Υψηλό πλεόνασμα και πιθανή έξοδος στις αγορές
Υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 2,9% του ΑΕΠ, ισχυρός ρυθμός ανάπτυξης (2,9%) αλλά και αυξημένου εύρους ομολογιακές εκδόσεις που προσεγγίζουν τα 9 δισ. ευρώ και προδικάζουν πιθανή έξοδο του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα προβλέπονται για το 2015 στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, το οποίο παρουσίασε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.
Μπορεί πηγές του υπουργείου Οικονομικών να υποστηρίζουν πως για το δανειακό πρόγραμμα της επόμενης χρονιάς λαμβάνονται υπόψη τα έως τώρα δεδομένα, όμως κάποιες παραδοχές του προσχεδίου... φωτογραφίζουν την αποχώρηση του Ταμείου.
Η πρώτη σχετίζεται με τις νέες ομολογιακές εκδόσεις (και δεκαετούς ομολόγου) που θα φθάσουν τα 9 δισ. ευρώ και η δεύτερη με την αισθητή μείωση του ύψους των δανείων που θα λάβει η Ελλάδα, τα οποία εμφανίζονται περιορισμένα κατά 9,2 δισ. ευρώ. Η μείωση θα έπρεπε να είναι κατά πολύ μικρότερη, αν αναλογιστεί κανείς πως του χρόνου υπό κανονικές συνθήκες θα λάβουμε από το Ταμείο δάνεια 7,2 δισ. ευρώ.
Κατά τα λοιπά φέτος το πρωτογενές πλεόνασμα θα διαμορφωθεί στο 2% του ΑΕΠ (υψηλότερα του στόχου για 1,5% του ΑΕΠ) και το 2015 θα προσεγγίσει το 2,9% του ΑΕΠ ή τα 5,4 δισ. ευρώ...
Το ισοζύγιο της Γενικής Κυβέρνησης θα είναι του χρόνου σχεδόν ισοσκελισμένο, καθώς θα παρουσιάσει έλλειμμα μόλις 0,2% του ΑΕΠ.
Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο κ. Σταϊκούρας, η αύξηση του πρωτογενούς πλεονάσματος θα προέλθει κυρίως λόγω της ανάπτυξης, ενώ τα φορολογικά έσοδα θα αυξηθούν χωρίς να ληφθούν νέα μέτρα.
Η ελληνική οικονομία θα τρέξει με ρυθμό μεγέθυνσης 0,6% φέτος και 2,9% το 2015.
Η ανεργία θα υποχωρήσει στο 22,5%, σε εθνικολογιστική βάση, από 24,5% εφέτος.
Οι δαπάνες του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων θα ανέλθουν στα 6,4 δισ. ευρώ από 6,8 δισ. ευρώ το τρέχον έτος.
Επίσης προβλέπεται μείωση του χρέους της γενικής κυβέρνησης στα 316,1 δισ. ευρώ ή 167,9% του ΑΕΠ το 2015 από 318,6 δισ. ή 174,8% του ΑΕΠ το 2014. ethnos
No comments:
Post a Comment