Monday, October 20, 2014

Ανοιγμα στην κοινωνία και διεύρυνση στα ψηφοδέλτια ΣΥΡΙΖΑ

ΚΟΝΤΡΑ ΤΣΙΠΡΑ - ΛΑΦΑΖΑΝΗ

Ανοιγμα στην κοινωνία και διεύρυνση στα ψηφοδέλτια ΣΥΡΙΖΑ

Σαφές και ξεκάθαρο μήνυμα για το πολιτικό επίδικο των συμμαχιών του κόμματος, έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας εν όψει ενός «θερμού» τετράμηνου, στο οποίο, όπως εκτιμά η Κουμουνδούρου, μπορεί να προκύψει πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

"> «Ολα θα τα δούμε συλλογικά και στην ώρα τους, όπως κάναμε για τις προτάσεις στη Θεσσαλονίκη όπου καταλήξαμε ομόφωνα», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας στο κλείσιμο της συνεδρίασης της ΚΕ, απαντώντας στις ενστάσε

«Ολα θα τα δούμε συλλογικά και στην ώρα τους, όπως κάναμε για τις προτάσεις στη Θεσσαλονίκη όπου καταλήξαμε ομόφωνα», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας στο κλείσιμο της συνεδρίασης της ΚΕ, απαντώντας στις ενστάσεις, από την πλευρά της «Αριστεράς Πλατφόρμας», ότι μπορεί «να μετατραπούν τα ψηφοδέλτια σε "σημαία ευκαιρίας"»
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, απευθυνόμενος στα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, έθεσε τα πολιτικά κριτήρια για τις επιδιωκόμενες πολιτικές συμμαχίες στις οποίες θα πρέπει να κινηθεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη διεύρυνση της εκλογικής του επιρροής.
Οι βασικοί άξονες των πολιτικών για τις συμμαχίες του ΣΥΡΙΖΑ, όπως τους περιέγραψε ο Αλ. Τσίπρας, θα πρέπει να κινούνται στα εξής κομβικά σημεία: Ρεαλισμός με απεγκλωβισμό από την παγίδα της υποτιθέμενης ιδεολογικής καθαρότητας, άνοιγμα του κόμματος στην κοινωνία και διεύρυνση με συγκρότηση πολυσυλλεκτικών και ελκυστικών ψηφοδελτίων.
Ο κ. Τσίπρας, περιγράφοντας τις προϋποθέσεις για τη συγκρότηση των ψηφοδελτίων, είπε πως θα πρέπει «να είναι ανοιχτά, πολυσυλλεκτικά και ελκυστικά στην κοινωνία».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας συνομιλεί με τη Ρένα Δούρου στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας συνομιλεί με τη Ρένα Δούρου στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος
Απαντώντας εμμέσως στις ενστάσεις, τις διαφωνίες, αλλά και στους φόβους στελεχών του κόμματος, όπως από την πλευρά της «Αριστεράς Πλατφόρμας» ότι μπορεί «να μετατραπούν τα ψηφοδέλτια του κόμματος σε -σημαία ευκαιρίας-», στο κλείσιμο της συνεδρίασης της ΚΕ είπε «πως όλα θα τα δούμε συλλογικά και στην ώρα τους, όπως κάναμε για τις προτάσεις στη Θεσσαλονίκη όπου καταλήξαμε ομόφωνα».
Ο κ. Τσίπρας πάντως στην ομιλία του, το Σάββατο, έκανε σαφές ότι στόχος του κόμματος είναι «να συγκροτήσουμε συμμαχίες. Με κοινωνικές αναφορές. Στη βάση της αξιοπιστίας και της ανοιχτής πολιτικής συνεννόησης. Χωρίς να ξεπλένουμε κανέναν αλλά κυρίως χωρίς να στρουθοκαμηλίζουμε. Αλλά και χωρίς να εγκλωβιζόμαστε στην παγίδα της υποτιθέμενης ιδεολογικής καθαρότητας».
Ανοιγμα στην κοινωνία και διεύρυνση στα ψηφοδέλτια ΣΥΡΙΖΑ
Σημείωσε δε πως «αυτό σημαίνει ηγεμονία. Σημαίνει η δυνατότητα να συγκροτήσουμε πλειοψηφικό ρεύμα με άξονα πάντα το πρόγραμμά μας. Και με αυτήν τη γραμμή πρέπει να συγκροτήσουμε και τα ψηφοδέλτιά μας», προτρέποντας να ανοιχτεί ακόμη περισσότερο το κόμμα στην κοινωνία.
Αξίζει να υπογραμμιστεί ότι ο κ. Τσίπρας, αναφερόμενος στις αδυναμίες του κόμματος, μίλησε για «μικροπαραγοντισμό» και «μεγαλοπαραγοντισμό», για «τρικυμίες μέσα στα ποτήρια», αλλά και για «υπαρξιακές κρίσεις και κρίσεις ταυτότητας για ψύλλου πήδημα». Σημειώνεται ότι η «Αριστερή Πλατφόρμα» του κ. Λαφαζάνη θέτει αυστηρές προϋποθέσεις για τις συμμαχίες αλλά και τη συγκρότηση των ψηφοδελτίων.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Σταθάκης
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Σταθάκης
Ο κ. Λαφαζάνης μιλώντας στην Κ.Ε. είπε ότι «η γενική κατεύθυνση για συνεργασίες δεν σημαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να μετατραπεί σε σημαία ευκαιρίας» και πως οι συνεργασίες του κόμματος «πρέπει να εκφράζονται στη βάση της αξιοπιστίας προς τον λαό χωρίς μνημονιακές ευθύνες, καθώς και στη βάση του πολιτικού και ριζοσπαστικού προγραμματισμού».
Ωστόσο προσέθεσε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ, έχοντας ως στόχο την κατάκτηση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, είναι πάντα θετικός σε συνεργασίες και αμετάθετος στόχος μας πρέπει να είναι κατ' αρχάς η συνεργασία με τις δυνάμεις της Αριστεράς. Σημειώνεται ότι στέλεχος της «Αριστερής Πλατφόρμας», μιλώντας στο περιθώριο της συνεδρίασης της ΚΕ, είπε:
«Δεν μπορεί να ταξιδεύουν πάντα οι ίδιοι στην πρώτη θέση στο κρουαζιερόπλοιο. Πρόσωπα που εξελέγησαν με το ψηφοδέλτιο του Βενιζέλου και με τη μνημονιακή συγκυβέρνηση της ΔΗΜΑΡ».
Στο κείμενο συμβολής που κατέθεσε η «μειοψηφία» του κόμματος, αλλά δεν τέθηκε τελικά σε ψηφοφορία, τονίζονται μεταξύ άλλων τα εξής: «Δεν μπορούμε να δεχτούμε τη συνεργασία με δυνάμεις που ναι μεν αποχωρίζονται σήμερα από το μνημονιακό μπλοκ, αλλά σήμερα κινούνται θολά και καιροσκοπικά και πως δεν μπορούμε να ανακυκλώσουμε και να ξαναστήσουμε το φθαρμένο ηγετικό προσωπικό του πολιτικού συστήματος και ιδίως του ΠΑΣΟΚ, κάτω από οποιαδήποτε μεταμφίεση».
Στο μείζον, όπως έχει εξελιχθεί, θέμα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας ο κ. Τσίπρας επανέλαβε πως το ζήτημα είναι πολιτικό και δεν έχει να κάνει με το πρόσωπο. Χαρακτήρισε ορόσημο τη διαδικασία, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση δεν διαθέτει τον αριθμό των 180 βουλευτών για την εκλογή του και κάλεσε τους ανεξάρτητους βουλευτές να πάρουν ξεκάθαρη θέση για το τι πρόκειται να πράξουν.
Κατηγόρησε μάλιστα την κυβέρνηση πως το μόνο που τη νοιάζει είναι η παραμονή στην εξουσία, ενώ επισήμανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να μιλήσει τη γλώσσα της αλήθειας όσο σκληρή και αν είναι καθώς «η κυβέρνηση Σαμαρά αφήνει πίσω της μια χώρα σε κατάσταση χρεοκοπίας».
Προσέθεσε δε ότι έχουμε επίγνωση των δυσκολιών, ούτε επιχαίρουμε για τις εξελίξεις. Μάλιστα αναγνώρισε ότι «οι αγορές παίζουν το δικό τους παιχνίδι», ενώ ξεκαθάρισε πως το Μνημόνιο δεν είναι το δάνειο, αλλά εκατοντάδες εφαρμοστικοί νόμοι.
«Καταργούμε τους νόμους της λιτότητας και επαναδιαπραγματευόμαστε τη δανειακή σύμβαση», είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας πως διέξοδος στο πρόβλημα της χώρας δεν θα υπάρξει εάν δεν λυθεί το πρόβλημα του χρέους.
Τέλος, το κείμενο της εισήγησης της Πολιτικής Γραμματείας εγκρίθηκε με μεγάλη πλειοψηφία από την Κεντρική Επιτροπή, ενώ τα στελέχη της «Αριστερής Πλατφόρμας» ψήφισαν «λευκό». Η «Αριστερή Πλατφόρμα» κατέθεσε τροπολογία η οποία δεν υπερψηφίστηκε ? με αιτιoλογικό ότι περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα του κόμματος, η οποία αφορούσε θέσεις για το ΤΑΙΠΕΔ, τις τράπεζες κ.ά.
ΝΙΚΟΣ ΒΟΥΤΣΗΣ
Συναίνεση στη γραμμή της μη βιωσιμότητας του χρέους
Προϋποθέσεις ώστε να ανοίξει ένα παράθυρο για εθνική συνεννόηση θέτει ο Νίκος Βούτσης εστιάζοντας στο μείζον θέμα του χρέους. Ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, στο περιθώριο της χθεσινής συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, σχολίασε απόψεις αλλά και δηλώσεις περί εθνικής συνεννόησης, χαρακτηρίζοντας πολλές από αυτές «καλοπροαίρετες» και άλλες «κακοπροαίρετες».
«Το μόνο πεδίο πραγματικής συνεννόησης και συναίνεσης είναι αυτό που οικοδομείται καθημερινά πάνω στην ισχύουσα και πρέπουσα γραμμή, δηλαδή της μη βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, του κουρέματος του μεγαλύτερου μέρους και της αναπτυξιακής λογικής, για να μπορέσει η χώρα να βγει από τα αδιέξοδα αυτής της στρατηγικής και τις επώδυνες πολιτικές συνέπειες».
Ο κ. Βούτσης κατέληξε, λέγοντας πως αυτό είναι το μόνο πεδίο που μπορεί να προσχωρήσει κανείς στον δημόσιο διάλογο. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ακόμη πως η κυβέρνηση, για να καλύψει το φιάσκο που οδήγησε τον εαυτό της και σε έναν βαθμό τη χώρα, μιλάει περί σταθερότητας και ποιοι έχουν τη «χάρη» να την υπονομεύουν για να προσθέσει ότι «τη σταθερότητα την εγγυάται ο λαός, η κοινωνία και οι δυνάμεις που μαζί με τον λαό ανοίγουν μια νέα σελίδα για τη χώρα».
Αξίζει να σημειωθεί πως χθες καταγράφηκε ακόμη μια αντιπαράθεση μεταξύ του κ. Λαφαζάνη και της κυβέρνησης. Αφορμή η δήλωση του κ. Μητσοτάκη ότι «αν εκλεγεί ο ΣΥΡΙΖΑ, δύο επιλογές υπάρχουν. Είτε η χώρα θα αποταθεί ικέτις στους πιστωτές της για ένα ακόμα σκληρότερο Μνημόνιο, είτε θα επιστρέψει στη δραχμή προς μεγάλη ικανοποίηση του κ. Λαφαζάνη, το προφίλ του οποίου ενδεχομένως να κοσμεί το νέο χιλιάρικο», αλλά και της κ. Βούλτεψη, η οποία έκανε λόγο για «ΣΥΡΙΖΑ 1 εναντίον ΣΥΡΙΖΑ 2!», σημειώνοντας ότι «ξέραμε για συνιστώσες, δεν ξέραμε για πόλεμο συνιστωσών».
Ο κ. Λαφαζάνης απάντησε ότι «το δίδυμο Μητσοτάκη και Βούλτεψη πράγματι διαθέτει αρκετή φαντασία. Μόνο που τη φαντασία αυτήν τη σπαταλούν για να ανακαλύπτουν φαντάσματα στον ΣΥΡΙΖΑ και να προωθούν έναν νέο ραγιαδισμό. Βρίσκονται σε πολύ καλό δρόμο, να τον συνεχίσουν».
Γ. ΣΤΑΘΑΚΗΣ: Οι Ευρωπαίοι θα αναγκαστούν να επαναδιαπραγματευθούν με τη νέα κυβέρνηση τη δανειακή σύμβαση
Δεν πρόκειται να υπάρξει μονομερής διαγραφή χρέους
Σαφές μήνυμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα προβεί σε μονομερείς ενέργειες για τη διαγραφή του χρέους στέλνουν στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εμμένοντας ωστόσο στη θέση για τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους, ώστε να γίνει βιώσιμο.
Ο βουλευτής του κόμματος, Γ. Σταθάκης, διαβεβαιώνει ότι «δεν πρόκειται να υπάρξει μονομερής διαγραφή χρέους», εκτιμώντας ταυτόχρονα ότι οι Ευρωπαίοι θα αναγκαστούν να επαναδιαπραγματευθούν με τη νέα κυβέρνηση τη δανειακή σύμβαση, ενώ αντίστοιχες δηλώσεις κάνουν και άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.
«Το έχουμε πει 100 φορές αυτό. Η δανειακή σύμβαση θα αποτελέσει αντικείμενο επαναδιαπραγμάτευσης με τους εταίρους, με προοπτική να γίνει βιώσιμο το χρέος. Αυτό είναι το νούμερο 1 σημείο», δηλώνει ο κ. Σταθάκης, ενώ αξίζει να υπογραμμιστεί ότι αυτό επεσήμανε και στην πρόσφατη ομιλία του στο ετήσιο συνέδριο του ΔΝΤ, όπου είχε προσκληθεί, καθώς εκλήθη να απαντήσει σχετικά με το τι θα κάνει μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο βουλευτής Σταύρος Κοντονής, ο οποίος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, υποστήριξε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα προβεί σε μονομερή ενέργεια για το χρέος, αλλά η κυβέρνηση της Αριστεράς θα θέσει θέμα χρέους και θα καταργήσει τους μνημονιακούς νόμους».
Σύμφωνα με τον κ. Κοντονή, «πυρήνας του προβλήματος της ελληνικής οικονομίας είναι η επέμβαση στο χρέος με διαγραφή μεγάλου μέρους και αποπληρωμή του υπόλοιπου με ρήτρα ανάπτυξης», ενώ αναφερόμενος στο θέμα των ημερών τόνισε ότι «δεν υπάρχει έξοδος από το Μνημόνιο ταυτόχρονα με το πέρας καταβολής των δόσεων από την ΕΕ και το ΔΝΤ», επισημαίνοντας ότι «μόνον η ακύρωση του Μνημονίου και κυρίως των εφαρμοστικών του νόμων μπορεί να αποτρέψει τον επικείμενο μνημονιακό όλεθρο».
Σημειώνεται ότι και ο βουλευτής Α. Μητρόπουλος, μιλώντας στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, είπε ότι «δεν υπάρχει έξοδος από το Μνημόνιο ταυτόχρονα με το πέρας της καταβολής των δόσεων», κάνοντας λόγο για σύγχυση όταν συνδέεται το τέλος της δανειοδότησης με το Μνημόνιο.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΟΥΤΣΙΑΣ  ETHNOS

No comments: