Monday, October 20, 2014

Επιχείρηση «νόμος και τάξη» στα ΑΕΙ

Επιχείρηση «νόμος και τάξη» στα ΑΕΙ

Αποφασισμένοι να απαλλάξουν τις πανεπιστημιακές σχολές από κάθε μορφής παρείσακτους και από φαινόμενα ανομίας εμφανίζονται οι πρυτάνεις. Εχοντας να αντιμετωπίσουν την ογκούμενη απαξίωση της λειτουργίας και των υποδομών τους, και παρά την οικονομική στενότητα, οι επικεφαλής των Ιδρυμάτων προχωρούν στη θωράκισή τους με δραστικές, πλην σύμφωνες με την ακαδημαϊκή δεοντολογία, παρεμβάσεις.

Επιχείρηση «νόμος και τάξη» στα ΑΕΙ
Μέτρα θωράκισης απέναντι στα φαινόμενα ανομίας στα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας, ώστε να προστατευθεί η περιουσία τους, αλλά και να εμπεδωθεί αίσθημα ασφάλειας των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας, λαμβάνουν πρυτάνεις κεντρικών ΑΕΙ.
Ολο και περισσότεροι πρυτάνεις προσφεύγουν σε ιδιωτικές εταιρείες φύλαξης, προκειμένου να ενισχυθούν με προσωπικό, καθώς τα περιστατικά ανομίας εντός πανεπιστημιακών χώρων έχουν καταντήσει ρουτίνα.
Τις τελευταίες ημέρες έχουν δει το φως της δημοσιότητας εικόνες ντροπής με διακίνηση ναρκωτικών σε χώρους ιδρυμάτων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη (την Παρασκευή μάλιστα έγιναν δύο συλλήψεις στο Αριστοτέλειο), ενώ την Παρασκευή, στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο πραγματοποιήθηκε εκδήλωση συμπαράστασης προς τον Ν. Μαζιώτη, με τίτλο «Ενοπλος Αγώνας, Επαναστατικό Κίνημα και Κοινωνική Επανάσταση».
Φύλακες με αλεξίσφαιρα γιλέκα περιπολούν στους χώρους του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
Φύλακες με αλεξίσφαιρα γιλέκα περιπολούν στους χώρους του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
Μάλιστα, έξω από τον χώρο της εκδήλωσης άγνωστος άφησε πολυσέλιδο κείμενο της συντρόφου του Μαζιώτη και μέλους του Επαναστατικού Αγώνα, Πόλας Ρούπα.
Ανάμεσα στα σχέδια των πρυτάνεων κεντρικών ΑΕΙ είναι:
• Προσλήψεις προσωπικού από ιδιωτικές εταιρείες μέσω διαγωνισμού για την ενίσχυση της φύλαξης.
• Αύξηση των περιπολιών, ιδίως τις βραδινές ώρες, οπότε και καταγράφονται τα περισσότερα περιστατικά ανομίας.
• Τοποθέτηση συναγερμών σε «ευαίσθητα» κτίρια μεγάλων ανώτατων ιδρυμάτων.
• Ελεγχος εισόδου (ξεκίνησε ήδη στο κεντρικό κτίριο του Πανεπιστημίου Αθηνών), προκειμένου να εισέρχονται στο ίδρυμα μόνο όσοι έχουν σχέση με το πανεπιστήμιο.
Οι διοικήσεις των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων εκπέμπουν μέσω του «Εθνους» SOS, καθώς υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει η στήριξη της Πολιτείας απέναντι στο θέμα της φύλαξης πανεπιστημιακών χώρων, με αποτέλεσμα τα ιδρύματα να παλεύουν μόνα τους, χωρίς επαρκή χρηματοδότηση. Ορισμένα ιδρύματα έχουν απευθυνθεί εδώ και καιρό σε ιδιωτικές εταιρείες φύλαξης, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες τους, ενώ κάποια άλλα στρέφονται τώρα, αφού δεν έχουν επαρκή αριθμό διοικητικών υπαλλήλων.
Στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας συνεχίζει να είναι τεταμένο το κλίμα με αφορμή τις νέες προσλήψεις που πρόκειται να γίνουν από ιδιωτική εταιρεία φύλαξης αλλά και τις διαγραφές των φοιτητών. Το Συμβούλιο του Ιδρύματος με ανακοίνωσή του ζητά μεταξύ άλλων να προστατεύεται το πανεπιστήμιο, ακόμη και με προσφυγή στα αρμόδια όργανα της πολιτείας, όταν αυτό καθίσταται αναγκαίο.
«Κρίνεται απαραίτητο να εκπονηθεί και υλοποιηθεί σύστημα ελέγχου της πρόσβασης όλων των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας αλλά και των πολιτών στις πανεπιστημιακές εγκαταστάσεις, όπως συμβαίνει σε κάθε σύγχρονο ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα», αναφέρει το Συμβούλιο του Ιδρύματος.
Για σήμερα, ομάδα φοιτητών έχει προγραμματίσει για μία ακόμη φορά κινητοποίηση στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ο Σύλλογος Διοικητικών Υπαλλήλων του ΕΚΠΑ κατήγγελλε καθ΄ όλη τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας ότι «οι εργαζόμενοι είναι κλειδωμένοι μέσα στο κεντρικό κτίριο του ΕΚΠΑ από τη διοίκηση του ιδρύματος».
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
Διαγωνισμός για εταιρεία φύλαξης
«Δεν έχουμε ούτε φύλακες, ούτε χρήματα για να προσλάβουμε» τονίζει στο «ΕΘΝΟΣ» ο πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Κωνσταντίνος Γάτσιος. Σημειώνει ότι λόγω της διαθεσιμότητας, στο ΟΠΑ έχουν μείνει δύο θυρωροί για να προσέχουν τρεις εισόδους και δύο νυχτοφύλακες που είναι «εξωτερικοί» υπάλληλοι». Ο πρύτανης του ΟΠΑ τονίζει στο «ΕΘΝΟΣ» ότι έχει προκηρυχθεί διαγωνισμός για συνεργασία με ιδιωτική εταιρεία φύλαξης, με στόχο να προσληφθούν 15 άτομα. «Ελπίζω μέσα στον Νοέμβριο να έχει προσληφθεί το αναγκαίο προσωπικό».
ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ
Εξάλειψε κλοπές και επεισόδια
Παράδειγμα προς μίμηση στο θέμα της φύλαξης αποτελεί το ΑΕΙ Πειραιά τεχνολογικού τομέα -όπως είναι η επίσημη ονομασία του-, καθώς έχουν εξαλειφθεί οι κλοπές και τα επεισόδια. Η φύλαξη έχει ανατεθεί εδώ και χρόνια σε ιδιωτική εταιρεία. Συνολικά, τονίζει ο πρόεδρος του ΤΕΙ, Λάζαρος Βρυζίδης, απασχολούνται 13 άτομα στη φύλαξη του ιδρύματος. Στο ΤΕΙ Πειραιά έχουν γίνει δύο απλές κινήσεις. «Εχουμε ζητήσει να ανοίγουν οι πύλες στις 7 το πρωί και να κλείνουν στις 10.00 με 10.30. Μετά από αυτή την ώρα, δεν μπορεί να μπει κανείς στο ίδρυμα, παρά μόνο με ειδική άδεια», επισημαίνει ο κ. Βρυζίδης. Επίσης, πραγματοποιούνται ανά δύο ώρες περιπολίες.
ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ
Ανάγκη για επιπλέον προσωπικό
Με την κατάργηση σχεδόν 30 θέσεων φυλάκων, τονίζει ο πρύτανης Ιωάννης Γκόλιας, το πρόβλημα με τη φύλαξη επιδεινώθηκε. «Προχωρήσαμε σε μεμονωμένες προσλήψεις για να καλύψουμε βασικές ανάγκες. Αντιμετωπίστηκε το θέμα σε έναν βαθμό, αλλά η Πολυτεχνειούπολη καλύπτει μία τεράστια έκταση και χρειάζεται περισσότερα άτομα», αναφέρει ο κ. Γκόλιας, που διαβεβαιώνει ότι όλοι οι έλεγχοι θα γίνουν με σεβασμό στην ακαδημαϊκή δεοντολογία.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΝΙΒΟΛΙΑΝΙΤΗΣ
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ
Aπό τον Θεόδωρο Φορτσάκη, Πρύτανη Πανεπιστημίου Αθηνών
Mόνο όποιος έχει δουλειά...
«Υπάρχει ανάγκη για ενίσχυση της φύλαξης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών με επιπλέον προσωπικό. Αυτή τη στιγμή εργάζονται 80 άτομα στον τομέα της φύλαξης, και πρέπει να προσλάβουμε άλλους τόσους για να καλύψουμε τις ανάγκες μας. Παράλληλα θα αυξηθούν οι περιπολίες τις βραδινές ώρες, οπότε και σημειώνονται τα περισσότερα περιστατικά ανομίας. Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε να πραγματοποιούμε ελέγχους στην είσοδο του κεντρικού κτιρίου του ΕΚΠΑ για να γνωρίζουμε ποιοι μπαίνουν. Δεν πρόκειται να εισέρχεται κανείς χωρίς να έχει δουλειά».  ETHNOS

No comments: