Wednesday, January 6, 2010

Πολιτική | 06.01.2010

Γιούργκεν Σταρκ: πλάνη τα σενάρια διάσωσης της Ελλάδας

Το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της EΚΤ Γιούργκεν Σταρκ προειδοποιεί τις αγορές ότι η Ελλάδα δεν έχει να περιμένει βοήθεια από τις άλλες χώρες της ευρωζώνης. Πτωτική η πορεία του ευρώ έναντι του δολαρίου

Πτωτική τάση καταγράφει η τιμή του ευρώ σήμερα, η ισοτιμία του έναντι του δολαρίου έπεσε κάτω από το όριο του 1,43 , ενώ χθες είχε κλείσει στα 1,4442 δολάρια. Αναλυτές στο χρηματιστήριο της Φραγκφούρτης αποδίδουν την πίεση που δέχεται το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα σε δηλώσεις που έκανε το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ Jürgen Stark σχετικά με τη δημοσιονομική κρίση στην Ελλάδα. Μιλώντας στην ιταλική εφημερίδα «Il Sole 24 Ore» ο κ. Σταρκ υπογράμμισε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να υπολογίζει σε βοήθεια των άλλων κρατών-μελών της ΕΕ. Απηύθυνε μάλιστα και έντονη προειδοποίηση προς τις αγορές λέγοντας χαρακτηριστικά ότι "οι αγορές πλανώνται, αν ξεκινούν από το δεδομένο ότι άλλα κράτη μέλη θα βάλουν το χέρι στην τσέπη για να βοηθήσουν την Ελλάδα." Και αυτό διότι «οι ευρωπαϊκές συνθήκες έχουν συγκεκριμένη ρήτρα που δεν επιτρέπει μία παρέμβαση σωτηρίας ενός κράτους-μέλους και αυτοί οι κανόνες πρέπει να τηρηθούν απαρέγκλιτα".

Υπό πίεση η ισοτιμία του ευρώΥπό πίεση η ισοτιμία του ευρώΕυαίσθητες οι αγορές

Οι προειδοποιήσεις του Γερμανού οικονομολόγου συμπίπτουν με τη μετάβαση στην Αθήνα κλιμακίου της Κομισιόν και στη συνέχεια και εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, οι οποίοι και θα συνεργαστούν με τα υπουργεία Οικονομικών και Οικονομίας για την κατάρτιση του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. To άμεσο αποτέλεσμα των δηλώσεων αυτών ήταν να κινηθεί πτωτικά η ισοτιμία του ευρώ, γεγονός που δείχνει πόσο ευαίσθητα αντιδρούν οι αγορές στις ειδήσεις σχετικά με τη δημοσιονομική κρίση της Ελλάδας - χώρας μέλους της ευρωζώνης - κυρίως στις αρνητικές ειδήσεις.

Reuters/Γιώργος Παππάς

Υπεύθ. σύνταξης: Σπύρος Μοσκόβου

FROM dw

1 comment:

lornion said...

ο οιοσδήποτε υψηλόβαθμος της ΕΕ πρέπει νάχει και γνώμη και θέση επι των θεμάτων αρμοδιοτητος του σε συμβούλια κλπ. Ομως δεν ξέρω αν γνωρίζει τι επιπτώσεις εχει πάνω στο ευρώ μια δήλωση του στον τύπο. Αμφιβάλω αν είναι μετρήσιμες οι παρενέργειες.