Friday, October 10, 2014

Τεράστιο κοίτασμα πετρελαίου ανακαλύφθηκε στην Αρκτική περιοχή της Ρωσίας

Τεράστιο κοίτασμα πετρελαίου ανακαλύφθηκε στην Αρκτική περιοχή της Ρωσίας
Γράφει ο
Ιωάννης Παρίσης
Χαρές και πελάγη ευτυχίας στην ηγεσία της Ρωσίας εξαιτίας της ανακάλυψης τεράστιου κοιτάσματος πετρελαίου στην Αρκτική περιοχή. Όπως ανακοίνωσε στις 27 Σεπτεμβρίου 2014, η κρατική εταιρία OAO Rosneft, ένα κοίτασμα θησαυρός που θα μπορούσε να ενισχύσει το δημόσιο ταμείο της Ρωσίας με εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια, ίσως και περισσότερα, ανακαλύφθηκε στην θάλασσα Καρά (Kara Sea), εντός του Αρκτικού Κύκλου. Πρόκειται για μια τεράστια δεξαμενή αργού πετρελαίου, μεγαλύτερη από τον Κόλπο του Μεξικού. Οι ειδικοί μιλούν για κοίτασμα που περιέχει περισσότερα από 9 δις βαρέλια.



Ικανοποίηση και χαρά επίσης στην ηγεσία της Exxon Mobil, της μεγαλύτερης αμερικανικής εταιρίας ενέργειας, μια και η ανακάλυψη της πετρελαιοπηγής έγινε με τη βοήθειά της. Ας σημειωθεί ότι η ανακάλυψη έγινε πριν τις 10 Οκτωβρίου που είναι η ημερομηνία που είχε τεθεί στην Exxon ως χρονικό όριο στο πλαίσιο των περιορισμών που η Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν στις αμερικανικές εταιρίες για υπεράκτιες εργασίες στην Αρκτική περιοχή.
Η Rosneft και η Exxon δεν θα μπορούσαν να κάνουν περισσότερες γεωτρήσεις, καθόσον θα ήταν αναγκασμένες να σταματήσουν την εξερεύνηση στην περιοχή. Ο μόνος τρόπος προσέγγισης της περιοχής είναι ένα 4ήμερο ταξίδι από το Μουρμάνσκ, τη μεγαλύτερη πόλη στο Αρκτικό Κύκλο (όπου είναι και η βάση του Βόρειου Στόλου της Ρωσίας). Σημειώνεται ότι στην ίδια θάλασσα καθώς και στην ξηρά της σιβηρίας που συνεχίζει προς νότο, υπάρχουν και λειτουργούν τα μεγαλύτερα ίσως πεδία φυσικού αερίου της Ρωσίας.
Το κάθε τι που απαιτείται θα πρέπει να μεταφερθεί με πλοία – εργατικό προσωπικό, εφόδια, υλικά –για λίγους μήνες εξορύξεων και στη συνέχεια να εκκενωθεί το σημείο πριν οι χειμερινές συνθήκες καταστήσουν αδύνατη κάθε δραστηριότητα.
Η σημαντικότητα των γεωτρήσεων στην Αρκτική ήταν ένας από τους λόγους που υπεράκτιες εξερευνήσεις πετρελαίου περιλήφθηκαν στους πολύ πρόσφατους περιορισμούς των ΗΠΑ. Η Exxon και η Rosneft έχουν μια εταιρική συμφωνία για την εξερεύνηση εκατομμύριων στρεμμάτων στον Αρκτικό Ωκεανό. Εκείνο όμως που είναι το χειρότερο για την αμερικανική εταιρία είναι ότι τώρα που η δύσκολη δουλειά τελείωσε, η Rosneft ίσως να μην έχει πλέον ανάγκη τις υπηρεσίες της.
Αν υπάρχει μία χώρα που επίσης αισθάνεται ικανοποίηση από την ρωσική ανακάλυψη, αυτή είναι η Κίνα. Ο λόγος είναι ότι θεωρεί, μάλλον βασίμως, ότι θα είναι ο τελικός αποδέκτης του μεγαλύτερου μέρους του πετρελαίου που θα αντληθεί. Είναι χρήσιμο να θυμίσουμε ότι μόλις προσφάτως, κατά την επίσκεψη του Πούτιν στο Πεκίνο τον Μάιο 2014, η Ρωσία και η Κίνα υπέγραψαν συμφωνία για προμήθεια υδρογονανθράκων, από την πρώτη στη δεύτερη, για 30 χρόνια. Σε άρθρο μου στο περιοδικό ΕΘΝΙΚΕΣ ΕΠΑΡΞΕΙΣ που μόλις κυκλοφόρησε, έγραφα σχετικά:(*)
«Δυτικές αναλύσεις επισημαίνουν την προσέγγιση Ρωσίας και Κίνας για συνεργασία στην εκμετάλλευση των πόρων και των λοιπών πλεονεκτημάτων που προσφέρουν και θα προσφέρουν στο μέλλον οι γεωφυσικές αλλαγές στην Αρκτική. Για παράδειγμα, μετά την ιστορική συμφωνία του Μαΐου 2014, ύψους 400 δισεκατομμυρίων δολαρίων μεταξύ της Ρωσικής Gazprom και της Κίνας, μέσω της οποίας η Ρωσία θα εφοδιάζει την Κίνα με πετρέλαιο και φυσικό αέριο για 30 χρόνια, ανακοινώθηκε ότι εταιρίες των δύο χωρών προσδοκούν να εξερευνήσουν κα να αναπτύξουν τη Ρωσική Άπω Ανατολή, η οποία αποτελεί μέρος της Αρκτικής ή είναι πολύ κοντά σ’ αυτήν.»
(*)  Αρκτική: «Ψυχρός Πόλεμος» στην… ψυχρή περιοχή! Από την απομόνωση στη στρατηγική προτεραιότητα (σελ. 49)  elzoni.gr

No comments: