Tuesday, January 12, 2010

Αφιερώματα

Short break στο Μόναχο

Ακόμα και μια σύντομη απόδραση στην πρωτεύουσα της Βαυαρίας, δεν θα σας αφήσει τίποτα λιγότερο από ανεξίτηλες αναμνήσεις. Η Παλιά Πόλη, τα καταπράσινα πάρκα, αλλά και το ολυμπιακό παρελθόν κάνουν το Μόναχο έναν ιδιαίτερα ελκυστικό προορισμό.


Μπορεί να μην είναι τόσο ξακουστό για την ομορφιά του, ούτε τόσο τουριστικό και κοσμοπολίτικο όσο το Βερολίνο. Ωστόσο διαθέτει δεκάδες μικρές και μεγάλες συνοικίες, που θα σας μαγέψουν με την παραμυθένια ομορφιά τους. Με πληθυσμό που ξεπερνά τα 4 εκατ. κατοίκους, το Μόναχο βρίσκεται στο νότιο τμήμα της Γερμανίας και αποτελεί την πρωτεύουσα του κρατιδίου της Βαυαρίας. Η Παλιά Πόλη, με τους πεζόδρομους και τα προσεγμένα μαγαζιά, θα κλέψει τις καρδιές σας, ενώ η συνοικία Schwabing με το Πανεπιστήμιο προβάλλει το πιο «σοφιστικέ» πρόσωπο της πόλης. Η ζωή στα νότια και δυτικά προάστια χτυπά σε σύγχρονους ρυθμούς και τέλος, οι περιοχές κατά μήκους του ποταμού Isar χαρακτηρίζονται από ατέλειωτα καταπράσινα πάρκα (με πρωταγωνιστή τον Εγγλέζικο Κήπο) με λιμνούλες και αξιοθαύμαστα πέτρινα σιντριβάνια!

Τι θα δείτε
Η Πλατεία Mariensplatz, με τον μεγαλοπρεπή Καθεδρικό Ναό της Παναγίας, αποτελεί τo κεντρικό σημείο συνάντησης των ντόπιων και την καρδιά της Παλιάς Πόλης (Altstadt). Εκεί δεσπόζουν οι δύο πύργοι του Καθεδρικού με το χρυσό άγαλμα της Παρθένου. Στο ίδιο σημείο θα βρείτε και το Νέο Δημαρχείο (Neues Rathaus), ένα επιβλητικό κτήριο νεογοτθικού ρυθμού με αξιοθαύμαστες τερατόμορφες μορφές και αγάλματα να κοσμούν την πρόσοψή του. Λίγα μέτρα πιο μακριά, ξεκινά η Maximilianstrasse, μια εντυπωσιακή λεωφόρος που φιλοξενεί μερικούς από τους πιο διάσημους οίκους μόδας, σικάτα cafes, gourmet εστιατόρια και το κέντρο της νυχτερινής ζωής της πόλης. Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε το Residenz, την παλιά κατοικία Βαυαρών βασιλιάδων, με τη διάχυτη μεσαιωνική αισθητική.
Το Schloss Nyphenburg, το βασιλικό ανάκτορο στο δυτικό τμήμα της πόλης, διαθέτει πολυάριθμες μπαρόκ και ροκοκό αίθουσες που καθηλώνουν το βλέμμα. Στους χώρους του φιλοξενούνται διάφορα μουσεία -όπως το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας- με σπάνια εκθέματα που θα κεντρίσουν το ενδιαφέρον σας. Οι κήποι του διακρίνονται για την εντυπωσιακή ακρίβεια και συμμετρία, συνθέτοντας τον πιο επιτυχημένο συνδυασμό κήπων γαλλικού και αγγλικού στυλ.
Κάντε μια βόλτα στο Ολυμπιακό Πάρκο, βόρεια του ιστορικού κέντρου, με το υπέροχο άλσος που προσφέρεται για ατελείωτους περιπάτους και διαθέτει εξαίρετες αθλητικές εγκαταστάσεις. Κρατήστε θέση στο περιστρεφόμενο εστιατόριο του Ολυμπιακού Πύργου σε ύψος 180 μ. και με θέα που φτάνει μέχρι και τις Άλπεις! Οι εραστές του ποδοσφαίρου θα αποτίσουν τον δέοντα σεβασμό στην Allianz Arena, έδρα της Bayern Μονάχου, ένα φουτουριστικό κτήριο με φωτισμό που αλλάζει ανάλογα με το ποιες ομάδες αγωνίζονται.

ΠΟΥ ΘΑ ΜΕΙΝΕΤΕ
- Στο 5* Mandarin Oriental Munich, σε απόσταση αναπνοής από την Παλιά Πόλη. Τα ευρύχωρα δωμάτια κι ο πολυτελής διάκοσμος σε όλους τους χώρους θα φροντίσουν για την ευχάριστη διαμονή σας, ενώ διαθέτει και δύο εξαιρετικά εστιατόρια. Τιμή: Από 325 ευρώ. (Neuturmstrasse 1, tel. +498 929 0980, www.mohnl.com)
- Στο 5* Rocco Forte The Charles Hotel, στην Παλιά Πόλη. Διαθέτει άνετα καθώς κι ένα εστιατόριο με εξαιρετική ιταλική κουζίνα. Η κεντρική θέση του καθιστά το ξενοδοχείο ιδανικό σημείο για εξερεύνηση των αξιοθέατων και των καταστημάτων. Τιμή: Από 250 ευρώ. (Sophienstrasse 28, tel. +498 954 45550, www.thecharleshotel.com)
- Σε ένα από τα παλαιότερα ξενοδοχεία του ιστορικού κέντρου, στο 4* Torbrau, κοντά στην Πλατεία Marienplatz. Ο διάκοσμος των δωματίων «παντρεύει» μοντέρνα με παραδοσιακά γερμανικά στοιχεία, ενώ ένα ακόμη πλεονέκτημα είναι το ιδιαίτερα φιλικό προσωπικό. Τιμή: Από 195 ευρώ. ( Tal 41, tel. +498 924 2340, www.torbraeu.de)

ΠΟΥ ΘΑ ΦΑΤΕ/ΠΟΥ ΘΑ ΠΙΕΙΤΕ
Στο Bro & Butter μπορείτε να γευτείτε το τέλειο πρωινό. Δεκάδες αρτοσκευάσματα, μεγάλη ποικιλία σε τυριά και αλλαντικά κι ένας απίστευτός cafe latte είναι στα δυνατά χαρτιά του! (Dienerstr. 12, tel. + 498 923 548 250, www.manufactum.de)
Στο ιστορικό Cafe Tambosi, το παλαιότερο cafe-restaurant της πόλης. Δοκιμάστε ένα από τα δεκάδες ροφήματα και μερικά από τα καλύτερα παραδοσιακά πιάτα, με φόντο το χαριτωμένο decor που θα σας μεταφέρει πίσω στον 18ο αιώνα. (Odeonsplatz 18, tel. +498 929 8322, www.thementeam.de)
Στο πολυτελές εστιατόριο Tantris, στην περιοχή Schwabing. Θεωρείται ως το πιο ξεχωριστό της πόλης και συγκαταλέγεται στα 50 καλύτερα του κόσμου. Η υψηλή μαγειρική «αντανακλάται» και... στις τιμές, αλλά θα αποτελέσει μακράν ό,τι πιο ιδιαίτερο δοκιμάσατε στο Μόναχο. (Johann Fichte Strasse 7, tel. +498 936 19590, www.tantris.de)
Στο pub-restaurant Moro, νότια της Marienplatz, ένα μοδάτο bar με ρουστίκ εσωτερικό. Το μενού περιλαμβάνει πιάτα από τη Βαυαρία έως την Άπω Ανατολή και το bar περιλαμβάνει μία ευρεία γκάμα μπύρας και κρασιών. (Mullerstrasse 30, tel. +498 923 002 992, www.moro-munich.de)
Στο stylish club Pacha, που φημίζεται για την ξέφρενη διασκέδαση και για τους διάσημους guest djs που το επισκέπτονται συχνά! (Maximilliansplatz 5, tel. +498 930 905 0850, www.pacha-muenchen.de)
Η διασημότερη μπυραρία του κόσμου, η Holfbrauhaus, είναι το σήμα κατατεθέν την πόλης εδώ και χρόνια. Η σπιτική μπύρα ρέει άφθονη, ενώ πληθωρικές Γερμανίδες σάς προσφέρουν τη σπεσιαλιτέ, που δεν είναι άλλη από λουκάνικα με ξινό λάχανο και σκορδόψωμο. Αναζητήστε τη φημισμένη μπύρα Augustiner, που παρασκευάζεται σε ένα τοπικό μοναστήρι του 13ου αιώνα. (Am Platz 9, tel. +498 929 013 610, www.hofbraeuhaus.de)

ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΕΤΕ
Η πόλη είναι γεμάτη από πολύ ενδιαφέροντα μουσεία και εξεζητημένες galleries. Περάστε το πρωινό σας στο Deutsches Museum (Museumsinsel 1, tel. +498 921 791, www.deutsches-museum.de) και γνωρίστε την εξέλιξη των επιστημών και της τεχνολογίας βήμα προς βήμα. Οι λάτρεις των τεσσάρων τροχών επισκεφθείτε το Μουσείο της BMW, κοντά στην περιοχή του Ολυμπιακού Πάρκου. Ανακαινίστηκε το 2008 και εσωκλείει την ιστορία της διάσημης βαυαρικής αυτοκινητοβιομηχανίας, που αγγίζει σχεδόν τον έναν αιώνα ζωής. (Petuelring 130, tel. +493 824 4565, www.bmw-museum.com)
Αν ο καιρός το επιτρέπει, νοικιάστε ένα ποδήλατο για να εξερευνήσετε ολόκληρη την πόλη. Το Μόναχο είναι μικρό και ιδιαίτερα φιλικό για τα δίκυκλα, καθώς διαθέτει πάνω από 170 χλμ. ποδηλατόδρομων! Η μέση τιμή ενοικίασης ενός ποδηλάτου κυμαίνεται στα EURO13-15 την ημέρα και υπάρχουν δεκάδες σημεία από όπου μπορείτε να το προμηθευτείτε.

TIP
Η Munchen City Tour Card σάς εξασφαλίζει δωρεάν μετακίνηση με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, αλλά και έκπτωση στα σημαντικότερα αξιοθέατα, μουσεία και θέατρα της ευρύτερης περιοχής. Μπορείτε να τη βρείτε σε σημεία όπως στο αεροδρόμιο, στο μετρό, σε επιλεγμένα ξενοδοχεία αλλά και σε όλα τα τουριστικά γραφεία και πρακτορεία. Το κόστος της ξεκινά από 9,80 ευρώ για 1 ημέρα και φτάνει μέχρι και 29,5 ευρώ για 3 ημέρες.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟ ΜΟΝΑΧΟ
Μια ανάσα από το Μόναχο, το Schloss Schleissheim άρχισε να κατασκευάζεται στις αρχές του 17ου αιώνα, θέλοντας να ανταγωνιστεί τη μεγαλοπρέπεια των Βερσαλλιών. Στην ουσία συνίσταται από τρία παλάτια μπαρόκ ρυθμού, τα οποία περιβάλλονται από τεράστιους κήπους και προσφέρονται για ατελείωτες ώρες περπατήματος και χαλάρωσης.
Σε απόσταση... βολής, βρίσκεται και το Νταχάου μία μικρή πόλη γύρω από το ομώνυμο παλάτι, που όμως έγινε γνωστή για το πρώτο στρατόπεδο συγκέντρωσης των Ναζί που έδραζε εκεί. Σήμερα αποτελεί τόπο μνήμης και συγκεντρώνει από τους μεγαλύτερους αριθμούς επισκεπτών σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Τέλος, κατευθυνθείτε προς τις Βαυαρικές Άλπεις, στις παρυφές των οποίων θα συναντήσετε την υπέροχη λίμνη Kochelsee, μόλις μία ώρα οδικώς από το Μόναχο. Θαυμάστε ένα από τα ομορφότερα τοπία της Γερμανίας και μία από τις πιο γραφικές εικόνες ολόκληρης της Ευρώπης, που θα σας συντροφεύουν για πάντα!

Πηγή: www.travelstyle.gr

Eπιμέλεια: Μελίνα Κατσαλούλη

No comments: