Tuesday, October 21, 2014

Στο «κόκκινο» η αντιπαράθεση για τη φύλαξη των Πανεπιστημίων

ΦΟΡΤΣΑΚΗΣ: ΚΥΡΩΣΕΙΣ, ΑΝ ΔΕΝ ΦΥΓΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΥΤΑΝΕΙΑ

Στο «κόκκινο» η αντιπαράθεση για τη φύλαξη των Πανεπιστημίων

Οξύνεται η κόντρα που έχει ξεσπάσει για το θέμα του ελέγχου στην είσοδο των χώρων του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, μετά τη χθεσινή «εισβολή» στην πρυτανεία στα Προπύλαια.

Στο «κόκκινο» η αντιπαράθεση για τη φύλαξη των Πανεπιστημίων
Μιλώντας το πρωί στο Mega, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου, Θ. Φορτσάκης, προειδοποίησε με επιβολή πειθαρχικών κυρώσεων τους φοιτητές και τους υπαλλήλους που πραγματοποιούν κατάληψη στα γραφεία του κεντρικού κτιρίου εάν δεν αποχωρήσουν.

«Εννοώ ότι οι φοιτητές και οι διοικητικοί υπάλληλοι οι οποίοι βρίσκονται μέσα στο χώρο του πανεπιστημίου και τον καταλαμβάνουν, παραβιάζουν τις υποχρεώσεις τους και θα έχουν πειθαρχικές συνέπειες. Οι συνέπειες προβλέπονται από το νόμο, δεν θα μπούμε στη συζήτηση αυτή τώρα. Σας λέω ότι η συμπεριφορά αυτή είναι παράνομη και ότι θα έχει συνέπειες», σημείωσε ο πρύτανης.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού του ΕΚΠΑ, Ζαχαρίας Τριγάζης κατήγγειλε ότι επί μια εβδομάδα το κεντρικό κτίριο του πανεπιστημίου ήταν κλειδωμένο και ο περιβάλλον χώρος ήταν υπό την εποπτεία όπως είπε «των δυνάμεων καταστολής».
«Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου της Αθήνας δεν ξέρω γιατί νομίζει ότι μπορεί να βάλει στο δημόσιο πανεπιστήμιο άλλα πρότυπα αυταρχισμού και αστυνομοκρατίας. Ε, αυτά στο ελληνικό πανεπιστήμιο δεν περνάνε», σημείωσε και πρόσθεσε ότι οι σεκιούριτι ήρθαν για να αντικαταστήσουν το προσωπικό φύλαξης που "το απέλυσαν πέρυσι".
Για το εάν υπάρχει κατάληψη αυτή την στιγμή στο πανεπιστήμιο, ο κ. Τριγάζης είπε ότι «λειτουργούν όλα κανονικότατα και ομαλά» και ότι κάτι τέτοιο δεν συνέβαινε την προηγούμενη εβδομάδα. Ωστόσο, ο κ. Φορτσάκης αντέτεινε ότι το κτίριο αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε κατάληψη και ότι μέσα βρίσκονται υπάλληλοι και φοιτητές με το έτσι θέλω, καλώντας τους να αποχωρήσουν.
«Ο κ.Φορτσάκης έχει υπερβεί τα εσκαμμένα»
Για το θέμα που δημιουργήθηκε με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ο βουλευτής του κόμματος, Δημήτρης Τσουκαλάς σημείωσε ότι ο πρύτανης υπερέβη τα εσκαμμένα.
«Δεν έχει ξαναγίνει ποτέ ο πρύτανης να λέει σε τρεις καθηγητές του ΣΥΡΙΖΑ γιατί ενώ τους είχε κλείσει ραντεβού πήγαν εκεί και μετά βγαίνει ο κ. Φορτσάκης και τους καταγγέλει ότι έδρασαν αντισυνταγματικά. Οι βουλευτές που πήγαν στο πανεπιστήμιο έδρασαν κατά τον κ. Φορτσάκη αντισυνταγματικά. Ο κ. Φορτσάκης έχει κατά την άποψή μας υπερβεί τα εσκαμμένα και σε λίγο θα αρχίσει να κάνει άλλου είδους πράγματα όπως να κάνει face control στα πανεπιστήμια, να βάζει σεκιουριτάδες και να κλειδώνει τους εργαζόμενους μέσα γιατί αυτό έγινε χθες, μπήκαν μέσα οι εργαζόμενοι και μετά τους κλείδωσε μέσα και τους αμπάρωσε και έπρεπε να ξαναβγουν όταν θα σχολούσαν. Αυτά τα πράγματα δεν έχουν συμβεί πάρα πολλά χρόνια και ο κ. Φορτσάκης τα ανακάλυψε τώρα» είπε.
«Ουδέποτε κλειδώθηκε κανείς μέσα στο Πανεπιστήμιο. Το μόνο το οποίο έγινε είναι ότι ζητήθηκε ο έλεγχος ταυτοτήτων. Διαφορετικά θα μπορούσε ο καθένας να μπαίνει και να βγαίνει όπως θέλει. Είναι απολύτως ελεύθερη η είσοδος και η έξοδος, είναι μεγάλη ανακρίβεια ότι υπήρξε εμπόδιο στο να βγει κανείς. Το μόνο που ζητάμε είναι να ξέρουμε ποιος μπαίνει και ποιος βγαίνει», απάντησε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ επισημαίνοντας ότι τους security τους έβαλε ο κ. Πελεγρίνης πριν αποχωρήσει.
Για το ίδιο θέμα μίλησαν στο ραδιοφωνικό σταθμό Βήμα Fm οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Βασίλης Μαντάς και Θεανώ Φωτίου.
«Ουδέποτε παραβιάσαμε την πόρτα του Πανεπιστημίου. Υπενθυμίζουμε σε όλους ότι είναι δημόσιος χώρος. Δεν είναι δική μας ευθύνη (ότι πέρασαν και φοιτητές και εργαζόμενοι, μαζί με τους βουλευτές). Από τι απειλείται ο κ. Φορτσάκης; Από τους εργαζόμενους και τους φοιτητές του ιδρύματος; Δεν είναι δική μας ευθύνη για άτομα που πέρασαν. Αν ο κ. Φορτσάκης έχει σεκιουριτάδες, είναι ευθύνη αυτών», σημείωσε η κ. Φωτίου.
«Αλλά είναι απίθανο να πέρασαν στο προαύλιο του Πανεπιστημίου φοιτητές και διοικητικοί υπάλληλοι. Δεν λέει για εξωπανεπιστημιακά στοιχεία. Τους ρώτησε ο κ. Φορτσάκης ποιοι είναι, τι είναι και από ποια παράταξη; Τρεις βουλευτές θέλουμε να συζητήσουμε με τον Πρύτανη. Μπαίνουμε, δεν ήταν εκεί και συζητάμε με τον Αντιπρύτανη. Δεν μας ακολουθούσαν αυτοί. Η ΑΔΕΔΥ ήταν εκεί με την Επιθεώρηση Εργασίας το πρωί, διότι αυτό που κάνει ο Πρύτανης είναι επικίνδυνο, όταν κλειδώνει τους εργαζομένους μέσα. Μπορεί να συμβεί σεισμός ή πυρκαγιά και να θρηνήσουμε θύματα. Μιλάμε για αυλή πανεπιστημιακού χώρου, για δημόσιο χώρο. Τι φαντάζεστε; Ότι ο δημόσιος χώρος είναι κλειδωμένος και όλοι, για να μπουν μέσα, τους ζητάνε ταυτότητες; Αυτό θέλετε να αναδείξετε και όχι ότι κλειδώνει τους εργαζομένους μέσα;», συνέχισε.
Και πρόσθεσε: «Ο κ. Φορτσάκης έχει κάνει την πολιτική επιλογή ότι η βία έχει χαμηλό κόστος σε σχέση με το διάλογο. Ή έχει κάνει την επιλογή ότι πρέπει να φέρει εντός των πανεπιστημίων την κοινοβουλευτική όξυνση και πολιτική αντιπαράθεση. Οι φοιτητές μου είπαν ότι έχουν αποφάσεις από έξι συλλόγους και απαντούν ότι εμείς διαφωνούμε με το θέμα των διαγραφών φοιτητών και ο κ. Φορτσάκης, με δεδομένο αυτό, αρνείται το διάλογο με τους φοιτητές του ιδρύματος».
Από την πλευρά του ο βουλευτής Β. Μαντάς ανέφερε στον ίδιο σταθμό: Ζητήσαμε να δούμε κάποιον από τις πρυτανικές αρχές. Μας ενημέρωσαν αρχικά ότι δεν είναι ο κ. Φορτσάκης και μετά μας είπαν ότι είναι ο Αντιπρύτανης και ότι μπορεί να μας δεχθεί και άνοιξε η πόρτα και κατευθυνθήκαμε και εμείς, μαζί με μέλη του ΔΣ του συλλόγου (εργαζομένων) και δυο-τρεις φοιτητές και πήγαμε στο γραφείο του και καθίσαμε και συζητήσαμε για μία-μιάμιση ώρα».
«Συζητήσαμε γύρω από τα ζητήματα που έβαλαν οι διοικητικοί υπάλληλοι, ότι γύρω από το χώρο εργασίας τους άρχισε να μπαίνει σε λειτουργία ένα νέο σύστημα και να είναι κλειδωμένοι, να μην μπορούν να μετακινηθούν. Να είναι κλειστός ο χώρος. Εμείς, πραγματικά δεν μπορούσαμε να καταλάβουμε τι ακριβώς συμβαίνει και για ποιο λόγο παραμένουν κλειδωμένοι μέσα στο χώρο εργασίας τους οι εργαζόμενοι», πρόσθεσε.
«Το Πανεπιστήμιο έχει υπάρξει τόσα χρόνια και λειτουργεί με έναν συγκεκριμένο τρόπο. Απ' ό,τι καταλάβαμε, ο κ. Πρύτανης και οι Αρχές θέλησαν να βάλουν ένα νέο σύστημα για την είσοδο και έξοδο των εργαζομένων και των φοιτητών, ζητήματα που μπορούμε να συζητήσουμε. Αν θέλετε, και εμείς ζητήσαμε αυτήν την επαφή για να καταλάβουμε τι ακριβώς συμβαίνει», συνέχισε ο βουλευτής.
«Όπως αντιταχθήκαμε στην απόλυση των φυλάκων των πανεπιστημίων, καταλαβαίνετε ότι και οι πολίτες και οι υπεύθυνες αρχές, για όλους τους δημόσιους χώρους που υπάρχουν παντού, όπως και το Πανεπιστήμιο, δεν έχουμε αντίρρηση να υπάρχουν μέτρα. Όπως ήμασταν και αντίθετοι στην κατάργηση των φυλάκων του Πανεπιστημίου. Εγώ δεν έχω ακούσει ποτέ τέτοιο πράγμα, διότι οι χώροι των πανεπιστημίων μπορούν να φυλάσσονται και ταυτόχρονα να αποτελούν χώρο ελευθερίας και δημοκρατικής διακίνησης ιδεών. Μπορούν και τα δύο να γίνουν και οι δηλώσεις του κ. Φορτσάκη, πέραν του απαράδεκτου, δημιουργούν, κατά τη γνώμη μου, ένα πολύ πολωτικό κλίμα», κατέληξε ο κ.Μαντάς.
Έγγραφο Λοβέρδου στη Βουλή για τη φύλαξη
Το Σύνταγμα που κατοχυρώνει το αυτοδιοίκητο των ΑΕΙ και τον νόμο για την κατάργηση του ακαδημαϊκού ασύλου επικαλείται ο υπουργός Παιδείας, Ανδρέας Λοβέρδος, σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή, για τη δυνατότητα των Ιδρυμάτων να αποφασίζουν τους τρόπους φύλαξης και προστασίας και των χώρων των ΑΕΙ αλλά και των φοιτητών και του προσωπικού που δραστηριοποιείται εντός αυτών.
Το έγγραφο του κ. Λοβέρδου διαβιβάστηκε στη Βουλή, στις 16 Οκτωβρίου, ύστερα από ερώτηση που είχε καταθέσει η βουλευτής της ΝΔ, Παναγιώτα Ιακωβίδου, για τη φύλαξη των ΑΕΙ. Η βουλευτής, στην ερώτησή της, επικαλείτο δηλώσεις του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεόδωρου Φορτσάκη, τον Σεπτέμβριο, όταν κατήγγειλε ότι τα δεκάδες κτίρια του Πανεπιστημίου είναι διάσπαρτα και το καθιστούν «ξέφραγο αμπέλι», με αποτέλεσμα να έχει μεγάλο πρόβλημα φύλαξης και οι κλοπές στην Πανεπιστημιούπολη υπερβαίνουν τα 500.000 ευρώ.
Η κ. Ιακωβίδου είχε αναφερθεί επίσης σε δηλώσεις του κ. Φορτσάκη ότι οι πόρτες δεν έχουν κλειδαριές, στους χώρους υπάρχουν μπάζα, σκουπίδια και επισήμαινε και δηλώσεις για διακίνηση ναρκωτικών που «φέρονται να έχουν κάνει οι πρυτάνεις του ΕΜΠ, του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, κ.κ. Γ. Γκιόλας, Αθ. Καραμπίνης, Περ. Μήτικας και Αχ. Ζαπράνης».
Στο απαντητικό του έγγραφο, ο υπουργός Παιδείας σπεύδει να επισημάνει ότι με το άρθρο 16 του Συντάγματος παρ. 5, κατοχυρώνεται η αρχή της πλήρους αυτοδιοίκησης των ΑΕΙ. Όπως προσθέτει, σύμφωνα με την αρχή, στον ν. 4009/2011 προβλέπεται η ρύθμιση θεμάτων που αφορούν τη φύλαξη των Ιδρυμάτων και των χώρων τους με πρωτοβουλία και υπό την ευθύνη των ίδιων των ιδρυμάτων, στο πλαίσιο των Οργανισμών και των Εσωτερικών Κανονισμών τους, η διαδικασία έκδοσης των οποίων είναι σε εξέλιξη.
Όπως εξάλλου αναφέρει ο κ. Λοβέρδος, «ύστερα από την κατάργηση του ακαδημαϊκού ασύλου με τον Ν. 4009/2011, δεν υφίσταται πλέον κώλυμα για τη συμπληρωματική εφαρμογή των διατάξεων της κοινής νομοθεσίας για την προστασία όχι μόνο των χώρων των ΑΕΙ αλλά και των φοιτητών και του προσωπικού που δραστηριοποιούνται εντός αυτών».
Ο υπουργός Παιδείας ενημερώνει την βουλευτή ότι έχει ζητήσει από τους κ.κ. πρυτάνεις του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Πανεπιστημίου Μακεδονίας να ενημερώσει το υπουργείο σχετικά με το περιεχόμενο των καταγγελιών τους και να εκφέρουν τις απόψεις τους επί του θέματος, καθώς στην αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Παιδείας δεν είχε περιέλθει το Σεπτέμβριο καμία από τις καταγγελίες που αναφέρει στην ερώτησή της η βουλευτής.
Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με έγγραφο του πρύτανη του Ιδρύματος στις 6 Οκτωβρίου προς την αρμόδια Διεύθυνση του υπουργείου Παιδείας, αναφέρει ότι «η Διοίκηση του ΕΚΠΑ έχει προβεί σεενέργειες για την αύξηση των μέτρων ασφαλείας» τηςΠανεπιστημιούπολης, «που είναι μεγάλης έκτασης, με τρεις κύριες πύλες, με αρκετές εισόδους για πεζούς και με διάσπαρτες κτιριακές εγκαταστάσεις» και που «συνεπάγεται αυξημένες ανάγκες για προσωπικό φύλαξης με το αντίστοιχο κόστος» και επισήμαινε ότι «τα περισσότερα περιστατικά αντιμετωπίστηκαν με επιτυχία».
Όπως καταλήγει στο έγγραφο ο κ. Λοβέρδος, αναμένονται οι αντίστοιχες απαντήσεις του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, προκειμένου να διαβιβαστεί συμπληρωματική ενημέρωση στη Βουλή.  ethnos

No comments: