Saturday, October 4, 2014

Επιβεβλημένη πολιτική κίνηση

Επιβεβλημένη πολιτική κίνηση


Με μια άκρως επιθετική πολιτική κίνηση, η κυβέρνηση ανακτά την πολιτική πρωτοβουλία και επιδιώκει να ξεκαθαρίσει το τοπίο, τουλάχιστον για το επόμενο κρίσιμο πεντάμηνο. Οι Α. Σαμαράς και Ευ. Βενιζέλος, με την απόφαση που πήραν χθες για την πρόταση εμπιστοσύνης και για την εκκίνηση των διαδικασιών της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας στον χρόνο που προβλέπει το Σύνταγμα, απαντούν αποφασιστικά στην εκλογολογία και στην εσωτερική αμφισβήτηση, που το τελευταίο διάστημα -ειδικά στο ΠΑΣΟΚ- είχε ενταθεί. Με την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας τη μεθεπόμενη Παρασκευή, μέχρι και τον Φεβρουάριο οι δύο ηγέτες θα έχουν τον χρόνο να ολοκληρώσουν την κρίσιμη διαπραγμάτευση με την τρόικα και στη συνέχεια να ξεδιπλώσουν με ηρεμία τη στρατηγική τους για τη μεταμνημονιακή εποχή και να θέσουν τα διλήμματα στους βουλευτές και ίσως στους πολίτες, εφόσον η χώρα προσφύγει σε εκλογές, λόγω της αδυναμίας εκλογής νέου Προέδρου Δημοκρατίας.
Οπως και αν το διαβάσει κανείς, η επιλογή που έκαναν χθες τους δίνει και τον χρόνο και την ενδοκυβερνητική νηνεμία που αναζητούσαν, για να προχωρήσουν σε κρίσιμες αποφάσεις. Ηταν, δε, μια επιβεβλημένη πολιτική κίνηση, καθώς τα σύννεφα πάνω από την κυβέρνηση ήταν πυκνά το τελευταίο διάστημα και σίγουρα η εικόνα που είχε δημιουργηθεί δεν ήταν η καλύτερη ούτε βοηθούσε στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές.
Ο ΣΥΡΙΖΑ από τη δική του πλευρά είναι υποχρεωμένος να αναβάλει τουλάχιστον για πέντε μήνες την εκλογική του στρατηγική, ενώ και σε επίπεδο ρητορικής οι προβλέψεις για εκλογές μέσα στο έτος θα πρέπει να αλλάξουν. Τέλος, στη μάχη που θα δοθεί στη Βουλή θα πρέπει εκτός της κριτικής στην κυβέρνηση να προετοιμάσει τις δικές του απαντήσεις για το κυβερνητικό πρόγραμμα που παρουσίασε ο Αλ. Τσίπρας και να δώσει πειστικές απαντήσεις κυρίως για το «πού θα βρεθούν τα χρήματα» για να υλοποιήσει τα μέτρα.
Η συνέχεια λοιπόν στο πολιτικό... έργο θα δοθεί στη Βουλή, όπου το φινάλε είναι λίγο-πολύ αναμενόμενο. Ο πολιτικός χρόνος για την κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση θα αρχίσει να μετρά αμέσως μετά και με ορίζοντα τον Φεβρουάριο του 2015...

No comments: