Tuesday, October 21, 2014

Ο κινεζικός κολοσσός PCCW εξαγόρασε ελληνική start up

Ο κινεζικός κολοσσός PCCW εξαγόρασε ελληνική start up

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΑΝΔΡΑΒΕΛΗΣ
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Τη μικρή ελληνική εταιρεία Crypteia Netwoks εξαγόρασε η PCCW Global. H πολυεθνική εταιρεία τηλεπικοινωνιών με έδρα το Χονγκ - Κονγκ εξαγόρασε την Crypteia με στόχο να εντάξει τα προϊόντα της τελευταίας στο χαρτοφυλάκιό της.

Το τίμημα της εξαγοράς δεν ανακοινώθηκε, αλλά σύμφωνα με τον επικεφαλής της PCCW Global Μαρκ Χαλμπφίνγκερ αφορά το 100% των μετοχών της εταιρείας. Ο ίδιος χαρακτήρισε την εξαγορά αυτή, ως ένα παράδειγμα ξένης επένδυσης σε μια τεχνολογία που έχει αναπτυχθεί στην Ελλάδα και στην ελληνική καινοτομία.

Η Crypteia είναι μια νέα επιχείρηση, καθώς ιδρύθηκε μόλις το 2011. Η ίδια ωστόσο ανέπτυξε καινοτόμες λύσεις για ασφαλείς επικοινωνίες τις οποίες παρέχει με τη μορφή υπηρεσίας (security-as-a-service). Με τις υπηρεσίες αυτές, οι επιχειρήσεις, μπορούν να παρακολουθούν πιθανά προβλήματα ψηφιακών απειλών τόσο στο εσωτερικό τους δίκτυο, όσο και στα εξωτερικά δίκτυα. Η εταιρεία αξιοποιεί μη παρεμβατικές προσεγγίσεις στις λύσεις της και, σύμφωνα με την PCCW Global, σύντομα θα λάβει κατοχύρωση ευρεσιτεχνίας. Η έννοια «μη παρεμβατική» τεχνολογία σημαίνει ότι η αξιοποίηση της λύσης, δεν απαιτεί από την πλευρά του πελάτη επιπλέον υπολογιστές ή/και λογισμικό, ενώ αξιοποιεί τα αρχεία δεδομένων που ήδη παράγουν οι ίδιες οι επιχειρήσεις. Ηδη οι λύσεις της, όπως αναφέρει ο επικεφαλής της εταιρείας Γιάννης Γκιόκας, έχει λάβει κατοχύρωση στο Αμερικανικό Γραφείο Ευρεσιτεχνίας και σύντομα αναμένεται να συμβεί το ίδιο με τα αντίστοιχα γραφεία σε Ευρώπη, Ιαπωνία και Κορέα.

Τις λύσεις της Crypteia Networks σήμερα αξιοποιούν πάνω από 20 πελάτες σε κλάδους όπως της ναυτιλίας, των τηλεπικοινωνιών, ο χρηματοπιστωτικός κ.ά. Η PCCW Global, παρόλο που απέκτησε το 100% των μετοχών της ελληνικής εταιρείας, θα διατηρήσει το υφιστάμενο καθεστώς λειτουργίας της Crypteia, δηλαδή θα διατηρήσει τόσο την επωνυμία της, όσο και τις δραστηριότητές της στην Ελλάδα.

Η PCCW (Pacific Century CyberWorks) Global είναι ο βραχίονας της Hong Kong Telekom (ΗΚΤ) που συνιστά τον ΟΤΕ της πόλης του Χονγκ Κονγκ. Και οι δύο εταιρείες ανήκουν στην PCCW Limited, ενός πολυσχιδούς ομίλου με δραστηριότητες στις τηλεπικοινωνίες, στην πληροφορική, στα ΜΜΕ και στην αγορά ακινήτων. Το 2013, μόνον οι δραστηριότητες στις τηλεπικοινωνίες (ΗΚΤ), απέφεραν συνολικά έσοδα 20 δισ. δολ. Χονγκ Κονγκ (περίπου 2 δισ. ευρώ) και καθαρά κέρδη προ φόρων 2,5 δισ. δολ. Χονγκ Κονγκ (250 εκατ. ευρώ). Η PCCW Global ως βραχίονας της HKT έχει αναπτύξει ένα εκτεταμένο τηλεπικοινωνιακό δίκτυο σε ολόκληρο τον κόσμο προσφέροντας κυρίως χωρητικότητες σε τηλεπικοινωνιακούς παρόχους. Το δίκτυό της συνδέει συνολικά 3.000 πόλεις που βρίσκονται σε 130 χώρες. Η εταιρεία επίσης λειτουργεί θυγατρική εταιρεία στην Ελλάδα από το 2007 και η οποία είναι υπεύθυνη πωλήσεων και υποστήριξης για τις περισσότερες χώρες των Βαλκανίων. Τέλος, η PCCW Global συνεργάζεται στενά με τον ΟΤΕ και άλλους οργανισμούς και επιχειρήσεις, για την πόντιση τηλεπικοινωνιακού καλωδίου (οπτικών ινών) από τον Ινδικό έως τον Ατλαντικό, μέσω της Μεσογείου.
Δίαυλος επικοινωνίας με την αγορά της Κίνας
Σύμφωνο συνεργασίας με τον Σύνδεσμο Τροφίμων της Σαγκάης (SFA) πρόκειται να υπογράψει ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων (ΠΣΕ), το οποίο θα έχει στόχο την ενίσχυση του διμερούς εμπορίου των δύο χωρών. Με αυτό τον τρόπο ο ΠΣΕ θα αποτελεί βασικό εταίρο του SFA για τις αναζητήσεις ελληνικών προϊόντων και μέσο άμεσης δικτύωσης με τους Κινέζους εισαγωγείς.

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους του SFA, οι οποίοι επισκέφθηκαν την Αθήνα με 17μελή επιστροφή, έχει εκδηλωθεί ιδιαίτερο ενδιαφέρον για εισαγωγές προϊόντων ιχθυοκαλλιέργειας και ιχθυηρών, για πρόσθετα και πρώτες ύλες βιομηχανίας τροφίμων, καθώς και για υγιεινά σνακ και γλυκίσματα.

Σήμερα, οι ελληνικές εξαγωγές τροφίμων στην Κίνα περιορίζονται στις εξαγωγές παρθένου ελαιολάδου (6,3 εκατ. ευρώ ετησίως) και κρασιού (1,6 εκατ. ευρώ ετησίως) επί συνολικών ετήσιων εξαγωγών της τάξης των 382 εκατ. ευρώ.
Έντυπη

No comments: