο διάλογος γίνεται με το φάντασμα της τρόικας να πλανάται στην αίθουσα και αναφερόμενος στον συνδικαλιστικό νόμο τόνισε ότι «πέρα από τον ιστορικό και εμβληματικό του χαρακτήρα αποτελεί υπόδειγμα δημοκρατικού νομοθετήματος».
Το πλαίσιο
Σημειώνεται πως το υπουργείο Εργασίας έχει μελέτη του καθηγητή της Νομικής Σχολής Κώστα Παπαδημητρίου, στην οποία καταγράφεται αναλυτικά το πλαίσιο που ισχύει σε 12 ευρωπαϊκά κράτη για τον τρόπο προκήρυξης απεργιών (σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα) αλλά και για το θέμα του λοκ άουτ. Στη μελέτη τονίζεται πως:
  • Ως προς του όρους κήρυξης της απεργίας, η Ελλάδα τοποθετείται στο κέντρο της κλίμακας. Στο ένα άκρο της κλίμακας βρίσκονται η Γαλλία, το Βέλγιο, η Ισπανία και η Ιταλία, όπου αρκούνται στην κήρυξη και από άτυπες ομάδες εργαζομένων. Στο άλλο άκρο της κλίμακας βρίσκεται η Βουλγαρία, στην οποία απαιτείται απόφαση της πλειοψηφίας του όλου αριθμού των εργαζομένων της επιχείρησης και το Ηνωμένο Βασίλειο που απαιτεί δημοψήφισμα με συμμετοχή των μελών της οργάνωσης.
  • Ως προς την προειδοποίηση του εργοδότη, η Ελλάδα κινείται επίσης στο κέντρο της κλίμακας. Απαιτείται τέτοια προειδοποίηση στις περισσότερες χώρες, ενώ δεν απαιτείται στις λιγότερες, όπως στη Γαλλία και την Ιταλία. Πάντως ως προς το μήκος της προθεσμίας είναι στην Ελλάδα από τις συντομότερες.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ   εθνος

No comments: