Monday, October 6, 2014

Ο Βενιζέλος ρίχνει το γάντι στον Τσίπρα

Ο Βενιζέλος ρίχνει το γάντι στον Τσίπρα

Την αναμέτρηση με την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, στη λογική ότι το μοντέλο διακυβέρνησης που προτείνει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει υψηλό βαθμό επικινδυνότητας και μπορεί «να τινάξει τα πάντα στον αέρα», θα προκαλέσει ο Ευάγγελος Βενιζέλος δίνοντας έμφαση κατά την τριήμερη διαδικασία στη Βουλή στην ανάδειξη του «ασφαλούς σχεδίου» για την έξοδο από την κρίση μέσω της ολοκληρωμένης λύσης για το χρέος.

Ο Ευ. Βενιζέλος θα επιδιώξει την πλήρη αποδόμηση του «εναλλακτικού προγράμματος διακυβέρνησης» του ΣΥΡΙΖΑ και ταυτόχρονα θα προσπαθήσει να ενισχύσει την εικόνα του ΠΑΣΟΚ ως του κυβερνητικού εταίρου πο
Ο Ευ. Βενιζέλος θα επιδιώξει την πλήρη αποδόμηση του «εναλλακτικού προγράμματος διακυβέρνησης» του ΣΥΡΙΖΑ και ταυτόχρονα θα προσπαθήσει να ενισχύσει την εικόνα του ΠΑΣΟΚ ως του κυβερνητικού εταίρου που εγγυάται τη σταθερότητα
Η Χαριλάου Τρικούπη θεωρεί κορυφαίου συμβολισμού την κίνηση για την ψήφο εμπιστοσύνης και την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας στο απώτατο συνταγματικό όριο και πιστεύει ότι το επόμενο βήμα πρέπει να συνδέεται με την παρουσίαση του «Οδικού Χάρτη» της δικομματικής κυβέρνησης για την αλλαγή σελίδας και το άλλο «μείγμα πολιτικής» μέσα στους πρώτους μήνες του 2015.
Την ίδια στιγμή ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, που πρότεινε τη «διπλή κίνηση» με την οποία συμφώνησε ο Α. Σαμαράς, εκτιμά ότι η αναμενόμενη αντιπαράθεση στη Βουλή με τον ΣΥΡΙΖΑ θα λειτουργήσει υπέρ της περιγραφής του κεντρικού διλήμματος για τη διατήρηση της πολιτικής σταθερότητας και την αποφυγή πρόωρων εκλογών.
Το δίλημμα
Πιστεύει, δε, ότι στο δίλημμα πρέπει και θα κληθεί να απαντήσει ο κ. Αλέξης Τσίπρας - ειδικά για τη ρύθμιση του χρέους. «Φτάνουμε τώρα να λέγεται από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, αυτά που είναι στον σκληρό πυρήνα της ηγετικής ομάδας, ότι "ακόμη και αν επέλθει συμφωνία για το χρέος, εμείς δεν πρόκειται να τη δεχτούμε". Αρα γιατί να την κάνουν οι εταίροι τη συμφωνία; Και αν την κάνουν ζητώντας την υπογραφή του κ. Τσίπρα, δηλαδή ευρύτατη συναίνεση η οποία να δεσμεύει τη χώρα και να ομαλοποιεί τις σχέσεις μεταξύ των Ευρωπαίων εταίρων, τι θα κάνει ο κ. Τσίπρας», επισημαίνει χαρακτηριστικά («Βήμα της Κυριακής) ο κ. Βενιζέλος, θέτοντας επίσης το ερώτημα για το αν ο ΣΥΡΙΖΑ αρνηθεί την «υπογραφή» και προχωρήσει σε μονομερείς πρωτοβουλίες.
Είναι πασιφανές ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος προσέρχεται στη Βουλή για μία σκληρή μάχη, μέσα από την οποία επιδιώκει την πλήρη αποδόμηση του «εναλλακτικού προγράμματος διακυβέρνησης» του ΣΥΡΙΖΑ και ταυτόχρονα την ενίσχυση της εικόνας του ΠΑΣΟΚ ως του κυβερνητικού εταίρου που εγγυάται την κυβερνητική σταθερότητα.
Προϋπόθεση, όμως, για την επίτευξη του στόχου του είναι σύμφωνα με τη Χαριλάου Τρικούπη ο κ. Βενιζέλος να ανοίξει συντονισμένα με το σύνολο των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ την ίδια «βεντάλια» των πολιτικών για την «επόμενη μέρα» μετά το Μνημόνιο.
Γι' αυτό και συγκαλεί την Τρίτη το πρωί σύσκεψη υπό την προεδρία του και τη συμμετοχή των «πράσινων» υπουργών - μεταξύ των οποίων ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, που κατά την τελευταία συνάντηση είχε «θερμό επεισόδιο» με τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ.
Συνεδριάσεις
Το σίγουρο είναι ότι εκτός από τους υπουργούς (τους κ. Μανιάτη, Κουκουλόπουλο, Γρηγοράκο, Κωνσταντινόπουλο, τις κ. Γεννηματά και Χριστοφιλοπούλου κ.ά.) θα ζητηθεί ενιαία στάση και από την Κοινοβουλευτική Ομάδα στην προγραμματισμένη για την Τετάρτη το μεσημέρι συνεδρίαση.
Δεν αποκλείεται, πάντως, βουλευτές του ΠΑΣΟΚ εφόσον ανέβουν στο βήμα της Βουλής (π.χ. οι κ. Μωραΐτης, Σηφουνάκης κ.ά.) να υποστηρίξουν την ανάγκη νέας προγραμματικής συμφωνίας και να επαναλάβουν αυτό που έχουν δημοσίως τονίσει ή υπονοήσει, ότι η ψήφος εμπιστοσύνης δεν είναι «λευκή επιταγή» είτε για σημεία του προϋπολογισμού, είτε για την Προεδρική εκλογή.
Στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη πιστεύουν επίσης ότι η «εικόνα» του ΠΑΣΟΚ θα είναι ισχυρή και ότι και ο πρώην πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου θα συμμετάσχει στη διαδικασία και την ψηφοφορία - παρά την πρόσφατη ανοιχτή σύγκρουση με την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.
ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ
Ραντεβού με στελέχη κινήσεων της Ελιάς
Ενα εικοσιτετράωρο πριν από τη συνεδρίαση της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ και την έναρξη της τριήμερης κρίσιμης διαδικασίας στη Βουλή, επιλέγει ο Ευ. Βενιζέλος να καλέσει σε νέο «ραντεβού» τα στελέχη των Κινήσεων που συμμετείχαν στην Ελιά.
Οι γνωρίζοντες λένε ότι κύριο μέλημά του είναι να «υπενθυμίσει» στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ την απόφαση για τη διοργάνωση Συνεδρίου της Δημοκρατικής Παράταξης και να απαντήσει έτσι σε όσους θέτουν θέμα αλλαγής ηγεσίας μέσω Συνεδρίου του κόμματος.
Εγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι στην εν λόγω συνεδρίαση, την Τρίτη το μεσημέρι θα ανακοινωθεί η Επιτροπή που θα αναλάβει την καθοδήγηση στην προσυνεδριακή πορεία, με τη δέσμευση ότι το Συνέδριο θα γίνει μέχρι τον Δεκέμβρη.
Στην ομιλία του ο Ευ. Βενιζέλος θα επαναλάβει την ανάγκη κοινής πορείας της Κεντροαριστεράς και θα καλέσει Κινήσεις και στελέχη (πχ. τον Σπύρο Λυκούδη και τη Μεταρρυθμιστική Τάση που ετοιμάζει τη δική της πρωτοβουλία) να συμμετάσχουν στον διάλογο - αφήνοντας δε ανοιχτό τον κατάλογο της Επιτροπής για πιθανές προσχωρήσεις στη συνέχεια.
Εμπειρα στελέχη δίνουν πάντως ιδιαίτερη σημασία στα «δίχτυα» που απλώνει τελευταίως το Ποτάμι, εγκαταλείποντας την αρχική θέση για μη συνεργασία με πρώην ή νυν βουλευτές από τα υπάρχοντα κόμματα...
ΦΩΦΗ ΓΙΩΤΑΚΗ  ethnos

No comments: